Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/digieinf/public_html/foodtest.old/fuggvenyek.php on line 2
Foodtest - Autizmus és az ételintolerancia
HOTLINE: +36 1 424-0969 info@foodtest.hu Kapcsolat

Autizmus és az ételintolerancia

Jól ismert a szakirodalomból, hogy az étrend megváltoztatása jótékony hatással van autista (ASD) betegek klinikai állapotára és életminőségére. A legmegfelelőbb diéta összeállítása azonban kizárólag tapasztalati alapokon történik, mivel ezeknél a gyermekeknél még a táplálkozással összefüggő tünetek észlelése is nagyon bonyolult. Célunk, olyan objektív laboratóriumi vizsgálati módszer bevezetése, melynek segítségével a bizonyítékokon alapuló, optimális diéta tervezhető lenne.


Egy újabb felmérés szerint az ASD betegekben mért IgG szint alacsonyabb, mint az egészséges kontrol csoportban, míg az IgG4 alosztályba tartozó immunglobulinok szintje magasabb. Ugyanakkor az ASD csoportban sem a rutin prick teszt eredménye, sem az IgE szintek nem különbözött a kontrol csoportban talált adatoktól. Más immunológiai reakciók (pl. a citokin szintek) azonban több táplálékfehérje esetében szignifikáns eltérést mutatnak.


A fenti eredmények arra utalnak, hogy nem az ételallergia, hanem az ételintolerancia a felelős az ASD betegek tüneteinek legalább egy részéért. Mivel az ételintolerancia tipikusan bizonyos étel-specifikus IgG szintek emelkedését okozza, indokoltnak tűnik az új étrendet ezen szérum immunglobulinok szintje alapján megtervezni.


Feltételezhető, hogy az IgG vizsgálattal kimutatott táplálék allergének figyelembevételével megtervezett eliminációs diéta hatékonyabb lehet az objektív, valamint a viselkedési tünetek enyhítésében az érintett gyermekeknél, mint a hagyományosan alkalmazott tapasztalati (ex iuvantibus) kezelés.


Együttműködésben Dr. Büki György (Heim Pál kórház Autizmus Szakrendelés) a Medical Partner Humán Diagnosztikai Laboratórium is részese egy 120 autista gyermeket érintő tanulmánynak. 15 hetes vizsgálati periódusban figyeljük a gyermekek IgG vizsgálati eredményein alapuló eliminációs diétájának hatását.


A végső kiértékelés, melyet a IgG vizsgálatok eredményeire, a szülők beszámolóira és a három ATEC1 kérdőív eredményeire alapozunk elsősorban arra fog koncentrálni, hogy az ASD betegek tüneteinek intenzitását milyen mértékben befolyásolja majd az étrend megváltozása.


A témával kapcsolatban készült riportot a Hír TV Gyógyhír című műsorában láthatták, melyet a következő linkre kattintva tekinthet meg.


Diétával az autista gyermekekért / Színterápia ? Gyógyhír - 2012. 01. 15.


1 Az ATEC teszt egy széleskörűen elterjedt (magyar nyelvre is lefordított) kérdőív, melyet a szülők töltenek ki és amelyet az autizmus súlyosságának becslésére használnak. Amellett hogy más vizsgálatok eredményével jó korrelációt mutat, az ATEC teszt a beteg általános egészségi állapotára vonatkozóan is felvilágosítást ad (alvás, gyomor-bél tünetek). Ezek a jelen kísérletsorozat szempontjából is igen fontosak.

 

Az Autizmus tünetei diétával enyhíthetőek, bővebben az alábbi cikkben olvashatnak:

 

http://www.nlcafe.hu/eletmod/20111008/az_autizmus_dietaval_gyogyithato/