Javultak az eredményeim, még mindig van ételintoleranciám?
Javultak az eredményeim, még mindig van ételintoleranciám? Már a második FOODTEST-et végeztettem el, előzőleg nagyon magas értékeket mutatott a vizsgálat a glutén esetén, a tojás és a tej esetén is. Pontosan betartottam a diétát az elmúlt hónapokban, ennek köszönhetően több összetevőnél is sokat csökkent a pozitív érték. Én is sokkal jobban érzem magam, de a vizsgálat szerint még mindig vannak olyan ételek, amire érzékeny vagyok. Ez azt jelenti, hogy még mindig van ételintoleranciám? Meddig szükséges tartani a diétát?
Válasz: Mostani tesztje enyhén pozitív érzékenységet mutat a tehéntej fehérje tartalmára. A laktóz mentes tej tejcukrot nem, de tejfehérjét tartalmaz. A növényi eredetű tej és tejtermékek fogyasztása javasolt. A kazein (tejfehérje) negatív eredménye miatt más állatok ( kecske, juh, bivaly ) teje és tejterméke fogyasztható. A tojássárgája korlátozás nélkül fogyasztható, felhasználható ételkészítéshez. Tojásfehérje értéke 21. A határesetbe került élelmiszerek heti 1-2 alkalommal fogyaszthatóak vagy felhasználhatóak ételkészítéshez. Tojásfehérje helyett növényi eredetű tej, almapüré, banánpüré, főtt áttört burgonya, paradicsom püré, olaj, Loprofin tojáspótló por használható az étel jellegétől függően.
A búza és kukorica értéke még sajnos mindig magas. Az előző test eredményei nem számszerűsítettek, így nem tudjuk honnan indultak az értékek. A gliadin (glutén) a negatív tartományba került, így a gliadin mentességre már nem kell ügyelnie. Továbbra is kerülendő a kukorica, búza és búza eredetű élelmiszerek fogyasztása. Lisztféleségek közül felhasználható pl: a rozs, rizs, szója, zab, lenmag, kókusz, quinoa stb. A kóladió készen vásárolható süteményekben, kekszekben, üdítőitalokban fordul elő.
A sörélesztő pozitivitása miatt az erjesztett italok ( bor, sör ) kerülése javasolt. Sütemények készítésénél célszerűbb élesztő mentes sütőport, szódabikarbónát használni.