Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/digieinf/public_html/foodtest.old/fuggvenyek.php on line 2
Foodtest - Dietetikus válaszol
HOTLINE: +36 1 424-0969 info@foodtest.hu Kapcsolat

Dietetikus válaszol

Dietetikus válaszol

Tojásra vagyok érzékeny, használhatom-e helyette a chia magot?

Megdöbbentett a FOODTEST 200+ vizsgálat eredmény, mivel eddig semmilyen látványos tünetem nem volt. Most pedig kiderült, hogy érzékeny vagyok  a tejre, tojás fehérjére, búzára. A nőgyógyászom küldött el a vizsgálatra, mert már régóta próbálkozunk babával, de nem sikerül. Így azonban több kérdésem is van a lelettel kapcsolatban: mire kell leginkább odafigyelni a diéta során? A cukorra van valamilyen eredmény? Glükózként sem találom. A tojás ragacsosságát lesz a legnehezebb pótolni, olvastam a chia magról, használhatom helyette?

Válasz: Igen, használhatja a chia magot. Ezenkívül a tojás helyettesítésére alkalmas az áztatott lenmag, útifűmaghéj, A chia magot be kell áztatni, a lenmagot az áztatáson kívül kissé meg is kell főzni és pépesíteni, az útifűmaghéj is zselés - ragacsos   anyagot képez, alkalmasak a tojás helyettesítésére. Lassan adagoljuk a süteményhez, pótoljuk a folyadékot amit felvesz a zselés anyag. 

Ami a további kérdéseit illeti: A FOODTEST 200+ vizsgálat fehérje alapú, vagyis sem a cukrot, tejcukrot nem vizsgálja.

Ételintoleranciában a 44- es érték fölötti élelmiszerek eliminációját tartjuk szükségesnek. A határesetbe került élelmiszerek fogyasztása rotációs rendszerben megengedett.  A diéta hossza a tünetek milyenségétől, erősségétől  függően változik. A bélnyálkahártya regenerációját elősegítő probiotikum kúra gyorsítja a gyógyulást. A magas baktérium számú, pre és probiotikumot egyaránt tartalmazó étrend-kiegészítő választása megfelelő.

Intolerancia esetében a pozitív ételek visszaépítését  három hónap diéta után javasolt megpróbálni (egy- egy kis adag elfogyasztása, majd 3-5 nap szünet).  A diéta és a visszaépítés ideje alatt fontos a tünetek változásának figyelemmel kísérése, diétás napló vezetése.

Ételintolerancia lelete alapján eliminálandó élelmiszerek: tehéntej, kazein, juhtej, kecsketej, tojásfehérje, búza, kukorica, pohánka, kuszkusz. kóladió.  A határesetbe került élelmiszerek heti max. 2-3 alkalommal fogyaszthatóak.Mit jelent az ételérzékenység szempontjából, hogy „Nyomokban tejfehérjét” tartalmaz?

Valamikor az elmúlt egy hónapban beszéltem Önnel gyermekem ügyében, aki  tejfehérje és mogyoró allergiás. Akkor elfelejtettem megkérdezni, de tudni szeretném, hogy olyan készételt vásárolhatok-e neki, amire az van írva, hogy „NYOMOKBAN  tejfehérjét” (stb.) tartalmazhat?

Válasz: Köszönöm megkeresését. Amikor  az élelmiszer összetételére a " Nyomokban tartalmazhat " kifejezés kerül ez fontos információ a valódi allergiában szenvedőknek. Az Ő esetükben az ilyen termékek is kerülendők, már minimális mennyiség is igen heves reakciót válthat ki.  A FOODTEST 200+  vizsgálat élelmiszer intoleranciát vizsgál,  allergiát ez a teszt nem képes kimutatni, nem is ez a célja. A gyermek elhúzódó tüneteinek hátterében állhat ételintolerancia, ennek kiderítésére szolgál a FOODTEST 200+.  Tejfehérje és mogyoró ételintolerancia  esetén a " Nyomokban tartalmazhat " megjelölt élelmiszerek fogyaszthatóak. Ételintoleranciában a nagyon minimális mennyiségek nem okoznak heves  tüneteket. Lisztérzékeny vagyok, tartom a diétát, mégis újabb tünetek jelentkeztek. Mit csináljak?

Egy éve derült ki, hogy lisztérzékeny vagyok. Tartom a diétát, de a hasam azóta is fáj. További panaszaim:pattanásos az arcom, ami korábban nem volt jellemző, gyakran kirepedezik a szám széle, és nem tudok hízni, annak ellenére, hogy elég sokat eszem. Megcsináltattam a FOODTEST 200+ ételintolerancia vizsgálatot, Ön szerint mi lehet még a probléma?

Válasz: Az ételintolerancia tünetei elhúzódóak, nem annyira jellemzőek, nem rögtön és heves reakciót okozva jelentkeznek, mint azt egy étel allergia esetében látjuk.   Allergiánál IgE szinteket, intoleranciánál IgG ellenanyag mennyiséget vizsgálunk.  Ételintolerancia esetében a pozitív ételek, gyakorlatilag a három hónapos diétát követően, fokozatosan visszaépíthetőek, de! a diagnosztizált cöliakia esetén a gluténmentes étrend egész életre szól. Ráadásul cöliákia esetén a bél regenerálódása 1-2 évig is eltarthat.

Az ételintolerancia kialakulása több tényezőtől függ. Összefüggésben áll az étrendi szokásokkal, változatossággal és az emésztőrendszer állapotával.

Az Ön ételintolerancia lelete nagyon szép, a gliadin negatív. Pozitív eredményt a következő élelmiszerek mutatnak: árpa, búza, kukorica, kesudió, amarantusz, kóladió.

A  búza pozitív eredményét okozhatja, ha használ gluténmentes búzakeményítőt. A búzára  és más gabonára adott érték nem azonos a gliadin érzékenységgel. Oldékonysági okok miatt, a gliadin tartalmú gabonákból a gliadint előzetesen kivonják. A gliadin alkoholban oldékony, a többi fehérje tartalom vízoldékony.  Ezek az élelmiszerek már csak  más fehérje tartalmukkal szerepelnek a testben. Ebben az esetben Ön, a búza más fajta fehérje tartalmára ( alfa amiláz inhibitor)  érzékeny.

A kukorica 80 - as értékét indokolja, ha mint gluténmentes lisztet gyakrabban használja , tészták közül válassza a rizstésztát vagy a hajdina , köles vagy ciroklisztes  vagy a NoCarb tésztát. Ezek a tészták glutén, kukorica és búzamentesek. Kifejezetten ételallergia üzletekben érdemes ezeket a termékeket keresnie .

Próbálja az ételkészítéshez felhasznált  gluténmentes liszteket változatosan alkalmazni. Ezeket Ön már kitűnően ismeri: rizs-, barna rizs-, hajdina-, szója-, köles-, len-, mandula-, mogyoró-, kókusz-, útifűmaghéjliszt,  burgonyakeményítő-, zöldbanán-, quinoaliszt stb.

Kenyér péksütemény készítésnél kiesik a kukoricaliszt, alapként használja  a szója-, rizs és hajdinalisztet, ezeket érdemes különböző magvakkal  (lenmag, chiamag) kiegészíteni. A sikér helyettesítésére alkalmazhat xantaángumit, guargumit, pektint, szentjánoskenyérmaglisztet, de az útifúmaghéj is kiváló zselésítő, kötőanyag.

Kenyér receptet talál: www.mindenmentes.hu oldalon. Recepteket talál a www.etelallergia.hu oldalon és pl. a Springmed kiadó Lisztérzékenyek kézikönyve kiadványában.

Amarantmag-, liszt kerülendő. Negatív olajos magvak a kalcium bevitel miatt javasoltak.

A kóladió készen vásárolható süteményekben, kekszekben, üdítőitalokban fordul elő.

A sör élesztő  38- as  értéke miatt, az erjesztett italok ( bor, sör ) kerülendőek. Kerülje az ecet, bor ecet használatát. Az aszalt gyümölcsök felületén is lehet élesztő, ezeket pillanatnyilag kerülje. Fűszerkeverékek, levesporok is tartalmazhatnak élesztőt, érdemes összetételüket elolvasni.

Panaszaival érdemes gasztroenterológusát felkeresni, aki további vizsgálatokat rendelhet el. Lehet ez esetleg egy refrakter cöliakia. A szájzugban lévő sebek Duhring betegségre utalnak, amelynek oka szintén a glutén. Elsődlegesen meg kell vizsgálni, hogy nem kerül - e be, étrendjébe glutén szennyező anyagként.

Puffadásos panaszt okozhat tejcukor érzékenység, fruktóz érzékenység, amiket érdemes kivizsgálni. Ezért, javaslom keresse fel orvosát.

A gyógyulás folyamatát  a diéta  mellett,  elősegíti a bélnyárkahártya épségének helyre állítása,  probiotikum készítményekkel.

Hogyan építse vissza a pozitív élelmiszereket

 A bélbolyhok regenerálódása és az eliminációs diéta hatására a reaktív  ételek  általában újból fogyaszthatóakká válnak. 

Az újabb intolerancia kialakulása  elkerülhető, a változatos alapanyagokra és a szezonalitásra épülő  étrend fogyasztásával.

A visszaépítést a legalacsonyabb értékű érintett élelmiszerrel javasolt megkezdeni. Egyszerre mindig csak egyfajta élelmiszert tudunk visszaépíteni, így lehet kiszűrni, hogy az adott élelmiszer emésztése már nem okoz panaszt.

 

 Ha nem lisztérzékeny a fiam, akkor a FOODTEST-en alacsonyabb értékkel szereplő gabonaféléket eheti?

Telefonbeszélgetésünk után elvégeztük a patikai lisztérzékenységi tesztet, ami szerencsére negatív lett. Jól értelmezem, hogy ez azt jelenti, hogy a FOODTESTEN alacsonyabb értékkel szereplő gabonaféléket nyugodtan ehetjük, függetlenül a gluténtól? Tehát csak a búzát, árpát, hajdinát kell kerülni és a durumbúzát, kuszkuszt, zabot mérsékelni? 

Az iskolával is tudtam beszélni, a "diétás ebéd" egyféle: tej-, tojás- és liszt(glutén)mentes, a szóját nem tudták megmondani, de majd utána nézünk. Ahogyan már a vizsgálatkor is jeleztük, szükségünk lenne egy írásbeli szakvéleményre az iskola felé, így kérem, küldjék el levélben - lehetőleg Krkos doktor úr és az Ön aláírásával is - a tej, tojás, (szója?), búzamentes étrendről szóló javaslatot a fiunk részére.

 

Válasz:  Jó hír, hogy a cöliakia test negatív lett.  Sok pozitív eredmény esetén a 40 fölötti ételek eliminációja javasolt.  A gliadin enyhe fokú érzékenysége ( 34- es érték), a negatív cöliakia test és az egyéb magas érték miatt, a gliadin értékének csökkentésére elegendő a búzát, árpát kerülni, durumbúzát, zabot mérsékelni. A hajdina és a kuszkusz gliadinmentes, de értékük alapján kerülendő, mérsékletesen fogyasztható mindkettő.

Nem árt azért tudni, mely gabonafélék tartalmaznak gliadint: búza, rozs, árpa, zab, kamutbúza, tönkölybúza,- durumbúza, ezen lisztek, őrleményeik és pelyhesített változataik. Oldékonysági okok miatt, a gliadin tartalmú gabonákból a gliadint előzetesen kivonják. A gliadin alkoholban oldékony, a többi fehérje tartalom vízoldékony.  Ezek az élelmiszerek már csak más fehérje tartalmukkal szerepelnek a testben, gliadint előzetesen kivonják belőlük.

Kisfia a búza, árpa, zab, durumbúza egyéb fehérje tartalmára is érzékeny.

A  köles-,  kukorica-, lenmag-,  tápióka-,kókusz-, tökmag-, útifűmaghéj-,  szentjánoskenyérmag-, rizs-, barnarizs-,  mandulaliszt nem tartalmaznak gliadint.  Ételek készítéséhez ezeket  a  liszteket bátran használhatja ( sütés, sűrítés, habarás ). Használhat gluténmentes lisztkeveréket is.  Amennyiben Ön otthon süt kenyeret, ezeket a liszteket ajánlatos felhasználni, a gliadin alacsony értéke miatt rozslisztet is felhasználhat.

 Rövid időn belül, küldjük Önöknek a hivatalos véleményt.A gliadin érzékenység lisztérzékenységet jelent?

A kisfiam FOODTEST-je alapján elég sok élelmiszerre érzékeny. A tejet, tojásfehérjét és a többit értem, de a gliadin intoleranciát nem egészen, ez azt jelenti, hogy lisztérzékeny? Csatoltam a leletet. Előre is köszönöm a válaszát!

Válasz:  A kisfia eredménye alapján eliminálandó élelmiszerek a következőek: tehéntej,  tojásfehérje, gliadin tartalmú gabonafélék, paradió, borsó, vörös vesebab, fehérkaróbab. A 30-as  értéket el nem érő élelmiszerek fogyasztását elegendő ritkítani.

A gliadin  intolerancia nem azonos a lisztérzékenységgel - cöliakiával, annál enyhébb érzékenységet jelent. Okozó tényezői sem egyeznek meg a cöliakiával.  Ezért szoktuk javasolni a szöveti transzglutamináz vizsgálat elvégzését, amely alkalmas a lisztérzékenység szűrésére. Ezt a vizsgálatot a Laboratórium Kft- nél tudja elvégeztetni. Gliadin pozitivitás esetén minden gliadin ( glutén ) tartalmú élelmiszert kerülni kell, de szimpla érzékenység esetén az elimináció három hónapig elegendő lehet, a diéta hossza a tünetek változásától függ. Az autoimmun betegség (cöliakia ) esetén, a  gluténmentes diétát egész életen át tartani kell.

A következő  gabonafélék gliadint tartalmaznak: búza, rozs, árpa, zab, kamutbúza, tönkölybúza,- durumbúza ezen lisztek, őrleményeik és pelyhesített változatait. Helyettük alkalmasak a következő gabonafélék: köles-,  kukorica-, tápióka-,kókusz-, tökmag-, útifűmaghéj-,  szentjánoskenyérmag-, rizs-, hajdinaliszt  stb. Ételek készítéséhez ezek a  lisztek alkalmasak ( sütés, sűrítés, habarás ). Kenyeret ezen lisztek felhasználásával készíthet, illetve vásárolható kész termékként gluténmentes kenyér, péksütemény. Tésztafélék közül a gliadinmentes, rizs és üvegtészta fogyasztása ajánlott. A gliadin mentes búzakeményítő tartalmazhatja a búza más fehérje tartalmát, ételsűrítéshez ne használja.  Amennyiben kész glutén mentes kenyeret vásárol, az összetevők között megtalálhatja a gluténmentes búzakeményítőt, ezt a mennyiséget tolerálja a kisfiú szervezete.

Kölesliszt, kölesgolyó fogyasztható. Az eszközök lecserélése, megjelölése, szálló lisztpor kerülése cöliakia esetében fontos. Gliadin intolerancia esetén, ezt ennyire nem kell szigorúan venni. Zab termékek fogyasztását a gliadinhoz hasonló fehérje tartalma miatt kerüljék.

A kisfia kifejezetten a tojásfehérjére érzékeny. A tojássárgája továbbra is fogyasztható és ételkészítéshez is felhasználható a tojássárgája. A tojásfehérje elhagyása azonban szükséges. Tojást tartalmazhatnak a következő termékek: sütemények, péksütemények, desszertek, pudingok és egyéb készételek, majonézek, friss péksütemények. Tojásfehérje helyett növényi eredetű tej, almapüre,  banánpüre, főtt áttört burgonya, paradicsom püre, olaj, Loprofin tojáspótló por használható az étel jellegétől függően.

A kisfiú étrendjének komplett fehérje tartalmát a húsok, halak, belsőségek, tojássárgája biztosítja.

A kisfia kifejezetten a tehéntej speciális fehérje tartalmára érzékeny. Tehéntej helyett a növényi eredetű rizs-, kókusz-, szója-, mandula (ritkábban) diótej fogyasztható. Ízük kellemes, különböző ízesített változatban kaphatóak, egyes változataik kalciummal dúsítottak. Ezek a termékek fogyaszthatóak reggeli italként, felhasználhatóak főzelékek, levesek, mártások, müslik, kásák, krémek készítéséhez. Növényi eredetű sajtot is talál az élelmiszer kínálatban. Sajt és túró helyett fogyasztható a tofu.  Tejszín, joghurt helyettesítésére használhatja a növényi eredetű  szója készítményeket.  A kazein negatív értéke miatt más állatok teje vagy terméke is   fogyasztható.  Vaj helyett növényi eredetű Linco, Liga margarin vagy olívaolaj, tachini javasoltak.

Tejfehérjét tartalmazhatnak a húsipari termékek, a sütő-, édesipari termékek,  a kényelmi termékekig gyakorlatilag bármely élelmiszercsoport képviselőiben megtalálhatjuk a tejet, mint alap-, vagy adalék-, vagy a gyártás és forgalmazás során bekerülő szennyezőanyagot.

Tejet tartalmazhatnak: Sütemények, kenyér, pizza, hússzaft. Instant krumplipüré, krémlevesek, készételek, feldolgozott húsok, kolbászok, hurkák, virslik. Csomagolt snack, csokoládék, édességek. Tejsodó, madártej, pudingok, öntetek, jégkrém, krémek. Ezeket egyelőre javasolt étrendjéből elhagyni.

A tej- és tejtermékmentes étrend esetében javasolt az olajos magvak, banán, csipkebogyó lekvár, petrezselyemzöld, olajos hal fogyasztása a kalcium bevitel biztosítása végett, de tabletta formájában is adagolható.

Az eliminációs étrendet három hónapig javasolt tartani. Amennyiben, a tünetek a diéta bevezetése után másfél hónappal nem mutatnak kedvező változást, az okokat tovább kell kutatni. Intolarenciánál a bélnyálkahártya állapotát fontos javítani, ezt pro- és prebiotikumokkal segíthetik elő.

Az ételek visszaépítését a legalacsonyabb értékkel rendelkező nyersanyaggal javasolt kezdeni. A tünetek fellángolása esetén a kérdéses élelmiszer visszaépítésével újabb 1-2 hetet várni kell. Ettől függetlenül a többi élelmiszer a visszaépítést lehet folytatni.Ha tejintoleranciám van, pótolhatom a fehérjét marhaproteinnel ?

Megkaptam a FOODTEST eredményt és elég tanácstalan vagyok. Sejtettem, hogy a tojást és a glutént nehezen viseli a szervezetem, a tejre nem gyanakodtam. Ha nem fogyaszthatok tejterméket, akkor a fehérjét pótolhatom marhaproteinnel? Mi az, amit egyáltalán nem ehetek ezután?

Válasz: Az Ön eredménye alapján eliminálandó élelmiszerek a következőek: tej és tejtermékek, tojásfehérje, búza, zab, gliadin, amarantusz, agar- agar, kóladió, napraforgó. A 40 - es értéket el nem érő élelmiszerek fogyasztását elegendő ritkítani. Értékei magasak, de nem eget verően, csak az agar - agar kiugróan magas.

Az étrend kialakításának a következőket kell figyelembe vennie: sok pozitív eredmény esetén  a 40- es  érték fölötti élelmiszerek teljes elhagyása szükséges három hónapig. A határesetbe került élelmiszerek fogyasztását elegendő ritkítani. Amennyiben, a tünetek a diéta bevezetése után másfél hónappal nem mutatnak kedvező változást, az okokat tovább kell kutatni. Intolarenciánál a bélnyálkahártya állapotát fontos javítani pro- illetve prebiotikum szedése ajánlott.

Az ételek visszaépítését a legalacsonyabb értékkel rendelkező nyersanyaggal javasolt kezdeni. A tünetek fellángolása esetén a kérdéses élelmiszer visszaépítésével újabb 1-2 hetet várni kell. Ettől függetlenül, a többi élelmiszer a visszaépítését lehet folytatni. A pozitív ételek a későbbiekben fogyaszthatóakká válnak, ha nem is napi szinten fogyasztja ezeket az élelmiszereket. Minél változatosabban étkezik annál kisebb a valószínűsége, hogy intolerancia alakul ki valamely élelmiszerrel szemben.

Tej-  és tejtermékek  helyett  növényi eredetű   rizs-, kókusz-, mandula-, szója-, diótej fogyasztható. Ezek a termékek fogyaszthatóak reggeli italként, felhasználhatóak főzelékek, levesek, mártások, müzlik, kásák, krémek készítéséhez. Növényi eredetű sajtot is talál az élelmiszer kínálatban. Tejmentes margarinok a következők: Liga, Delma light, Linco, Linco light. A kazein 27 - es értéke a határesetbe sorolandó.   A tehéntejen kívül más állatok teje vagy terméke heti 2-3 alkalommal fogyasztható. Fehérje bevitelként a marhaprotein megfelelő lesz. A tehéntej 65-ös értéke valóban magas, de láttunk már 120-as vagy akár bőven efölötti értéket is. A három hónapos diéta után később fogyaszthat tejsavó, tojásfehérje készítményt is, ha a visszaépítés során a tünetei nem fokozódnak. Javaslom, hogy a három féle fehérje készítményt napi váltásban fogyassza, így kisebb a valószínűsége, hogy valamelyikkel szemben intoleráns lesz.

A gabonaféléknél a gliadin értékét kell irányadónak venni.  Többi pozitív értékéhez képest ez kevésbé magas. Azonban amennyire lehet, kerülje a gliadin ( glutén ) tartalmú élelmiszerek fogyasztását.  Szimpla érzékenység esetén az elimináció három hónapig elegendő lehet, a diéta hossza a tünetek változásától függ. Az autoimmun betegség  (cöliakia ) esetén, a  gluténmentes diétát egész életen át tartani kell.

 A következő  gabonafélék gliadint tartalmaznak: búza, rozs, árpa, zab, kamutbúza, tönkölybúza,- durumbúza ezen lisztek, őrleményeik és pelyhesített változatait. Helyettük alkalmas a: köles-,  kukorica-, tápióka-,kókusz-, tökmag-, útifűmaghéj-,  szentjánoskenyérmag-, kókusz., mandula-, rizs-, hajdinaliszt  stb. Ételek készítéséhez ezek a  lisztek alkalmasak ( sütés, sűrítés, habarás ). Kenyeret ezen lisztek felhasználásával készíthet, illetve vásárolható kész termékként gluténmentes kenyér, péksütemény. Tésztafélék közül a gliadinmentes, rizs és üvegtészta fogyasztása ajánlott.  Kenyér, péksütemény készítésénél többféle lisztet használjon, így jobban kiegészítik egymást.  Kenyér receptet talál: www.mindenmentes.hu oldalon.

A tojássárgája minden további nélkül fogyasztható, a tojásfehérje azonban kerülendő. Tojást tartalmazhatnak a következő termékek: sütemények, péksütemények, desszertek,  pudingok és egyéb készételek, majonézek, friss péksütemények. Tojásfehérje  helyett növényi eredetű tej, almapüre,  banánpüre, főtt áttört burgonya, paradicsom püre, olaj, Loprofin tojáspótló por  használható az étel jellegétől függően.

Az agar agar zselésítő anyag ( E 406 ), lekvárokban, befőttekben, aszpikos készítményekben ( felvágott, sütemény), joghurtokban található meg . Ez az érték valóban elég magas. Lehetőség szerint frissen, ismert alapanyagokból, házilag készített ételeket fogyasszon. A kész ételek összetételét ennek megfelelően is át kell tanulmányozni. A kóladió pedig készen vásárolható süteményekben, kekszekben, üdítőitalokban fordul elő.

Napraforgómagot ne fogyasszon, olaj helyett bármely más ( oliva, szezám, tökmag, repce) használható.Ezeket az ételeket esetleg mivel tudnám helyettesíteni?

Táplálkozási tanácsot szeretnék kérni, a héten kaptam meg a FOODTEST leletemet. Ezeket az ételeket esetleg mivel tudnám helyettesíteni? A gliadin érzékenység lisztérzékenységet jelent vagy pontosan mit takar? Ezeket az ételeket semmilyen módon elkészítve nem fogyaszthatom? Ha a kókusz pozitív akkor kókusztejet sem ihatok ugye? Milyen tejalternatíva maradt? Elnézést kérek a sok kérdésért csak most kicsit hideg zuhanyként ért az eredmény és szeretnék minél előbb tisztában lenni az új bevezetendő szokásokkal.

Válasz: Ételintolerancia esetén a következőket kell figyelembe vennie: Sok pozitív eredmény esetén, a kiugróan magas értékkel bíró élelmiszereket kell kiválogatni, ezek elhagyása szükséges. Ezekben az esetekben, a 40 fölötti eredményeket vesszük pozitívnak.  A határesetbe került élelmiszerek fogyasztását elegendő ritkítani.

A kapott értékek összefüggésben állnak az étkezési szokásokkal és bélbolyhok állapotával. A bélnyálkahártya regenerációját elősegítő probiotikum kúra fogyasztása gyorsítja a gyógyulást.

Az Ön eredményei közül a következők a legkiemelkedőbbek: tej és tejtermékek, kazein, tojásfehérje, gliadin, pisztácia, kókusz, borsó, sörélesztő, sütőélesztő. A 40 - es értéket el nem érő élelmiszerek heti 2-3 alkalommal fogyaszthatóak.

Tej  és tejtermékek  helyett  a növényi eredetű  rizs-, szója-, mandulatej  fogyasztható. Készíthető házilagosan diótej is.  Ízük kellemes, különböző ízesített változatban kaphatóak, egyes változataik  kalciummal dúsítottak. Növényi eredetű sajtot is talál az élelmiszer kínálatban. Túró és sajt helyett fogyasztható a tofu, heti max, 2-3 alkalommal.   A vaj helyett mogyoróvajat vagy hidegen sajtolt olivaolajat javasolt használni. Tejmentes margarinok a következők: Liga, Delma light, Linco, Linco light. A kazein pozitív értéke miatt más állatok teje vagy terméke nem fogyasztható. A laktózmentes tej fogyasztása nem megfelelő, laktózt  ( tejcukorot ) nem,  kazeint azonban tartalmaz.

Az élelmiszerek csomagolásán a következő kifejezések tej összetevőre utalnak, így az adott termék fogyasztása nem javasolt: Vaj, fölözött tejpor, tejföl, tejpor, tejszín, tejital, sajtok, vajolaj, margarin, tejcsokoládé, zsírszegény tejital, margarin, savó, savópor, savóital, édes savópor, savóprotein koncentrátum, kalcium kazeinát, nátrium kazeinát, kazein, hidrolizált kazein, lactoferrin, lactalbumin, laktoglobulin. Tejfehérjét tartalmazhatnak a húsipari termékek, a sütő-, édesipari termékek, a kényelmi termékekig gyakorlatilag bármely élelmiszercsoport képviselőiben megtalálhatjuk a tejet, mint alap-, vagy adalék-, vagy a gyártás és forgalmazás során bekerülő szennyezőanyagot.

Gliadin pozitivitás esetén, javasoljuk a szöveti transzglutamináz vizsgálat elvégzését, főleg ha panaszai megegyeznek a lisztérzékenység jellegzetes tüneteivel.  A cöliakia ( lisztérzékenység ) hasmenéssel, súlyvesztéssel jár. Gliadin pozitivitás esetén minden gliadin (glutén ) tartalmú élelmiszert kerülni kell. Szimpla érzékenység esetén az elimináció három hónapig elegendő lehet, a diéta hossza a tünetek változásától függ. Az autoimmun betegség  (cöliakia ) esetén azonban a  gluténmentes diétát egész életen át tartani kell. A gliadin intolerancia nem azonos a lisztérzékenységgel, okozó tényezői sem egyeznek meg a cöliakiával.  

Intolerancia gliadin értéke alapján kerülni kell a következő gliadin tartalmú  gabonaféléket: búza, rozs, árpa, zab, kamutbúza, tönkölybúza,- durumbúza ezen lisztek, őrleményeik és pelyhesített változatait. Helyettük alkalmasak a következő gabonafélék: köles-, tápióka-, tökmag-, útifűmaghéj-,  szentjánoskenyérmag-, kukorica, szója-, mandula-, rizs-, hajdinaliszt stb. Ételek készítéséhez ezek a  lisztek alkalmasak ( sütés, sűrítés, habarás ). Kenyeret ezen lisztek felhasználásával készíthet, illetve vásárolható kész termékként gluténmentes kenyér, péksütemény. Tésztafélék közül a gliadinmentes, rizs és üvegtészta fogyasztása ajánlott.  Kenyér, péksütemény készítésénél többféle lisztet használjon, így jobban kiegészítik egymást. Kenyér receptet talál: www.mindenmentes.hu oldalon.

Ön továbbra is fogyaszthat tojássárgáját. A tojássárgája ételkészítéshez is felhasználható. Tojásfehérje helyett növényi eredetű tej, almapüre,  banánpüre, főtt áttört burgonya, paradicsom püre, olaj, Loprofin tojáspótló por  használható az étel jellegétől függően.

Az olajos magvak közül a pisztácia és a kókusz mutat pozitív értéket. A negatív tartományban maradt olajos magvak fogyaszthatóak, biztosítják a megfelelő a kalcium bevitelt. A zöldségfélék közül a borsó és a  szójabab érintetett, ezt  magasabb fehérje tartalmuk indokolja. A zöldségfélék széles választéka azonban rendelkezésére áll étkezéseinek változatosabbá tételére. 

A sör élesztő pozitivitása miatt az erjesztett italok ( bor, sör ) kerülése javasolt. A sütő élesztő 45-ös értéke miatt élesztő mentes sütőpor, szódabikarbóna használata célszerűbb.

Az eliminációs étrendet három hónapig javasolt tartani. Amennyiben, a tünetek a diéta bevezetése után másfél hónappal nem mutatnak kedvező változást, az okokat tovább kell kutatni. Az ételek visszaépítését a legalacsonyabb értékkel rendelkező nyersanyaggal javasolt kezdeni. A tünetek fellángolása esetén a kérdéses élelmiszer visszaépítésével újabb 1-2 hetet várni kell. Ettől függetlenül, a többi élelmiszer a visszaépítést lehet folytatni.Ha a tejfehérjék értéke nem pozitív akkor hogyan lehetek intoleráns a tehéntejre, ill. melyik összetevőjére? Esetleg javasolt laktózintolerancia teszt elvégzése?

Rozácea bőrbetegség tüneteinek enyhítése végett végeztem el az ételintolerancia vizsgálatot. A mellékelt lelettel fordulok Önhöz, melynek értelmezésében szeretném kérni szíves segítségét.

Tehéntejre pozitív vizsgálati eredmény mellett a különböző tejfehérjék határeset alatt vagy épp azon mozognak. Az a kérdésem, hogy ha a FOODTEST laktózra nem vizsgál és a tejfehérjék értéke nem pozitív akkor hogyan lehetek intoleráns a tehéntejre, illetve melyik összetevőjére? Esetleg javasolt laktózintolerancia teszt elvégzése?

Gabonafélék esetében kukoricára pozitív a vizsgálat, de puliszkára negatív. Úgy tudom, hogy a puliszka kukoricadara. Így nem értem, hogyan lehet negatív arra a vizsgálat, ha a kukoricára pozitív.

A teszt nem vizsgált kukorica lisztre, így nem tudom, hogy ehetek-e gluténmentes kenyeret, ami kukorica lisztből készül (sajnos a búzára is intoleráns vagyok).

A táplálkozási tanácsadó füzet javaslatait követve igyekszem azokat az ételeket kerülni, amelyekre pozitív eredményt mutatott a vizsgálat. A fenti kérdések megválaszolása sokat segítene a megfelelő diéta kialakításában.

 

Válasz: Az alfa lacalbumin, béta lactoglobulin negatív, a kazein határesetbe került. Kifejezetten a tehéntej specifikus fehérje tartalmára érzékeny. A kazein határeseti értéke miatt, heti 2- 3 alkalommal más állati eredetű tej fogyasztható. Egyébiránt a növényi eredetű tej és tejtermékek fogyasztása javasolt. Tejfogyasztás után, ha puffadásos panaszokat, görcsös hasmenést tapasztal érdemes tejcukor érzékenység irányába is vizsgálódni.

Gyakran előfordul, hogy a kukorica pozitív eredményt mutat, a puliszka pedig negatív. A puliszka valóban kukoricadarából készül, ezért kukorica pozitivitás esetén természetesen a puliszka fogyasztása sem javasolt.

Kukorica pozitivitás esetén kerülendő a kukoricaliszt is. A gliadinra Ön negatív, ennek tükrében nem szükséges a gliadin-mentes étrend tartása. A búza és a kukoricaliszt, valamint az abból készült termékek kerülendők. A gliadin oldékonysági okok miatt külön szerepel a FOODTEST-ben. Ön a búza más fehérje tartalmára érzékeny és nem a gliadinra. A búza és kukoricaliszten kívül bármely liszt használható. Diétájában az élesztőmentes termékeket részesítse előnyben.

Az eliminációs étrendet minimum három hónapig javasoljuk tartani, függ a tünetek változásától.  Amennyiben, a tünetek a diéta bevezetése után másfél hónappal nem mutatnak kedvező változást, az okokat tovább kell kutatni. Intolarenciánál a bélnyálkahártya állapotát fontos javítani.

Az ételek visszaépítését a legalacsonyabb értékkel rendelkező nyersanyaggal javasolt kezdeni. A tünetek fellángolása esetén a kérdéses élelmiszer visszaépítésével újabb 1-2 hetet várni kell. Ettől függetlenül, a többi élelmiszer visszaépítést lehet folytatni.

 

 Hány éves kortól végezhető el az ételintolerancia vizsgálat? Miben különbözik a FOODTEST az OEP által finanszírozott ételallergia vizsgálattól?

Érdeklődni szeretnék, hogy hány éves kortól végezhető el az ételintolerancia vizsgálat? 16 hónapos babáról lenne szó. Eddig minden ételallergia vizsgálati eredménye negatív. Miben különbözik az Önök által, vérből végzett vizsgálat az OEP által finanszírozott vérvételből nézett ételallergia vizsgálattól?

Eddig mindenhol úgy tájékoztattak, hogy az emésztőrendszer ilyen kicsi korban még folyamatosan fejlődik, ezért sem biztos, hogy kimutat valamit a vérvétel. Az Önök által végzett vizsgálat ilyen kicsi korban is pontos eredményt ad?

Válasz: Az allergia vizsgálata esetén a különböző ételfehérjék ellen termelődött IgE típusú ellenanyagokat vizsgálják. Ha valaki ételallergiás, a tünetek a gyanítható étel elfogyasztását követően röviddel (percek – órák, max. 1 nap) után keletkeznek és jellegzetes bőr, hasi tüneteikkel, súlyos esetben légzési nehézséggel járnak.

Az ételintolerancia körébe számos, nem allergiás jelenséget sorolnak. Ilyen a tejcukor bontásához szükséges, bélben található enzim (laktáz) hiánya vagy működésképtelensége miatti laktóz intolerancia, ilyen a gyümölcscukor felszívódásához szükséges fehérje hiánya miatti fruktóz felszívódási zavar, ilyenek a bolti élelmiszerekben lévő tartósító anyagokra kialakuló nem allergiás (farmakológiai azaz gyógyszertani) hatás miatti panaszok.

A mi tesztünk ezeket nem vizsgálja, hanem az ételfehérjék ellen termelődött IgG típusú ellenanyagokat mutatja ki. Az ilyen típusú ellenanyagok okozta tünetek hetekkel az étel fogyasztása után kezdődnek és sokfélék lehetnek. Megszüntetésükben a kiegyensúlyozott eliminációs diéta segít. Az élelmiszerfehérjék ellen termelt IgG  kimutatása azonban nem elfogadott széles körben az orvostudományban. Mindenképpen csak akkor érdemes végeztetni, ha a jelentős panaszok alapos szakorvosi kivizsgálás, javaslat és kezelés után sem szűnnek.

Ilyenkor – az eddigi tapasztalataink szerint – a FOODTEST leleten alapuló diéta segíthet. Mindenképpen szakképzett dietetikus segítségét kell kérni, mert fontos, hogy az étrend kiegyensúlyozott maradjon (vitaminok, mikro- és makroelemek ne hiányozzanak belőle). Két éves kor előtt nem elég informatív a lelet, így tanácsos (ritka esetektől eltekintve) inkább 2 éves kor után végeztetni.Egészségesen élek, mégis többféle intoleranciát állapítottak meg, milyen diétát kell tartanom?

Előzetes gasztroenterológiai vizsgálatok során (2013 januárjában) paradicsom-allergiát, valamint Candida-gomba jelenlétét állapítottak meg nálam.  A paradicsomot  teljes mértékben kizártam az étrendemből, valamint Candida-diétát tartottam. Egészségesen élek, rendszeresen tornázom, főleg fehér húsokat, halat, tojást ettem eddig zöldség körettel, illetve barna rizst, rizstésztát, és teljes kiőrlésű tésztákat fogyasztottam mellé. A héten kaptam meg a FOODTEST vizsgálat eredményét, melyet csatoltam a levélhez. A kapott eredmények tükrében szeretném kérni a tanácsát egy kiegyensúlyozott étrend  kialakításában. Szeretném, ha az intoleranciát mutató ételek helyett adna alternatívákat, hogy a megfelelő tápanyagokat be tudjam vinni a szervezetembe.

válasz: Az Ön  leletében a következő élelmiszerek pozitív eredményt mutatnak: tehéntej, kazein, tojásfehérje, agar- agar.

Diétájában a tej és tojásfehérje mentességre szükséges elsősorban figyelnie.

A tej és tejtermék-mentes étrend esetében javasolt az olajos magvak, banán, csipkebogyó lekvár, petrezselyemzöld, olajos hal fogyasztása a kalcium bevitel biztosítása végett. A kalcium külsődlegesen, tabletta, pezsgőtabletta formájában is adagolható.

Tehéntej helyett a növényi eredetű rizs-, kókusz-,  szója-, zab-,   diótej fogyasztható. Ezek a termékek fogyaszthatóak reggeli italként, felhasználhatóak főzelékek, levesek, mártások, müslik, kásák, krémek készítéséhez. Növényi eredetű sajtot is talál az élelmiszer kínálatban. Sajt és túró helyett fogyasztható a tofu.   

Az élelmiszerek csomagolásán a következő kifejezések tej  ( tehéntej ) összetevőre utalnak, így az adott termék fogyasztása nem javasolt:  vaj, fölözött tejpor, tejföl, tejpor, tejszín, tejital, sajtok, vajolaj, margarin, tejcsokoládé, zsírszegény tejital, margarin,  savó, savópor, savóital, édes savópor, savóprotein koncentrátum, kalcium kazeinát, nátrium kazeinát, kazein, hidrolizált kazein, lactoferrin, lactalbumin, laktoglobulin.

Tejfehérjét tartalmazhatnak a húsipari termékek, a sütő-, édesipari termékek, a kényelmi termékekig gyakorlatilag bármely élelmiszercsoport képviselőiben megtalálhatjuk a tejet, mint alap-, vagy adalék-, vagy a gyártás és forgalmazás során bekerülő szennyezőanyagot. Sütemények, kenyér, pizza, hússzaft. Instant krumplipüré, krémlevesek, készételek, feldolgozott húsok, kolbászok, hurkák, virslik. Csomagolt snack, csokoládék, édességek. Tejsodó, madártej, pudingok, öntetek, jégkrém, krémek. Ezeket egyenlőre javasolt  étrendjéből elhagyni.

A tojásfehérjét is teljesen el kell hagynia az étrendből, a tojássárgáját heti 2-3 alkalommal továbbra is fogyaszthatja. Tojásfehérje  helyett növényi eredetű tej,  almapüre,  banánpüre, főtt áttört burgonya, paradicsom püre, olaj, Loprofin tojáspótló por  használható az étel jellegétől függően. Tészták közül a rizs-, üvegtészta, durum tészta fogyasztható.

A gabonaféléknél a gliadin érték tükrözi az eddig tartott diétát. Itt egyedül a lenmag magasabb, ezt ritkábban fogyassza. Az eddig használt gluténmentes lisztek továbbra is fogyaszthatóak.

Az olajos magvaknál a mandula emelkedettebb, ezért ezt ritkábban fogyassza. A magvakat felváltva, forgó rendszerben érdemes az étrendbe iktatni, hogy ne alakuljon ki erősebb érzékenység. Ugyanakkor a magvak a kalcium bevitel szempontjából fontosak.

Agar agar zselésítő anyag ( E 406 ), lekvárokban, befőttekben, aszpikos készítményekben használják. A házilag készített ételek ebben az esetben megfelelőbbek.

 Ételintolerancia esetén sok pozitív értéknél, a 40 - es  érték fölötti élelmiszerek eliminációját tartjuk szükségesnek három hónapig. A határesetbe került élelmiszerek fogyasztását elegendő ritkítani. Az ételintolerancia nem azonos az ételallergiával, az intolerancia tünetei elhúzódóak, nem annyira jellemzőek. Intolerancia esetén a pozitív ételek a diéta betartása után fokozatosan visszaépíthetőek: egy- egy kis adag elfogyasztása, majd 3-5 nap szünet.

 A bélnyálkahártya regenerációját elősegítő probiotikum kúra fogyasztása gyorsítja a gyógyulást Intolerancia esetén a bélnyálkahártya állapotát nagyon fontos javítani!Hasmenés, puffadás és visszatérő ekcéma miatt kértem a vizsgálatot, milyen étrend lenne számomra a legmegfelelőbb?

Tisztelt doktornő! Korábban már beszéltünk, akkor a kislányom leletével kapcsolatban. Neki, szerencsére, a diéta következtében teljesen tünetmentes lett az ekcémája. Most saját leletem miatt kérem segítségét. Csatoltan küldöm vizsgálati eredményemet, és kérem szíves segítségét, milyen étrend lenne számomra a legmegfelelőbb? A vizsgálatot főleg hasi panaszaim, hasmenés, puffadás, kellemetlen hasi tünetek, illetve többször kiújuló ekcémám miatt kezdeményeztem.

 

Válasz:  Nagyon örülök, hogy a kislánya panaszai megszűntek, az ő étrendjéhez hasonló diétát javasolt folytatnia.

Ételintoleranciában sok pozitív eredmény esetén a 40 -es érték fölötti élelmiszerek eliminációját tartjuk szükségesnek legalább három hónapig. A határesetbe került élelmiszerek fogyasztását elegendő ritkítani, heti 2-3 alkalomra.

Az Ön  eredménye alapján eliminálandó élelmiszerek a következőek:  tehéntej, tojásfehérje, makréla,  gliadin tartalmú gabonák, zeller, agar- agar, kóladió, sör élesztő.

Az Ön esetében javasoljuk a szöveti transzglutamináz vizsgálat elvégzését, főleg, ha panaszai megegyeznek a lisztérzékenység jellegzetes tüneteivel. A cöliakia (lisztérzékenység) hasmenéssel, súlyvesztéssel jár. A kapott gliadin érték alapján glutén érzékenységet állapíthatunk meg, mértékét a javasolt vizsgálat pontosítja.  Ez a vizsgálat alkalmas a lisztérzékenység (cöliakia ) szűrésére. Amennyiben lisztérzékenység nem alakult ki, úgy elegendő a glutén tartalmú élelmiszerek kiiktatása három hónapig. Az autoimmun betegség  (cöliakia ) esetén, a  gluténmentes diétát egész életen át tartani kell.

Az intolerancia gliadin értéke alapján kerülni kell a következő, gliadin tartalmú gabonaféléket: búza, rozs, árpa, zab, kamutbúza, tönkölybúza,- durumbúza ezen lisztek, őrleményeik és pelyhesített változatait. Helyettük alkalmasak a köv. gabonafélék: köles-, tápióka-, tökmag-, útifűmaghéj-,  szentjánoskenyérmag-, kukorica, szója-, mandula-, rizs-,, hajdinaliszt stb.

A tejintolerancia miatt a tej  és tejtermékek  helyett  a növényi eredetű  rizs-, szója-, mandulatej  fogyasztható. Készíthető házilagosan diótej is.  Ezek a termékek fogyaszthatóak reggeli italként, felhasználhatóak főzelékek, levesek, mártások, müslik, kásák, krémek készítéséhez. Növényi eredetű sajtot is talál az élelmiszer kínálatban. A  kazein pozitív  értéke miatt más állatok teje vagy terméke nem  fogyasztható. A laktózmentes tej fogyasztása nem megfelelő, laktózt  ( tejcukrot ) nem ,  kazeint azonban  tartalmaz. Az élelmiszerek csomagolásán a következő kifejezések tej összetevőre utalnak, így az adott termék fogyasztása nem javasolt: vaj, fölözött tejpor, tejföl, tejpor, tejszín, tejital, sajtok, vajolaj, margarin, tejcsokoládé, zsírszegény tejital, margarin,  savó, savópor, savóital, édes savópor, savóprotein koncentrátum, kalcium kazeinát, nátrium kazeinát, kazein, hidrolizált kazein, lactoferrin, lactalbumin, laktoglobulin.

Tejfehérjét tartalmazhatnak a húsipari termékek, a sütő-, édesipari termékek,  a kényelmi termékekig gyakorlatilag bármely élelmiszercsoport képviselőiben megtalálhatjuk a tejet, mint alap-, vagy adalék-, vagy a gyártás és forgalmazás során bekerülő szennyezőanyagot. Tejet tartalmazhatnak a sütemények, kenyér, pizza, hússzaft, instant krumplipüré, krémlevesek, készételek, feldolgozott húsok, kolbászok, hurkák, virslik, csomagolt snack, csokoládék, édességek, tejsodó, madártej, pudingok, öntetek, jégkrém, krémek. Ezeknek az élelmiszereknek fogyasztását lehetőség szerint csökkenteni, elhagyni szükséges.

A tojásfehérje érzékenység csak a fehérjére vonatkozik, tojássárgáját fogyaszthat. Tojásfehérje  helyett növényi eredetű tej, almapüre,  banánpüre, főtt áttört burgonya, paradicsom püre, olaj, Loprofin tojáspótló por  használható az étel jellegétől függően.

Az olajos magvak közül a pisztáciát kicsit ritkábban fogyassza, de a  többi olajos magot bátran eheti. Ezek biztosítják a megfelelő a kalcium bevitelt. 

A zöldségfélék közül csak a zeller érintett, ezt az eliminációs diéta idején ne fogyassza. Felvágott félék helyett házilag készített húsétel fogyasztása sokkal egészségesebb és megbízhatóbb. A kóladió készen vásárolható süteményekben, kekszekben, üdítőitalokban fordul elő. Természetes édesítőszerként feltüntetése nem kötelező.

Az agar agar ( E 407 ) zselésítő anyag aszpik készítményekben ( cukrászsütemény, lekvár, befőtt, felvágott, joghurt ) fordul elő. A házi készítésű alapanyagok használata megfelelőbb.

A sör élesztő pozitivitása miatt az erjesztett italok ( bor, sör ) kerülése javasolt. A kislánya miatt feltételezem szódabikarbónát vagy élesztőmentes sütőport használ, ez Önnek és az egész családnak is megfelel.

A bélnyálkahártya regenerációját elősegítő probiotikum kúra fogyasztása gyorsítja a gyógyulást. A magas baktérium számú, pre és probiotikumot egyaránt tartalmazó étrend-kiegészítő választása megfelelő. Az ételintolerancia nem azonos az ételallergiával, az intolerancia tünetei elhúzódóak, nem annyira jellemzőek. Az ételintolerancia esetén a pozitív ételek a három hónapos diéta betartása után   fokozatosan visszaépíthetőek ( egy- egy kis adag elfogyasztása, majd 3-5 nap szünet). A diéta és a visszaépítés ideje alatt fontos a tünetek változásának figyelemmel kísérése, diétás napló vezetése.Ételintoleranciám van, a lisztre és a tojásra is érzékeny vagyok…

Ételérzékenységet állapított meg a FOODTEST vizsgálat. Elég sokféle intoleranciát mutatott ki, de a legtöbb miatt egyáltalán nem aggódom, könnyen lemondok róla. Ugyanakkor a tojásra és a lisztfélékre is pozitív érték jött ki, most ez azt jelenti, hogy minden pékáruról és tésztaféléről le kell mondanom?

Válasz: Az ételintolerancia azonban nem azonos az ételallergiával! Ha betartja a megfelelő diétát és a bélbolyhok regenerálásával is foglalkozik, akkor néhány hónapon belül teljesen felépülhet.

Ételintolerancia esetén a következőket kell figyelembe vennie: a 30 - as érték fölötti élelmiszerek eliminációja szükséges három hónapig. A  határesetbe került élelmiszerek fogyasztását elegendő ritkítani ( heti 2 x, 3x ).  A test nagyon érzékeny, mérési eredményeit ezért mindig egyedileg kell értelmezni. Sok pozitív eredmény esetén, a kiugróan  magas értékkel bíró élelmiszereket kell kiválogatni, ezek  eliminációja szükséges. 

A diétával egyidőben a bélnyálkahártyát is érdemes probiotikum kúrával regenerálni, ez felgyorsítja a gyógyulást. az intolerancia tünetei elhúzódóak, nem annyira jellemzőek. 

Az Ön  eredménye alapján eliminálandó élelmiszerek a következőek: tojásfehérje, gliadin tartalmú gabonák, maláta, gingkó, pisztácia, vörös vesebab, fehér karóbab, agar- agar, sör élesztő, kóladió, napraforgómag. Határesetbe a következő élelmiszerek kerültek: tojássárgája, kagyló, polip, füge, mandula, mogyoró, földimogyoró, burgonya. Ezek fogyasztását elegendő ritkítani. 

Intolerancia esetén a   pozitív ételek a diéta betartása után  ( három hónap ) fokozatosan visszaépíthetőek ( egy- egy kis adag elfogyasztása, majd 3-5 nap szünet). A diéta és a visszaépítés ideje alatt fontos a tünetek változásának figyelemmel kísérése, diétás napló vezetése.

Tojást tartalmazhatnak a következő termékek: sütemények, péksütemények, desszertek,  pudingok és egyéb készételek, majonézek, friss péksütemények. Ezeket pillanatnyilag kerülje.

Tojásfehérje helyett  tej, almapüre,  banánpüre, főtt áttört burgonya, paradicsom püre, olaj, Loprofin tojáspótló por  használható az étel jellegétől függően.

A gabonaféléknél a gliadin értékét kell irányadónak venni. Gliadin pozitivitás esetén, javasolt a szöveti transzglutamináz vizsgálat elvégzése. A cöliakia (lisztérzékenység ) hasmenéssel, súlyvesztéssel jár. A kapott gliadin érték alapján glutén érzékenységet állapíthatunk meg, mértékét a javasolt vizsgálat pontosítja.  Ez a vizsgálat alkalmas a lisztérzékenység (cöliakia ) szűrésére. Gliadin pozitivitás esetén minden gliadin ( glutén ) tartalmú élelmiszert kerülni kell. Szimpla érzékenység esetén az elimináció három hónapig elegendő lehet, a diéta hossza a tünetek változásától függ. Az autoimmun betegség  (cöliakia ) esetén sajnos a  gluténmentes diétát egész életen át tartani kell. Ételintoleranciát állapított meg a FOODTEST a kisfiamnál és nálam is, milyen diétát kell tartanunk?

Most kaptam meg a FOODTEST eredményét, úgy látom, hogy a kisfiamnál ételintoleranciát állapított meg a vizsgálat és én is érzékeny vagyok néhány ételre. Csatolom Önnek a leletet, kérem, írja meg, hogy hogyan alakítsuk ki a diétát és mire kell odafigyelnünk.

Válasz: Mindkettőjük lelete nagyon sok pozitív eredményt tartalmaz. Ezért különösen a 40 fölötti értékekkel javasolt foglalkozni.  Az, ez alá az érték alá került élelmiszerek fogyasztását elegendő ritkítani. 

A bélnyálkahártya regenerációját elősegítő probiotikum kúra fogyasztása gyorsítja a gyógyulást. A magas baktérium számú, pre és probiotikumot egyaránt tartalmazó étrend-kiegészítő választása megfelelő.

 

Az ételintolerancia nem azonos az ételallergiával, az intolerancia tünetei elhúzódóak, nem annyira jellemzőek, ezért az intolerancia esetén három hónapos elimináció (teljes elhagyás) után fokozatosan visszaépíthetők a korábban pozitív ételek. Egy-egy kis adag elfogyasztása, majd 3-5 nap szünet, közben pedig fontos a tünetek változásának figyelemmel kísérése, diétás napló vezetése. A diéta és a fokozatos visszaépítés ideje alatt a korábban termelődött ellenanyagok kiürülnek a szervezetből, de ez függ attól is, hogy milyen magas értékekről indultunk. Amennyiben, tüneti változást másfél hónap elteltével nem tapasztal, a diétát javasolt elhagyni és az okokat más irányban tovább kutatni.

 

A pillanatnyilag mért értékek mindkettőjüknél elég magasak és szerteágazóak. Az előző test kiindulási értékeivel érdemes a kapott értékeket összevetni és ennek függvényében mérlegelni a változásokat.

 

Kisfiánál az eliminálandó alapvető élelmiszerek: tej és tejtermékek, tojásfehérje, gliadin tartalmú gabonák. Ezenkívül 40 fölötti értéket kaptunk a kesudió és a pisztáciánál is. Az Ön eredménye alapján eliminálandó élelmiszerek a következőek: tej és tejtermékek, tojásfehérje, szilva, árpa, kukorica, lenmag, maláta, búza, kesudió, pisztácia, agar- agar, kóladió. Ezenkívül érintett a halak, tengergyümölcsei csoport, fehérkaróbab, cukkini, borsó.

 

A kisfiú 52- es gliadin értéke miatt javasolt a glutén mentes gabonafélék fogyasztása és felhasználása főzéshez. Az Ön 31- es gliadin értéke szintén  indokolttá teszi a glutén mentes gabonafélék használatát.

Gliadin érzékenységA gabonaféléknél a gliadin értékét kell irányadónak venni. Gliadin pozitivitás esetén, szükséges a szöveti transzglutamináz vizsgálat elvégzése. A cöliakia ( lisztérzékenység ) hasmenéssel, súlyvesztéssel jár. A kapott gliadin érték alapján gliadin  intoleranciát  állapíthatunk meg, mértékét a javasolt vizsgálat pontosítja.  Ez a  vizsgálat alkalmas a lisztérzékenység ( cöliakia ) szűrésére. Gliadin pozitivitás esetén minden gliadin ( glutén ) tartalmú élelmiszert kerülni kell. Szimpla érzékenység esetén az elimináció három hónapig elegendő lehet.

A búzára kapott érték nem azonos a gliadin érzékenységgel. Oldékonysági okok miatt, a gliadin tartalmú gabonákból a gliadint előzetesen kivonják. A gliadin alkoholban oldékony, a többi fehérje tartalom vízoldékony.  Ezek az élelmiszerek már csak  más fehérje tartalmukkal szerepelnek a testben. Ezért szerepelhetnek gliadin tartalmú gabonafélék a negatív tartományban.

 Ön és kisfia is  a búza más fehérje tartalmára is  érzékeny. A gliadin mentes étrend betartásával a búza eliminációja is megtörténik. A gliadin mentes búzakeményítő tartalmazhatja a búza más fehérje tartalmát, ezért  ételsűrítéshez ne használja.

A sör élesztő 37 - es értéke miatt,  az erjesztett italok ( bor, sör ) kerülése javasolt. Sütemények készítésénél célszerűbb élesztő mentes sütőport, szódabikarbónát használni. Étrendjének szénhidrát tartalmát célszerű csökkenteni. Amennyiben eddig gyakran fogyasztott kenyeret, péksüteményt, pizzát, tésztát ezek mennyiségét, gyakoriságát csökkentse és vegye figyelembe a gliadin mentességet.

Tejfehérje intolerancia esetén a vaj és tejszín fogyasztása nem ajánlott. Fehérje tartalmuk nem túl magas 0,5 % körüli, mivel a tehéntejre és kazeinre kapott érték 45- 40, a kérdéses élelmiszerek fogyasztását mellőzni javasolt. Javultak az eredményeim, még mindig van ételintoleranciám?

Javultak az eredményeim, még mindig van ételintoleranciám? Már a második FOODTEST-et végeztettem el, előzőleg nagyon magas értékeket mutatott a vizsgálat a glutén esetén, a tojás és a tej esetén is. Pontosan betartottam a diétát az elmúlt hónapokban, ennek köszönhetően több összetevőnél is sokat csökkent a pozitív érték. Én is sokkal jobban érzem magam, de a vizsgálat szerint még mindig vannak olyan ételek, amire érzékeny vagyok. Ez azt jelenti, hogy még mindig van ételintoleranciám? Meddig szükséges tartani a diétát?

Válasz: Mostani tesztje enyhén pozitív érzékenységet mutat a tehéntej fehérje tartalmára. A laktóz mentes tej tejcukrot nem, de tejfehérjét tartalmaz. A növényi eredetű tej és tejtermékek fogyasztása javasolt. A kazein (tejfehérje) negatív eredménye miatt más állatok ( kecske, juh, bivaly ) teje és tejterméke fogyasztható. A tojássárgája korlátozás nélkül fogyasztható, felhasználható ételkészítéshez. Tojásfehérje értéke 21. A határesetbe került élelmiszerek heti 1-2 alkalommal fogyaszthatóak vagy felhasználhatóak ételkészítéshez. Tojásfehérje helyett növényi eredetű tej, almapüré,  banánpüré, főtt áttört burgonya, paradicsom püré, olaj, Loprofin tojáspótló por  használható az étel jellegétől függően.

A búza és kukorica értéke még sajnos mindig magas. Az előző test eredményei nem számszerűsítettek, így nem tudjuk honnan indultak az értékek. A gliadin (glutén) a negatív tartományba került, így a gliadin mentességre már nem kell ügyelnie.  Továbbra is kerülendő a kukorica,  búza és búza eredetű élelmiszerek fogyasztása. Lisztféleségek közül felhasználható pl: a rozs, rizs, szója, zab, lenmag,  kókusz, quinoa stb. A kóladió készen vásárolható süteményekben, kekszekben, üdítőitalokban fordul elő. 

A sörélesztő pozitivitása miatt az erjesztett italok ( bor, sör ) kerülése javasolt. Sütemények készítésénél célszerűbb élesztő mentes sütőport, szódabikarbónát használni. Megkaptam a FOODTEST eredményét, de két tétellel kapcsolatban tanácstalan vagyok

Megkaptam a FOODTEST eredményét, de két tétellel kapcsolatban tanácstalan vagyok. Korábbi tájékoztatása szerint a kuszkusz durum búzából készül, azaz búza fehérje forrás, ezért kerülendő. Ugyanakkor azt eredményem szerint a durum búzára csak 10-es értékem van. Akkor most ezt hogy kell értelmezni? A teljes kiőrlésű durumbúzából készült tésztákkal mi a helyzet, fogyaszthatom? A másik gondom az élesztő. Az én listám szerint csak a sörélesztő értéke magas (55), a sütő élesztő pedig 16-os.  A sütőélesztőt használhatom? Ráadásul megnéztem a sütőporokat is, azokban kukoricakeményítő van. Létezik kukoricakeményítő és élesztő nélküli sütőpor?

Válasz: Az elimináció során, mivel több pozitív eredménye is van, elsősorban a 40 fölötti értékű élelmiszerekre összpontosítson. Így pl. a tojásfehérje heti 2- 3 alkalommal szerepelhet étrendjében, könnyebbség, hogy ételkészítéshez így felhasználhatja.  Búza pozitivitás esetén a búza fehérje forrásokat ajánlott kerülni. Mivel a durum, tönköly stb., más búzafajok is hasonló fehérje szerkezettel rendelkeznek, ezért javasolt ezek fogyasztását is kerülni, amennyire lehetséges minimalizálni a fogyasztott mennyiségeket. Étel készítéshez rozs-, rizs-, lenmag-, zab-, kókusz-, quinoa-, cirok-, mandulaliszt használata javasolt. Kenyérfélék közül a tiszta rozs vagy fekete kenyér fogyasztása ajánlott. Ezek kisebb hányadban tartalmaznak búzalisztet. Fogyasztható a rizs hamlett, rozsos abonett.

Tésztafélék közül fogyasztható a rizstészta, de a gliadin mentes tésztát nem javasolnám,  tartalmaz kukorica és/ vagy szójalisztet. A  kukorica magasabb értéke miatt, inkább  a  durum tésztát iktassa be. Ilyen aspektusból  a kuszkusz is fogyasztható, de ezek fogyasztását korlátozza, ne haladja meg a heti 1-2 alkalmat. A gyakoriságot és a mennyiséget kell figyelembe venni.

A hajdina pohánka néven szerepel a testben, fogyaszthatja. A bulgur- tört búza ez sajnos nem fogyasztható.

A sárgaborsó külön nem szerepel a testben, de a borsó pozitivitása miatt a sárgaborsó szintén kerülendő.

A szójaszósz pontos  összetétele valójában üzleti titok, de az biztos, hogy szójababból készül. Sajnos, bármennyire finom is, pillanatnyilag fogyasztását javasolt kerülni.

Csoki fogyasztás területén, a jó minőségű keserű csokit javasolhatom, testsúlyának függvényében.

Májkrémet, húskrémet házilagosan javasolt készíteni. A konzerv adalékanyagot, szóját tartalmaz.

Az agar agar jelölése E406. Dzsemekben, befőttekben, aszpik húskészítményekben, zselés cukrászsüteményekben, joghurtokban, de akár fűszerekben, pácokban is benne lehet. Szerintem nincs olyan zselésítő anyag, amely ne tartalmazná, hisz ő maga a zselésítő.

Burgonya alapú étkezési keményítő használható, a burgonya 22- es értékével a határesetben maradt.

Élesztő helyett szódabikarbónával vagy élesztő mentes sütőporral készítsen kenyeret, vagy süteményt. A sör és a sütő élesztő hasonlóságot mutat. Ezért, aki az egyik félére érzékeny a másik típusú élesztő fogyasztását javasolt ritkítani. A pozitív ételek nagy mennyiségű, direktbe való fogyasztását mindenképpen szükséges kerülni. Az adalékanyagként való megjelenést, nem minden esetben tudjuk kivédeni. Tehát  a Dr. Oetker sütőpor használata nem fog problémát okozni. .

Ízületi panaszai esetében a tej és tejtermék mentes étrend javulást eredményezhet.

Az intolerancia elvileg elmúlik. A diéta ideje alatt megszűnik az ellenanyag termelés. Amennyiben a diéta javulást hoz tüneteiben, a panaszok és a pozitív ételek fogyasztása között párhuzamot vonhatunk. A pozitív ételek fokozatos visszaépítése után vagy nem vagy csak hosszabb idő után jelentkezhetnek a tünetek, ebben az esetben szervezetünk újból megkezdi az ellenanyag termelést az adott étel vagy ételek ellen. A tünetek akkor jelentkeznek újból, ha már az ellenanyagok jelentősen felhalmozódnak. Ebben az esetben vissza kell nyúlni az eliminációs étrendhez.

Az újabb intolerancia elkerülhető a változatos alapanyagokra és a szezonalitásra épülő étrend fogyasztásával. Az ételintolerancia kialakulása több tényezőtől függ, de mindig összefüggésben áll az étrendi szokásokkal, változatossággal. Befolyásolja kialakulását a felszívóhám ( bélbolyhok) állapota, ezért is fontos a diéta alatt probiotikum . fogyasztása. Az útifű maghéj fogyasztása is regenerálja a bélrendszert. Megnyugtatja a beleket, rendszeres székletet biztosít, ezáltal biztosítva a méregtelenítést.Ízületi problémáim vannak feltehetően ételintolerancia miatt, milyen ételeket ehetek?

Ízületi problémák miatt csináltattam meg a FOODTEST-et. Alapvetően tünetmentes vagyok, de visszatérő izületi fájdalmak (derékfájás, térd, váll, könyök) vannak, amik olykor teljes mozgás korlátozást eredményeznek. Kérdésem, hogyha 3 hónap múlva elkezdek enni a most még tiltott élelmiszerekből, akkor nem biztos, hogy izületeim "rögtön" jeleznek. Mi a teendő ilyenkor?

Az élelmiszerekkel kapcsolatban is vannak kérdéseim. A pozitív listában nem szerepel sárgaborsó, bulgur, hajdina. Ezek fogyaszthatóak? Szójabab szerepel ugyan a listában, de találkoztam olyan szójaszósszal amelynek az összetevőjében nem volt szójabab, akkor azt lehet fogyasztani?

Van egy-két olyan termék, amit nagyon szeretek, pl. májkrém, étcsoki, de ezek szóját is tartalmaznak. Ezeket néha azért lehet enni?

Agaragar-ral még nem találkoztam. Melyik zselésítőt ajánlaná? Kuszkuszt a lista alapján ehetek, de a szöveges részben úgy szerepelt, hogy búzafehérje forrás. Akkor most mi a helyzet vele?

Burgonya alapú étkezési keményítő használható? Kenyeret magam szoktam készíteni, Dr. Oetker szárított élesztőt használom. Lehet?

 

Válasz: Három hónap elimináció után  a pozitív értékek lecsökkennek. A visszaépítést fokozatosan, a legalacsonyabb pozitív értékű étellel kell megkezdeni. Amennyiben, a visszaépítés alatt a tünetek újból jelentkeznek, az adott étel fogyasztását újabb 2-3 hétre javasolt felfüggeszteni. Az ételintolerancia kialakulása több tényezőtől függ, de mindig összefüggésben áll az étrendi szokásokkal, változatossággal. Befolyásolja kialakulását a felszívóhám (bélbolyhok) állapota, ezért is fontos a diéta alatt probiotikum ( Normaflor, Protaxin stb .) fogyasztása.

Az útifű maghéj fogyasztása is regenerálja a bélrendszert. Megnyugtatja a beleket, rendszeres székletet biztosít, ezáltal biztosítva a méregtelenítést.

Az intolerancia elvileg elmúlik. A diéta ideje alatt megszűnik az ellenanyag termelés. Amennyiben a diéta javulást hoz tüneteiben, a panaszok és a pozitív ételek fogyasztása között párhuzamot vonhatunk. A pozitív ételek fokozatos visszaépítése után vagy nem vagy csak hosszabb idő után jelentkezhetnek a tünetek, ebben az esetben szervezetünk újból megkezdi az ellenanyag termelést az adott étel vagy ételek ellen. A tünetek akkor jelentkeznek újból, ha már az ellenanyagok jelentősen felhalmozódnak. Ebben az esetben vissza kell nyúlni az eliminációs étrendhez.

Az újabb intolerancia elkerülhető a változatos alapanyagokra és a szezonalitásra épülő  étrend kialakításával.

A teljes elhagyás során, mivel több pozitív eredménye is van, elsősorban a 40 fölötti értékű élelmiszerekre összpontosítson. Így a tojásfehérje heti 2- 3 alkalommal szerepelhet étrendjében, könnyebbség, hogy ételkészítéshez így felhasználhatja.

A hajdina pohánka néven szerepel a testben, fogyaszthatja. A bulgur- tört búza ez sajnos nem fogyasztható.

A sárgaborsó külön nem szerepel a testben, de a  borsó pozitivitása miatt a sárgaborsó szintén kerülendő.

A szójaszósz pontos  összetétele valójában üzleti titok, de az biztos, hogy szójababól készül. Sajnos, bármennyire finom is, pillanatnyilag fogyasztását javasolt kerülni.

Csoki fogyasztás területén, a jó minőségű keserű csokit javasolhatom, testsúlyának függvényében.

Májkrémet, húskrémet házilag javasolt készíteni. A konzerv adalékanyagot, szóját tartalmaz.

Az agar agar jelölése E406. Dzsemekben, befőttekben, aszpik húskészítményekben, zselés cukrászsüteményekben, joghurtokban, de akár fűszerekben, pácokban is benne lehet. Szerintem nincs olyan zselésítő anyag, amely ne tartalmazná, hisz ő maga a zselésítő.

A kuszkusz durum búzából készül, valóban búza fehérje forrás, ezért kerülendő.

Burgonya alapú étkezési keményítő használható, a burgonya 22- es értékével a határesetben maradt.

Élesztő helyett szódabikarbónával vagy élesztő mentes sütőporral készítsen kenyeret, vagy süteményt.

Izületi panaszok esetében a tej és tejtermék mentes étrend javulást eredményezhet. Mindezek mellett a búzafehérje eliminációja is szükséges mért értékei alapján. Egyes esetekben a gliadin tartalmú gabonák (lisztmentes étrend) elhagyása tüneti javulást okoz.

 Minden második ételre intoleráns vagyok, minden ilyen ételről le kell mondanom?

A FOODTEST nagyon sok pozitív eredményt mutatott ki, szinte minden második ételre intoleráns vagyok. Minden olyan ételről le kell mondanom, ami pozitív lett? És meddig kell diétáznom? Ha van rá mód, kérnék egy teljes listát arról, hogy mit ehetek és mit nem.

Válasz: A diétát 3 hónapig szükséges tartania. Sok pozitív eredmény esetén a 40 érték fölötti élelmiszerek elhagyását tartjuk indokoltnak, ezen élelmiszerek elhagyására kell koncentrálni. A diéta alatt indokolt a probiotikum készítmények szedése ( három hét probiotikum szedés - egy hét szünet tartása után újabb három hetes kúra ). Az intolerancia minden esetben összefüggésben áll a bélnyálkahártya állapotával és a jellemző étkezési szokásokkal. Az intolerancia nem azonos az ételallergiával, nem jelent egy életen át tartó diétát. Három hónap letelte után a pozitív ételek egyesével, fokozatosan visszaépíthetőek.

Étrendjéből a következő élelmiszereket javasolt elhagynia: tej és tejtermékek, tojásfehérje, szilva, búza, pisztácia, agar-agar, kóladió. Az elhagyandó élelmiszerek közé veszem a kesudiót és a szóját is. Ami ezek közül súlyozott: tej és tejtermékek, tojásfehérje, búza, szója,  agar- agar.

Határesetbe került: juhtej, kecsketej, tojássárgája, kék kagyló, fésűs kagyló, lenmag, maláta, árpa, zab, fahéj, gyömbér, gingkó, földimogyoró, vörös vesebab, borsó. A határesetbe került élelmiszerek fogyasztását elegendő ritkítani, heti 2-3 alkalommal fogyaszthatóak. Itt is vannak kivételek.

Tej  és tejtermékek  helyett  a növényi eredetű  rizs-,mandula-, kókusz-,diótej fogyasztható.  A laktózmentes tej fogyasztása nem megfelelő, laktózt  ( tejcukorot ) nem ,  kazeint azonban  tartalmaz. Tejet tartalmazhatnak: sütemények, kenyér, pizza, hússzaft, instant krumplipüré, krémlevesek, készételek, feldolgozott húsok, kolbászok, hurkák, virslik. Csomagolt snack, csokoládék, édességek, tejsodó, madártej, pudingok, öntetek, jégkrém, krémek. Ezek fogyasztását a diéta alatt kerülni kell.

Tojásfehérje intolerancia esetén  a tojásfehérjét ki kell hagynia az étrendből. Fogyaszthat tojásrántottát , de csak a tojássárgájából készítve, étrendjébe beilleszthető a  főtt tojássárgája. A tojássárgája felhasználható más ételek készítéséhez is (rakott ételek, panírozott ételek). A tojássárgája 33 - as értéke miatt figyelni kell arra, hogy heti 2-3 alkalomnál többször ne fogyasszon tojássárgáját.

Tudnia kell hogy a következő termékek tojást tartalmazhatnak: sütemények, péksütemények, desszertek,  pudingok és egyéb készételek, majonézek. Ezek a termékek ezen kívül búzát, tejet, agar- agart is tartalmazhatnak. Ezeket az élelmiszereket tanácsos kerülnie.

Tojásfehérje helyett növényi eredetű tej, almapüre,  banánpüre használható édes ízű ételek készítésénél. Rakott étel, vagdalt készítésénél  paradicsom püre vagy főtt áttört burgonya, olaj, Loprofin tojáspótló por  használható fel. Ezek az alapanyagok kötő anyagként használatosak a fehérje helyett.

A búza fehérje intolerancia nem azonos a gliadin érzékenységgel. Ebben az esetben nem kell a háttérben esetleg megbújó cöliákiára ( lisztérzékenység ) gondolni.  Oldékonysági okok miatt, a gliadin tartalmú gabonákból a gliadint előzetesen kivonják.  A gliadin alkoholban oldékony, a többi fehérje tartalom vízoldékony. A gliadin ezért külön  szerepel a testben. A gliadin tartalmú gabonák már csak  más fehérje tartalmukkal szerepelnek a testben. Gliadinra az Ön lelete negatív. Búza pozitivitás esetén a szokásos búzalisztet kell lecserélni. Helyette  alkalmasak a köv. gabonafélék:  kukorica, köles-, tápióka-,kókusz-, tökmag-, útifűmaghéj, szentjánoskenyérmag-, kókusz, mandula-, rizs-,rozs-,  hajdinaliszt stb.

Az agar- agar zselésítő anyag ( E406 ). Aszpik készítményekben, joghurtban,  süteményekben, lekvárokban, befőttekben  találja meg. Szintén a házi készítésű lekvár, befőtt fogyasztása egészségesebb.

A kóladió készen vásárolható süteményekben, kekszekben, üdítőitalokban fordul elő.

Gingkó - gyógynövény,  memória javító többek között ( Gingkó Biloba ).  

A sör élesztő 37 - es értéke miatt, az erjesztett italok ( sör, bor ) kerülése javasolt. Étrendje cukor tartalmát is javasolt csökkenteni ( a gombák imádják a sok szénhidrátot ). Sütemény készítésénél szódabikarbónát, élesztőmentes sütőport használjanak. Kenyér készítésnél is célszerűbb lenne élesztő helyett szódabikarbóna használata.

 

A szójabab is az eliminálandó  élelmiszerek közé sorolandó.Kerülje az olyan ételek fogyasztását, amelyek szójababot vagy annak feldolgozott formáját tartalmazzák. A szója ismert önálló ételként  (szójatej, joghurt, krém, tofu) . Kerülendő a szójaliszt, szójakocka, szójapehely, szójaszósz mindennapos  fogyasztása. Az élelmiszeripar felhasználja húspótlóként, adalékanyag, állományjavító és ízfokozóként is. A kínai ételek szójaszószt tartalmaznak.

Ellenőrizni  kell  a húsipari készítmények (felvágottak, húskrémek, virsli )  összetételét. Krémek, dressingek, töltött csokoládé, majonéz, margarinok, cukrászipari készítmények, fagylaltporok, pudingok, rágógumi is tartalmazhat szóját.

Szója összetevőre utalnak a következő kifejezések: glicin, conglicin, szójafehérje izolátum, szójakoncentrátum,  szójalecitin, Soluprát. Szójaszármazékot tartalmazó állományjavító és módosító anyag jelölése :  E322 ( szójalecitin ).

Felvágott félék helyett házilag készített húsárú fogyasztása egészségesebb. A szalámik nem tartalmaznak szóját, a jó minőségű táblás sonkák szintén szója mentesek.

 Az ételek visszaépítését a három hónapos diéta  letelte után lehet és kell is megkezdeni. A következő sorrend javasolt:  tej és tejtermékek, tojásfehérje, szója, búza. Mindig csak egy fajta pozitív élelmiszert építsen vissza. Egy - egy kis étel adag elfogyasztása után, 3- 5 nap szünetet kell tartani a visszaépítésben. A tünetek intoleranciánál elhúzódóan, nem rögtön jelentkeznek. Tünetmentesség esetén  teljes adagot próbáljon fogyasztani az adott étel- nyersanyag féleségből.  Újabb 3- 5 nap szünet. Panaszmentesség esetén megkezdheti a következő pozitív élelmiszer visszaépítését.  

 Többféle érzékenységet mutatott ki a FOODTEST, milyen ételeket adhatunk a kislánynak?

Kislányunk a FOODTEST szerint több ételre is érzékeny. Csatoltam Önnek a leletet, segítene értelmezni? Szeretnénk pontosan tudni, hogy mit adhatunk neki és mit nem.

válasz: Kislánya leletében a következő  élelmiszerek pozitív eredményt mutatnak: tojásfehérje, gomba, sör élesztő. Határesetbe került: tojássárgája, kukorica. A kislányuk intolerancia szempontjából alig érintett.

Ételintolerancia esetén a 30 - as érték fölötti élelmiszerek eliminációja (teljes elhagyása) szükséges három hónapig. A határesetbe került élelmiszerek fogyasztását elegendő ritkítani (heti 2 x, 3x  fogyaszthatja). A test nagyon érzékeny, mérési eredményeit ezért mindig egyedileg kell értelmezni.

 A bélnyálkahártya regenerációját elősegítő probiotikum kúra fogyasztása gyorsítja a gyógyulást. A magas baktérium számú, pre és probiotikumot egyaránt tartalmazó étrend-kiegészítő választása megfelelő. A Normaflor vagy a Protexin gyermekeknek szánt készítménye a diéta teljes hossza alatt, 1-1 hét kihagyással alkalmazható.

Az ételintolerancia nem azonos az ételallergiával, az intolerancia tünetei elhúzódóak, nem annyira jellemzőek.

Intolerancia esetén a pozitív ételek a diéta betartása után (három hónap) fokozatosan visszaépíthetőek ( egy- egy kis adag elfogyasztása, majd 3-5 nap szünet). A diéta és a visszaépítés ideje alatt fontos a tünetek változásának figyelemmel kísérése, diétás napló vezetése.

Tojásfehérje intolerancia esetén a tojásfehérjét teljesen ki kell hagyni az étrendből, a tojássárgája határeseti értéke miatt kislányuk, heti max 2-3 alkalommal fogyaszthat tojásrántottát , de csak a tojássárgájából készítve, étrendjébe beilleszthető a  főtt tojássárgája. A tojássárgája felhasználható más ételek készítéséhez is (rakott ételek, panírozott ételek). Fontos, hogy a heti mennyiség ne haladja meg a két-három alkalmat.

Vásárláskor a következő összetevőkre kell figyelni, ezek tojás eredetű fehérje tartalomra utalnak: albumin, ovoglobulin, tojásfehérje, pasztőrözött tojás, fagyasztott tojás, tojás proteinek, ovalbumin, szárított tojás, ovovitellin, livetin, tojáspor, ovomucin, teljes tojás, vitellin, globulin.

Tojást tartalmazhatnak a következő termékek: sütemények, péksütemények, desszertek, pudingok és egyéb készételek, majonézek, friss péksütemények.

Tojásfehérje helyett növényi eredetű tej, almapüre,  banánpüre, paradicsom püre, olaj, Loprofin tojáspótló por  használható az étel jellegétől függően.

A gomba a csiperke gombát jelöli, óvatosság szempontjából a diéta ideje alatt kerüljék más fajta gomba fogyasztását is.

Kisgyermeknél  a sör élesztő pozitivitás esetében a sütő élesztő kerülése célszerű  amennyire megoldható. Sütemény készítésénél szódabikarbónát, élesztőmentes sütőport használjanak. Kerüljék a levesporok, fűszerkeverékek, kész öntetek, aszalt gyümölcsök fogyasztását. Élesztő mentes kenyeret pékségben nehezen találni. Javasolt vacsorára is főtt ételt, tízóraira- uzsonnára gyümölcsöt, tejterméket fogyasztani. Ilyen módon a gyermek ritkábban fogyaszt kenyeret, eleget tudnak tenni a kisebb mennyiségű élesztő bevitelnek. Kukorica köret és liszt, puliszka fogyasztása ritkábban heti 2- 3 alkalommal lehetséges.Milyen tejet fogyaszthatok, ha a FOODTEST érzékenységet állapított meg?

A napokban végeztettem el a FOODTEST ételintolerancia vizsgálatot. Csatolva elküldöm a leletemet. Sajnos elég sok mindenre jött ki pozitív érték. Az lenne a kérdésem a tejtermékekkel kapcsolatban, hogy csak a tehéntejet szükséges elhagynom, és bátran fogyaszthatok bivaly, kecske ill. juhtejet? Ezidáig sohasem fogyasztottam ezeket, kimondottan csak a FOODTEST kedvéért ettem a vizsgálat előtt 1-2 nappal bivaly-mozarellát, kecskesajtot, és juhsajtot. Tehát ha elkezdeném ezeket fogyasztani a tehéntej helyett, vajon fennáll annak a kockázata, hogy ezekkel szemben is intolerancia alakul ki?

Másik kérdésem a gliadinnal kapcsolatos, ez is magas értéket mutatott. Ez azt jelenti, hogy glutén érzékeny vagyok? Akkor hogy lehet, hogy a rozslisztre és a durum lisztre nem jött ki magas érték, hiszen azokban is van glutén?

 

válasz: A kazein negatív értéke miatt, csak a tehéntejet és termékeit kell elhagynia. Más eredetű tej és tejtermék (kecske, juh, bivalytej) fogyasztható.  Ezenkívül fogyaszthat növényi eredetű tejet és tejterméket is. De ebben az esetben ügyeljen a kalcium bevitelre is. A negatív olajos magvak többek között erre a célra kiválóan alkalmasak. A laktóz mentes tejtermékek a tejfehérjétől nem mentesek. Az ételintolerancia minden esetben összefüggést mutat a bélrendszer állapotával és az étrend változatosságával.

Probiotikum fogyasztásával a sérült bélnyálkahártya regenerálható. Minél többféle alapanyagból összeállított étrend fogyasztásával elkerülhetőek az újabb intoleranciák. Fontos oda figyelni, a szezonális és lehetőség szerint hazai termelésű alapanyagokból összeállított ételek fogyasztására.

A gliadinra intoleráns, tehát szervezetének ezt a fajta fehérjét nehéz feldolgoznia. A FOODTEST vizsgálat gliadin eredménye nem azonos a cöliakia ( lisztérzékenység ) diagnózissal. Ez érzékenység három hónap teljes elhagyással változhat, de a cöliakia egy teljes életre szóló diétát jelent. Pozitív gliadin eredmény esetén, javasolni szoktuk a szöveti transzglutamináz vizsgálat elvégzését. A vizsgálat pontosítás végett szükséges, főleg akkor, ha tünetei hasonlóak a lisztérzékenység tüneteihez.

A gliadin alkoholban oldékony, a többi fehérje tartalom vízoldékony. A gliadint ezért kiválasztják a gliadin tartalmú gabonákból és ezek az alapanyagok, már gliadin mentesként csak más fehérje tartalmukkal szerepelnek a testben. Ezért maradnak egyes gabonák a negatív tartományban, holott a gliadin maga pozitív.

 Tehéntej intolerancia estén fogyaszthatom a laktózmentes tejet és tejtermékeket?

A Foodtest leletem a tehéntej esetében pozitív (45) eredményt mutatott. A laktózmentes tejet és tejtermékeket továbbra is fogyaszthatom, ugye? Nagyon szeretem a tejet, bár az igaz, hogy gyakran van tőle görcsös hasmenésem.

válasz: A laktózmentes tej fogyasztása sajnos nem megfelelő,  bár laktózt, vagyis tejcukrot nem, de kazeint, azaz tejfehérjét tartalmaz. Az Ön Foodtest eredménye tejfehérje érzékenységet mutat. Ebben az esetben javasolt betartani a tej és tejtermék mentes étrendet, a diétával remélhetőleg a görcsös hasmenése is megszűnik.Tele vagyok kiütésekkel, milyen ételeket iktassak ki az étrendemből?

Nem tudom, hogy mely ételeket kell elhagynom, szinte semmit sem ehetek, a bőröm tele van kiütésekkel. A foodtest leletem is szinte csak pozitív eredményeket mutat, honnan tudhatom, hogy a bőrproblémákat melyik étel okozza?

Válasz: A 30-as fölötti értékeket számítjuk pozitív eredménynek, de ha az ön Foodtestje számos 30-as értékkel rendelkezik, akkor csak a legmagasabb értékű élelmiszereket kell kihagynia az étrendjéből, a többi fogyasztását csak ritkítani szükséges. Nagy valószínűséggel a kiemelkedően magas értékű 4-5 féle élelmiszer egyike felelős a bőrpanaszaiért.   Hogyan gyógyulhatnék fel gyorsabban az étel intoleranciából?

Elég régóta küzdök már puffadással és lehetetlen tünetekkel, de hiába jártam orvosról orvosra, semmilyen változást nem hoztak a gyógyszerek, de még az úgynevezett életmódváltás sem. Ekkor szántam rá magam, hogy elvégeztetem a Foodtestet. Persze ki is derült, hogy jó néhány étellel hadilábon áll a szervezetem. Nem baj, én minden előírást pontosan betartok, mert szeretnék minél hamarabb meggyógyulni, de van esetleg a diétán kívül valami más módszer is, ami elősegítheti a teljes gyógyulást?

 

válasz: A pozitív ételek eliminációja, azaz teljes elhagyása mellett rendkívül fontos a bélrendszer regenerálása. Az intolerancia mértéke a bélbolyhok, a felszívóhám állapotával áll összefüggésben. A felszívóhám sérülése maga után vonja az emésztési folyamat zavarait, nagy molekulájú fehérjék juthatnak be az érpályába. Probiotikum készítmények elősegítik a normál bélflóra visszaépítését, ez elősegítheti a gyorsabb gyógyulását. Étel intolerancia esetén meddig kell diétázni?

Csak két féle étel érzékenységet mutatott ki a Foodtest, ezeket könnyen ki tudom hagyni az étrendemből, de azt nem tudom, hogy mennyi ideig kell betartani a teljes diétát.

 

válasz: Az elminiációs étrend hosszát mindig három hónapban határozzuk meg, de a diéta időtartama függ a tünetek erősségétől,  a kapott pozitív értékek mértékétől és előfordulásától is. Diétája alatt célszerű diétás naplót vezetni, ebben feljegyezheti tüneteinek változását a megváltoztatott étrenddel összefüggésben. Az első három hónap, vagyis az eliminációt követően a pozitív ételek fokozatosan visszaépíthetők az étrendjébe, ám ekkortól még hangsúlyosabb szerepe lesz az étrendi napló vezetésének.Mit jelentenek a FOODTEST értékei?

Megkaptam a teszt eredményét, de az értékelésben bizonytalan vagyok. Tudna nekem segíteni abban, hogy milyen irányelveket kell követnem?

 

válasz: Ételintolerancia esetén a következőket kell figyelembe vennie: a 30-as érték fölötti élelmiszerek eliminációja, azaz teljes elhagyása szükséges három hónapig. Az eredményeket három csoportban találja: normál, határeseti és pozitív reakciókat adó élelmiszerek. A mérési eredményeket mindig egyedileg kell értelmezni, mert  a teszt nagyon érzékeny. A pontos diéta kialakításához, a vizsgálati dokumentációval javasolt felkeresni dietetikust, gasztroenterológust. Sok pozitív eredmény estén például a kiugróan magas értékű élelmiszerek eliminációjára kell odafigyelni (tej, tejtermékek, gliadin tartalmú gabonák, tojás). Ezeket ugyanis szinte naponta fogyasztjuk. Hosszú ideje fennálló bőrpanaszok, migrén vagy puffadás mögött az ártatlannak vélt alapvető élelmiszereink is állhatnak. Mi a különbség a kukorica és a polenta érzékenység között?

Mi a különbség a kukorica és a polenta érzékenység között? Én 2013. januárban végeztettem ételintolerancia vizsgálatot. Azóta szigorú diétát tartok, aminek áldásos hatását tapasztalom. Egy dologgal kapcsolatban azonban kérdésem van: tudomásom szerint a polenta kukoricadarából készül. A teszt szerint kukoricára 49, ellenben polentára 3 az érzékenységem. Ez hogy lehet, nem ugyanaz az alapanyag?

 

Válasz: Valóban a polenta kukoricadara és gyakori, hogy míg a kukorica pozitív a polenta negatív. Emiatt már felkerestük a gyártó céget. Magyarázatuk az volt, hogy a polentában a fehérje térszerkezete más, nem ugyanaz, mint a kukoricában (az immunglobulin képződés, kapcsolódás erősen függ a célmolekula térszerkezetétől is). Miután már fordított eset is előfordult, vagyis a polenta volt pozitív, a kukorica negatív - így az is feltételezhető, hogy a tesztben lévő „polenta” mást is tartalmaz, nemcsak kukoricadarát.

Azt tanácsolom, hogy ha csak az egyik pozitív, akkor se fogasszon a diéta alatt se polentát, se kukoricát. Ez a gyártó cég dietetikusának javaslata is.

Az ételintolerancia lelet alapján elkezdett diétát - amit mindenképpen csak dietetikus segítségével szabad végezni a hiánybetegségek elkerülése érdekében - nem kell egy életen át tartani,  kivéve, ha a gliadin pozitív, s az ezt követő, diétamentes időszakban elvégeztetett vizsgálat eredményeként coeliakia igazolódik. Szerencsére ez csak nagyon ritkán fordul elő.

 

A diétát követően, azaz 3 hónap után meg lehet próbálni, hogy egy alacsonyabb értékű pozitív ételt 5 napon át kis mennyiségben fogyaszt. Amennyiben nem észlel tüneteket, az adott élelmiszert vissza lehet építeni étrendjébe, de egyszerre ne fogyaszon belőle nagy mennyiséget és ne minden nap egyen belőle. Ezt követően lehet egy újabb étellel hasonlóan próbálkozni stb.Az egyik barátom érzékeny az élesztőre, igaz-e...

Az egyik barátom érzékeny az élesztőre, igaz-e, hogy soha többé nem ehet vagy ihat olyan dolgokat, amiben élesztő van? Hogyan segíthetnék neki?

válasz: Kétféle élesztő-intolerancia létezik, a pék- és a sörélesztő. Ugyanakkor azok, akik az egyikre érzékenyek, általában a másik fajtára is. Egyrészt azt javaslom, hogy a dietetikus által előírt diétát mindenképp tartsa be a kedves barátja, másrészt figyeljenek oda arra is, hogy minél kevesebb cukrot fogyasszon. Sokan ugyanis elfeledkeznek arról, hogy a cukor fokozza a bélben található élesztősejtek növekedését, így a szénhidrát diéta igen sokat segíthet az állapotjavulásban. Természetesen nem kell végleg lemondani az élesztős dolgokról, 3 teljesen tünetmentes hónap után fokozatosan vissza lehet vezetni az étrendbe, de érdemes egyfajta étrendi naplót is vezetni majd, hogy azonnal észrevegyék, ha ismét gondot okozna az élesztő.Szeretnék egy FOODTESTET csináltatni, de kicsit félek az eredménytől...

Szeretnék egy FOODTESTET csináltatni, de kicsit félek az eredménytől. Én úgy érzem, hogy a lisztes ételek után jobban puffadok, de nem akarok lemondani az olaszos, tésztás menüről. Tényleg teljesen el kell hagynom a lisztből készült köreteket, kenyereket, ha arra vagyok érzékeny?

Válasz:Az ételintolerancia teszttel 226 féle ételérzékenységet tudunk kimutatni, egyáltalán nem biztos, hogy a búza okozza az Ön problémáját. Ha esetleg mégis, akkor sem biztos, hogy teljesen le kell mondania a fehérlisztből készült ételekről, hisz egy speciális, meghatározott ideig tartó diéta után fokozatosan visszaépíthető az étrendbe a reaktív étel is. Mindenképp kérjen időpontot a tesztre, Ön is megnyugodhat, ha már tudjuk, hogy mivel állunk szemben. Két hónapja végezték el a foodtestet a kislányomnál, kiderült, hogy érzékeny a...

Két hónapja végezték el a foodtestet a kislányomnál, kiderült, hogy érzékeny a tojásos ételekre. Azóta betartjuk a diétát, az első 5-6 hétben már jelentős javulást tapasztaltunk, de most visszaesett és ismét jelentkeztek a bőrproblémái. Mit tegyünk? A diétát nem szeretnénk abbahagyni. Lehet, hogy valami másra is érzékeny, amit nem mutatott ki a teszt?

Válasz: Biztos, hogy a korábbi teszt eredménye pontos, de nagyon ritkán előfordul, hogy újabb étel-érzékenység alakul ki a diéta során. Próbálják meg még legalább egy-két hétig tartani a diétát és mindennap írják fel, hogy mit evett a kislány, illetve, hogy súlyosbodtak vagy enyhültek-e a tünetei. Kérem, hogy 2-3 hét múlva ismét jelentkezzenek.Puffadással és székrekedéssel küzdök már több mint tíz éve, nemrég pedig...

Puffadással és székrekedéssel küzdök már több mint tíz éve, nemrég pedig hasfájás is kezdődött nálam. Ülőmunkát végzek, így sokáig erre fogtam, de a fájdalom visszatérő és egyre erősebb görcsökkel jelentkezik, úgyhogy elmentem a szakrendelésre. Ultrahanggal megvizsgáltak, de nem látott az orvos semmit. Azt mondta, IBS-sem van, változtassak életmódot, és ha nem javul a helyzet, menjek vissza fél év múlva. Mondanom sem kell; nem először jártam orvosnál, voltam már korábban tükrözésen is, ott sem találtak semmit, azt javasolták szedjek hashajtót és ne egyek lisztes ételeket. Most már tényleg kellemetlenek, fájdalmasak a tüneteim, de nem tudom, hogy milyen orvost kereshetnék fel. Önök szerint előfordulhat, hogy ételallergiám van? Azt sem tudom, hogy most milyen ételről mondjak le, vagy hogy teszteljem ki, hogy mitől puffadok?

Válasz: A levele alapján azt gondolom, hogy inkább ételérzékenység, azaz intolerancia alakulhatott ki. Ha allergiás lenne valamilyen ételre, akkor az rögtön, az étel elfogasztása után jelentkezne – általában bőrviszketéssel, kiütésekkel, hasmenéssel, de súlyosabb allergia esetén nyirokcsomó duzzadással, fulladással járhat az allergiás roham. Az ön tünetei tipikusak, ételintoleranciára utalnak. Egy vérvétellel kideríthető, hogy milyen ételekre, összetevőkre érzékeny, a foodtest 226 féle ételt, fűszert tesztel egy vérmintából. Addig, amíg nincs meg a teszt eredménye semmilyen ételről ne mondjon le, de utána sem kell feltétlenül kiiktatni az étrendből a gondot okozó élelmiszert, csak egy diétát kell kidolgoznunk. Remélem megnyugtató választ adtam, szeretettel várjuk a vizsgálaton. Tojásallergiám van, legalábbis ezt mondták a szakrendelésen...

Tojásallergiám van, legalábbis ezt mondták a szakrendelésen, de nem végeztek allergia vizsgálatot, csak a tüneteim alapján javasolták, hogy ne egyek több tojásos ételt. Ezek apró kiütések a kézfejemen és a csuklómon. Valóban akkor jönnek ki rajtam, amikor tükörtojást vagy rántottát reggelizek, de például, ha tojásos ételt, mondjuk piskótát vagy főtt tésztát eszek, akkor nincs semmi gond. Ön szerint mi lehet ez? Tényleg le kell mondanom a tojásról?

válasz: A tünetek alapján nem tudom megmondani, hogy mi lehet a gond, ezt mindenképp ki kellene vizsgáltatni, főleg azért, mert ránézésre nem állapítható meg az sem, hogy étel, vagy külső környezeti tényező okozza az allergiát. Ragaszkodjon az allergia vizsgálathoz és ha esetleg akkor sem jutnak konkrét eredményre, keressen fel minket. Elképzelhető, hogy teljesen más élelmiszer, fűszer vagy étel okozza a kiütéseket.Kislányomnál szeretném elvégeztetni az ételintolerancia vizsgálatot, de...

Kislányomnál szeretném elvégeztetni az ételintolerancia vizsgálatot, de hónapok óta tejmentes diétát tart a gyermek gasztroenterológus javaslatára, ez azonban semmilyen változást nem eredményezett, a tünet továbbra is fennáll. Kérdésem az lenne, hogy a vérvételt megelőzően minimum mennyi idővel kezdjen el újra tejet-tejterméket fogyasztani? Előre is köszönöm a választ! 

 

Válasz: A vizsgálat előtt 1-2 héttel érdemes visszavezetni az étrendbe a tejtermékeket, hogy valós képet kapjunk a foodtest során. Szeretettel várjuk Önöket a vizsgálaton!