Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/digieinf/public_html/foodtest.old/fuggvenyek.php on line 2
Foodtest - Depresszió és az ételintolerancia
HOTLINE: +36 1 424-0969 info@foodtest.hu Kapcsolat

Depresszió és az ételintolerancia

Mikor az egészségesnek tűnő ételek ártanak....


Aki egészséges ételeket eszik, jól érzi magát!- Valóban így van ez? Nem feltétlenül, ha ételintoleranciája van.

Köztudott, hogy a feldolgozott élelmiszerek, élelmiszer adalékanyagok, a finomított szénhidrátok és cukrok károsak lehetnek. Azonban nem sokan gondolnák, hogy az egészséges ételek, mint például teljes kiőrlésű gabona, tejtermékek, tojás vagy a zöldségek is árthatnak. Az ételintoleranciában szenvedőknél az egészségesnek hitt ételek is betegségeket idézhetnek elő, köztük olyan érzelmi és viselkedési zavarokat okozva, mint a szorongás és a depresszió.

Ételintolerancia és a mentális egészség

Az ételérzékenység áttételesen depressziót okozhatEgy német tanulmányban kettős vak kontrollos placebo kísérlettel keresték a kapcsolatot az ételintolerancia és a mentális egészség között. Harminc mentális zavarban szenvedő, gyenge koncentráció képességgel rendelkező, depressziós és szorongásos betegnek adtak, mind allergén, mind nem allergizáló ételekből kis mennyiségben, úgy, hogy nem tudhatták melyiket fogyasztják. A tanulmány megmutatta, hogy az ételallergének magukban is depressziót, ingerültséget, motiváció hiányt és számos mentális megbetegedést okozhatnak. Nem meglepő, hogy legnagyobb mértékben a leggyakoribb ételallergének, mint a tej, búza, nádcukor és a tojás okozták a súlyos mentális reakciókat.
A tanulmány bebizonyította, hogy miután a problémás ételeket felismerték és kivonták az étrendből, a tünetek többsége eltűnt vagy jelentős mértékben javult.
Egy másik hasonló vizsgálat szerint a természetben előforduló szalicilátoktól ételintolerancia alakult ki kilencvenhat olyan páciensnél, akik alkohol függőségben, súlyos depresszióban vagy skizofréniában szenvedtek. A legnagyobb mértékű ételintoleranciát a depressziósoknál figyelték meg;majd mindegyikük érzékeny volt tojásfehérjére, 80%-uk pedig az árpára. A tesztelt alkoholisták fele fehérjére, tejre, rozsra és árpára , a skizofréniában szenvedő beteg 80%-a tojásra és tejre volt intoleráns. Kis százalékban egyéb ételintoleranciát is találtak.
A fenti tanulmányok is alátámasztják, hogy bizonyos ételintoleranciák számos mentális, érzelmi és pszichológiai tünetet okozhatnak. Ennek hátterében a nem tolerált ételekre adott IgG reakció által okozott idegrendszeri gyulladások és neurobiokémiai változások állhatnak.
Az ételérzékenységek és tüneteik egyénenként rendkívül változatosak lehetnek, így a megfelelő kezelés megkezdése csak az ételintolerancia vizsgálat eredményének tükrében kezdődhet meg.
A FOODTEST 200+ ételintolerancia vizsgálat vagy a FoodDetective teszt hatékony eszköze lehet a hangulatzavarok kezelésének. Követve az ételallergén mentes diétát a depresszió, álmatlanság, nappali álmosság, szorongás, pánikroham, hiperaktivitás, ingerlékenység, dühkitörések és a skizofrénia tünetei csökkenthetőek vagy akár teljes mértékben megszüntethetőek.