Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/digieinf/public_html/foodtest.old/fuggvenyek.php on line 2
Foodtest -
HOTLINE: +36 1 424-0969 info@foodtest.hu Kapcsolat

Ételintoleranciát állapított meg a FOODTEST a kisfiamnál és nálam is, milyen diétát kell tartanunk?

Most kaptam meg a FOODTEST eredményét, úgy látom, hogy a kisfiamnál ételintoleranciát állapított meg a vizsgálat és én is érzékeny vagyok néhány ételre. Csatolom Önnek a leletet, kérem, írja meg, hogy hogyan alakítsuk ki a diétát és mire kell odafigyelnünk.

Válasz: Mindkettőjük lelete nagyon sok pozitív eredményt tartalmaz. Ezért különösen a 40 fölötti értékekkel javasolt foglalkozni.  Az, ez alá az érték alá került élelmiszerek fogyasztását elegendő ritkítani. 

A bélnyálkahártya regenerációját elősegítő probiotikum kúra fogyasztása gyorsítja a gyógyulást. A magas baktérium számú, pre és probiotikumot egyaránt tartalmazó étrend-kiegészítő választása megfelelő.

 

Az ételintolerancia nem azonos az ételallergiával, az intolerancia tünetei elhúzódóak, nem annyira jellemzőek, ezért az intolerancia esetén három hónapos elimináció (teljes elhagyás) után fokozatosan visszaépíthetők a korábban pozitív ételek. Egy-egy kis adag elfogyasztása, majd 3-5 nap szünet, közben pedig fontos a tünetek változásának figyelemmel kísérése, diétás napló vezetése. A diéta és a fokozatos visszaépítés ideje alatt a korábban termelődött ellenanyagok kiürülnek a szervezetből, de ez függ attól is, hogy milyen magas értékekről indultunk. Amennyiben, tüneti változást másfél hónap elteltével nem tapasztal, a diétát javasolt elhagyni és az okokat más irányban tovább kutatni.

 

A pillanatnyilag mért értékek mindkettőjüknél elég magasak és szerteágazóak. Az előző test kiindulási értékeivel érdemes a kapott értékeket összevetni és ennek függvényében mérlegelni a változásokat.

 

Kisfiánál az eliminálandó alapvető élelmiszerek: tej és tejtermékek, tojásfehérje, gliadin tartalmú gabonák. Ezenkívül 40 fölötti értéket kaptunk a kesudió és a pisztáciánál is. Az Ön eredménye alapján eliminálandó élelmiszerek a következőek: tej és tejtermékek, tojásfehérje, szilva, árpa, kukorica, lenmag, maláta, búza, kesudió, pisztácia, agar- agar, kóladió. Ezenkívül érintett a halak, tengergyümölcsei csoport, fehérkaróbab, cukkini, borsó.

 

A kisfiú 52- es gliadin értéke miatt javasolt a glutén mentes gabonafélék fogyasztása és felhasználása főzéshez. Az Ön 31- es gliadin értéke szintén  indokolttá teszi a glutén mentes gabonafélék használatát.

Gliadin érzékenységA gabonaféléknél a gliadin értékét kell irányadónak venni. Gliadin pozitivitás esetén, szükséges a szöveti transzglutamináz vizsgálat elvégzése. A cöliakia ( lisztérzékenység ) hasmenéssel, súlyvesztéssel jár. A kapott gliadin érték alapján gliadin  intoleranciát  állapíthatunk meg, mértékét a javasolt vizsgálat pontosítja.  Ez a  vizsgálat alkalmas a lisztérzékenység ( cöliakia ) szűrésére. Gliadin pozitivitás esetén minden gliadin ( glutén ) tartalmú élelmiszert kerülni kell. Szimpla érzékenység esetén az elimináció három hónapig elegendő lehet.

A búzára kapott érték nem azonos a gliadin érzékenységgel. Oldékonysági okok miatt, a gliadin tartalmú gabonákból a gliadint előzetesen kivonják. A gliadin alkoholban oldékony, a többi fehérje tartalom vízoldékony.  Ezek az élelmiszerek már csak  más fehérje tartalmukkal szerepelnek a testben. Ezért szerepelhetnek gliadin tartalmú gabonafélék a negatív tartományban.

 Ön és kisfia is  a búza más fehérje tartalmára is  érzékeny. A gliadin mentes étrend betartásával a búza eliminációja is megtörténik. A gliadin mentes búzakeményítő tartalmazhatja a búza más fehérje tartalmát, ezért  ételsűrítéshez ne használja.

A sör élesztő 37 - es értéke miatt,  az erjesztett italok ( bor, sör ) kerülése javasolt. Sütemények készítésénél célszerűbb élesztő mentes sütőport, szódabikarbónát használni. Étrendjének szénhidrát tartalmát célszerű csökkenteni. Amennyiben eddig gyakran fogyasztott kenyeret, péksüteményt, pizzát, tésztát ezek mennyiségét, gyakoriságát csökkentse és vegye figyelembe a gliadin mentességet.

Tejfehérje intolerancia esetén a vaj és tejszín fogyasztása nem ajánlott. Fehérje tartalmuk nem túl magas 0,5 % körüli, mivel a tehéntejre és kazeinre kapott érték 45- 40, a kérdéses élelmiszerek fogyasztását mellőzni javasolt.