Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/digieinf/public_html/foodtest.old/fuggvenyek.php on line 2
Foodtest -
HOTLINE: +36 1 424-0969 info@foodtest.hu Kapcsolat

Egészségesen élek, mégis többféle intoleranciát állapítottak meg, milyen diétát kell tartanom?

Előzetes gasztroenterológiai vizsgálatok során (2013 januárjában) paradicsom-allergiát, valamint Candida-gomba jelenlétét állapítottak meg nálam.  A paradicsomot  teljes mértékben kizártam az étrendemből, valamint Candida-diétát tartottam. Egészségesen élek, rendszeresen tornázom, főleg fehér húsokat, halat, tojást ettem eddig zöldség körettel, illetve barna rizst, rizstésztát, és teljes kiőrlésű tésztákat fogyasztottam mellé. A héten kaptam meg a FOODTEST vizsgálat eredményét, melyet csatoltam a levélhez. A kapott eredmények tükrében szeretném kérni a tanácsát egy kiegyensúlyozott étrend  kialakításában. Szeretném, ha az intoleranciát mutató ételek helyett adna alternatívákat, hogy a megfelelő tápanyagokat be tudjam vinni a szervezetembe.

válasz: Az Ön  leletében a következő élelmiszerek pozitív eredményt mutatnak: tehéntej, kazein, tojásfehérje, agar- agar.

Diétájában a tej és tojásfehérje mentességre szükséges elsősorban figyelnie.

A tej és tejtermék-mentes étrend esetében javasolt az olajos magvak, banán, csipkebogyó lekvár, petrezselyemzöld, olajos hal fogyasztása a kalcium bevitel biztosítása végett. A kalcium külsődlegesen, tabletta, pezsgőtabletta formájában is adagolható.

Tehéntej helyett a növényi eredetű rizs-, kókusz-,  szója-, zab-,   diótej fogyasztható. Ezek a termékek fogyaszthatóak reggeli italként, felhasználhatóak főzelékek, levesek, mártások, müslik, kásák, krémek készítéséhez. Növényi eredetű sajtot is talál az élelmiszer kínálatban. Sajt és túró helyett fogyasztható a tofu.   

Az élelmiszerek csomagolásán a következő kifejezések tej  ( tehéntej ) összetevőre utalnak, így az adott termék fogyasztása nem javasolt:  vaj, fölözött tejpor, tejföl, tejpor, tejszín, tejital, sajtok, vajolaj, margarin, tejcsokoládé, zsírszegény tejital, margarin,  savó, savópor, savóital, édes savópor, savóprotein koncentrátum, kalcium kazeinát, nátrium kazeinát, kazein, hidrolizált kazein, lactoferrin, lactalbumin, laktoglobulin.

Tejfehérjét tartalmazhatnak a húsipari termékek, a sütő-, édesipari termékek, a kényelmi termékekig gyakorlatilag bármely élelmiszercsoport képviselőiben megtalálhatjuk a tejet, mint alap-, vagy adalék-, vagy a gyártás és forgalmazás során bekerülő szennyezőanyagot. Sütemények, kenyér, pizza, hússzaft. Instant krumplipüré, krémlevesek, készételek, feldolgozott húsok, kolbászok, hurkák, virslik. Csomagolt snack, csokoládék, édességek. Tejsodó, madártej, pudingok, öntetek, jégkrém, krémek. Ezeket egyenlőre javasolt  étrendjéből elhagyni.

A tojásfehérjét is teljesen el kell hagynia az étrendből, a tojássárgáját heti 2-3 alkalommal továbbra is fogyaszthatja. Tojásfehérje  helyett növényi eredetű tej,  almapüre,  banánpüre, főtt áttört burgonya, paradicsom püre, olaj, Loprofin tojáspótló por  használható az étel jellegétől függően. Tészták közül a rizs-, üvegtészta, durum tészta fogyasztható.

A gabonaféléknél a gliadin érték tükrözi az eddig tartott diétát. Itt egyedül a lenmag magasabb, ezt ritkábban fogyassza. Az eddig használt gluténmentes lisztek továbbra is fogyaszthatóak.

Az olajos magvaknál a mandula emelkedettebb, ezért ezt ritkábban fogyassza. A magvakat felváltva, forgó rendszerben érdemes az étrendbe iktatni, hogy ne alakuljon ki erősebb érzékenység. Ugyanakkor a magvak a kalcium bevitel szempontjából fontosak.

Agar agar zselésítő anyag ( E 406 ), lekvárokban, befőttekben, aszpikos készítményekben használják. A házilag készített ételek ebben az esetben megfelelőbbek.

 Ételintolerancia esetén sok pozitív értéknél, a 40 - es  érték fölötti élelmiszerek eliminációját tartjuk szükségesnek három hónapig. A határesetbe került élelmiszerek fogyasztását elegendő ritkítani. Az ételintolerancia nem azonos az ételallergiával, az intolerancia tünetei elhúzódóak, nem annyira jellemzőek. Intolerancia esetén a pozitív ételek a diéta betartása után fokozatosan visszaépíthetőek: egy- egy kis adag elfogyasztása, majd 3-5 nap szünet.

 A bélnyálkahártya regenerációját elősegítő probiotikum kúra fogyasztása gyorsítja a gyógyulást Intolerancia esetén a bélnyálkahártya állapotát nagyon fontos javítani!