Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/digieinf/public_html/foodtest.old/fuggvenyek.php on line 2
Foodtest -
HOTLINE: +36 1 424-0969 info@foodtest.hu Kapcsolat

Ha a tejfehérjék értéke nem pozitív akkor hogyan lehetek intoleráns a tehéntejre, ill. melyik összetevőjére? Esetleg javasolt laktózintolerancia teszt elvégzése?

Rozácea bőrbetegség tüneteinek enyhítése végett végeztem el az ételintolerancia vizsgálatot. A mellékelt lelettel fordulok Önhöz, melynek értelmezésében szeretném kérni szíves segítségét.

Tehéntejre pozitív vizsgálati eredmény mellett a különböző tejfehérjék határeset alatt vagy épp azon mozognak. Az a kérdésem, hogy ha a FOODTEST laktózra nem vizsgál és a tejfehérjék értéke nem pozitív akkor hogyan lehetek intoleráns a tehéntejre, illetve melyik összetevőjére? Esetleg javasolt laktózintolerancia teszt elvégzése?

Gabonafélék esetében kukoricára pozitív a vizsgálat, de puliszkára negatív. Úgy tudom, hogy a puliszka kukoricadara. Így nem értem, hogyan lehet negatív arra a vizsgálat, ha a kukoricára pozitív.

A teszt nem vizsgált kukorica lisztre, így nem tudom, hogy ehetek-e gluténmentes kenyeret, ami kukorica lisztből készül (sajnos a búzára is intoleráns vagyok).

A táplálkozási tanácsadó füzet javaslatait követve igyekszem azokat az ételeket kerülni, amelyekre pozitív eredményt mutatott a vizsgálat. A fenti kérdések megválaszolása sokat segítene a megfelelő diéta kialakításában.

 

Válasz: Az alfa lacalbumin, béta lactoglobulin negatív, a kazein határesetbe került. Kifejezetten a tehéntej specifikus fehérje tartalmára érzékeny. A kazein határeseti értéke miatt, heti 2- 3 alkalommal más állati eredetű tej fogyasztható. Egyébiránt a növényi eredetű tej és tejtermékek fogyasztása javasolt. Tejfogyasztás után, ha puffadásos panaszokat, görcsös hasmenést tapasztal érdemes tejcukor érzékenység irányába is vizsgálódni.

Gyakran előfordul, hogy a kukorica pozitív eredményt mutat, a puliszka pedig negatív. A puliszka valóban kukoricadarából készül, ezért kukorica pozitivitás esetén természetesen a puliszka fogyasztása sem javasolt.

Kukorica pozitivitás esetén kerülendő a kukoricaliszt is. A gliadinra Ön negatív, ennek tükrében nem szükséges a gliadin-mentes étrend tartása. A búza és a kukoricaliszt, valamint az abból készült termékek kerülendők. A gliadin oldékonysági okok miatt külön szerepel a FOODTEST-ben. Ön a búza más fehérje tartalmára érzékeny és nem a gliadinra. A búza és kukoricaliszten kívül bármely liszt használható. Diétájában az élesztőmentes termékeket részesítse előnyben.

Az eliminációs étrendet minimum három hónapig javasoljuk tartani, függ a tünetek változásától.  Amennyiben, a tünetek a diéta bevezetése után másfél hónappal nem mutatnak kedvező változást, az okokat tovább kell kutatni. Intolarenciánál a bélnyálkahártya állapotát fontos javítani.

Az ételek visszaépítését a legalacsonyabb értékkel rendelkező nyersanyaggal javasolt kezdeni. A tünetek fellángolása esetén a kérdéses élelmiszer visszaépítésével újabb 1-2 hetet várni kell. Ettől függetlenül, a többi élelmiszer visszaépítést lehet folytatni.