Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/digieinf/public_html/foodtest.old/fuggvenyek.php on line 2
Foodtest -
HOTLINE: +36 1 424-0969 info@foodtest.hu Kapcsolat

A gliadin érzékenység lisztérzékenységet jelent?

A kisfiam FOODTEST-je alapján elég sok élelmiszerre érzékeny. A tejet, tojásfehérjét és a többit értem, de a gliadin intoleranciát nem egészen, ez azt jelenti, hogy lisztérzékeny? Csatoltam a leletet. Előre is köszönöm a válaszát!

Válasz:  A kisfia eredménye alapján eliminálandó élelmiszerek a következőek: tehéntej,  tojásfehérje, gliadin tartalmú gabonafélék, paradió, borsó, vörös vesebab, fehérkaróbab. A 30-as  értéket el nem érő élelmiszerek fogyasztását elegendő ritkítani.

A gliadin  intolerancia nem azonos a lisztérzékenységgel - cöliakiával, annál enyhébb érzékenységet jelent. Okozó tényezői sem egyeznek meg a cöliakiával.  Ezért szoktuk javasolni a szöveti transzglutamináz vizsgálat elvégzését, amely alkalmas a lisztérzékenység szűrésére. Ezt a vizsgálatot a Laboratórium Kft- nél tudja elvégeztetni. Gliadin pozitivitás esetén minden gliadin ( glutén ) tartalmú élelmiszert kerülni kell, de szimpla érzékenység esetén az elimináció három hónapig elegendő lehet, a diéta hossza a tünetek változásától függ. Az autoimmun betegség (cöliakia ) esetén, a  gluténmentes diétát egész életen át tartani kell.

A következő  gabonafélék gliadint tartalmaznak: búza, rozs, árpa, zab, kamutbúza, tönkölybúza,- durumbúza ezen lisztek, őrleményeik és pelyhesített változatait. Helyettük alkalmasak a következő gabonafélék: köles-,  kukorica-, tápióka-,kókusz-, tökmag-, útifűmaghéj-,  szentjánoskenyérmag-, rizs-, hajdinaliszt  stb. Ételek készítéséhez ezek a  lisztek alkalmasak ( sütés, sűrítés, habarás ). Kenyeret ezen lisztek felhasználásával készíthet, illetve vásárolható kész termékként gluténmentes kenyér, péksütemény. Tésztafélék közül a gliadinmentes, rizs és üvegtészta fogyasztása ajánlott. A gliadin mentes búzakeményítő tartalmazhatja a búza más fehérje tartalmát, ételsűrítéshez ne használja.  Amennyiben kész glutén mentes kenyeret vásárol, az összetevők között megtalálhatja a gluténmentes búzakeményítőt, ezt a mennyiséget tolerálja a kisfiú szervezete.

Kölesliszt, kölesgolyó fogyasztható. Az eszközök lecserélése, megjelölése, szálló lisztpor kerülése cöliakia esetében fontos. Gliadin intolerancia esetén, ezt ennyire nem kell szigorúan venni. Zab termékek fogyasztását a gliadinhoz hasonló fehérje tartalma miatt kerüljék.

A kisfia kifejezetten a tojásfehérjére érzékeny. A tojássárgája továbbra is fogyasztható és ételkészítéshez is felhasználható a tojássárgája. A tojásfehérje elhagyása azonban szükséges. Tojást tartalmazhatnak a következő termékek: sütemények, péksütemények, desszertek, pudingok és egyéb készételek, majonézek, friss péksütemények. Tojásfehérje helyett növényi eredetű tej, almapüre,  banánpüre, főtt áttört burgonya, paradicsom püre, olaj, Loprofin tojáspótló por használható az étel jellegétől függően.

A kisfiú étrendjének komplett fehérje tartalmát a húsok, halak, belsőségek, tojássárgája biztosítja.

A kisfia kifejezetten a tehéntej speciális fehérje tartalmára érzékeny. Tehéntej helyett a növényi eredetű rizs-, kókusz-, szója-, mandula (ritkábban) diótej fogyasztható. Ízük kellemes, különböző ízesített változatban kaphatóak, egyes változataik kalciummal dúsítottak. Ezek a termékek fogyaszthatóak reggeli italként, felhasználhatóak főzelékek, levesek, mártások, müslik, kásák, krémek készítéséhez. Növényi eredetű sajtot is talál az élelmiszer kínálatban. Sajt és túró helyett fogyasztható a tofu.  Tejszín, joghurt helyettesítésére használhatja a növényi eredetű  szója készítményeket.  A kazein negatív értéke miatt más állatok teje vagy terméke is   fogyasztható.  Vaj helyett növényi eredetű Linco, Liga margarin vagy olívaolaj, tachini javasoltak.

Tejfehérjét tartalmazhatnak a húsipari termékek, a sütő-, édesipari termékek,  a kényelmi termékekig gyakorlatilag bármely élelmiszercsoport képviselőiben megtalálhatjuk a tejet, mint alap-, vagy adalék-, vagy a gyártás és forgalmazás során bekerülő szennyezőanyagot.

Tejet tartalmazhatnak: Sütemények, kenyér, pizza, hússzaft. Instant krumplipüré, krémlevesek, készételek, feldolgozott húsok, kolbászok, hurkák, virslik. Csomagolt snack, csokoládék, édességek. Tejsodó, madártej, pudingok, öntetek, jégkrém, krémek. Ezeket egyelőre javasolt étrendjéből elhagyni.

A tej- és tejtermékmentes étrend esetében javasolt az olajos magvak, banán, csipkebogyó lekvár, petrezselyemzöld, olajos hal fogyasztása a kalcium bevitel biztosítása végett, de tabletta formájában is adagolható.

Az eliminációs étrendet három hónapig javasolt tartani. Amennyiben, a tünetek a diéta bevezetése után másfél hónappal nem mutatnak kedvező változást, az okokat tovább kell kutatni. Intolarenciánál a bélnyálkahártya állapotát fontos javítani, ezt pro- és prebiotikumokkal segíthetik elő.

Az ételek visszaépítését a legalacsonyabb értékkel rendelkező nyersanyaggal javasolt kezdeni. A tünetek fellángolása esetén a kérdéses élelmiszer visszaépítésével újabb 1-2 hetet várni kell. Ettől függetlenül a többi élelmiszer a visszaépítést lehet folytatni.