Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/digieinf/public_html/foodtest.old/fuggvenyek.php on line 2
Foodtest -
HOTLINE: +36 1 424-0969 info@foodtest.hu Kapcsolat

Ha nem lisztérzékeny a fiam, akkor a FOODTEST-en alacsonyabb értékkel szereplő gabonaféléket eheti?

Telefonbeszélgetésünk után elvégeztük a patikai lisztérzékenységi tesztet, ami szerencsére negatív lett. Jól értelmezem, hogy ez azt jelenti, hogy a FOODTESTEN alacsonyabb értékkel szereplő gabonaféléket nyugodtan ehetjük, függetlenül a gluténtól? Tehát csak a búzát, árpát, hajdinát kell kerülni és a durumbúzát, kuszkuszt, zabot mérsékelni? 

Az iskolával is tudtam beszélni, a "diétás ebéd" egyféle: tej-, tojás- és liszt(glutén)mentes, a szóját nem tudták megmondani, de majd utána nézünk. Ahogyan már a vizsgálatkor is jeleztük, szükségünk lenne egy írásbeli szakvéleményre az iskola felé, így kérem, küldjék el levélben - lehetőleg Krkos doktor úr és az Ön aláírásával is - a tej, tojás, (szója?), búzamentes étrendről szóló javaslatot a fiunk részére.

 

Válasz:  Jó hír, hogy a cöliakia test negatív lett.  Sok pozitív eredmény esetén a 40 fölötti ételek eliminációja javasolt.  A gliadin enyhe fokú érzékenysége ( 34- es érték), a negatív cöliakia test és az egyéb magas érték miatt, a gliadin értékének csökkentésére elegendő a búzát, árpát kerülni, durumbúzát, zabot mérsékelni. A hajdina és a kuszkusz gliadinmentes, de értékük alapján kerülendő, mérsékletesen fogyasztható mindkettő.

Nem árt azért tudni, mely gabonafélék tartalmaznak gliadint: búza, rozs, árpa, zab, kamutbúza, tönkölybúza,- durumbúza, ezen lisztek, őrleményeik és pelyhesített változataik. Oldékonysági okok miatt, a gliadin tartalmú gabonákból a gliadint előzetesen kivonják. A gliadin alkoholban oldékony, a többi fehérje tartalom vízoldékony.  Ezek az élelmiszerek már csak más fehérje tartalmukkal szerepelnek a testben, gliadint előzetesen kivonják belőlük.

Kisfia a búza, árpa, zab, durumbúza egyéb fehérje tartalmára is érzékeny.

A  köles-,  kukorica-, lenmag-,  tápióka-,kókusz-, tökmag-, útifűmaghéj-,  szentjánoskenyérmag-, rizs-, barnarizs-,  mandulaliszt nem tartalmaznak gliadint.  Ételek készítéséhez ezeket  a  liszteket bátran használhatja ( sütés, sűrítés, habarás ). Használhat gluténmentes lisztkeveréket is.  Amennyiben Ön otthon süt kenyeret, ezeket a liszteket ajánlatos felhasználni, a gliadin alacsony értéke miatt rozslisztet is felhasználhat.

 Rövid időn belül, küldjük Önöknek a hivatalos véleményt.