Lisztérzékeny vagyok, tartom a diétát, mégis újabb tünetek jelentkeztek. Mit csináljak?
Egy éve derült ki, hogy lisztérzékeny vagyok. Tartom a diétát, de a hasam azóta is fáj. További panaszaim:pattanásos az arcom, ami korábban nem volt jellemző, gyakran kirepedezik a szám széle, és nem tudok hízni, annak ellenére, hogy elég sokat eszem. Megcsináltattam a FOODTEST 200+ ételintolerancia vizsgálatot, Ön szerint mi lehet még a probléma?
Válasz: Az ételintolerancia tünetei elhúzódóak, nem annyira jellemzőek, nem rögtön és heves reakciót okozva jelentkeznek, mint azt egy étel allergia esetében látjuk. Allergiánál IgE szinteket, intoleranciánál IgG ellenanyag mennyiséget vizsgálunk. Ételintolerancia esetében a pozitív ételek, gyakorlatilag a három hónapos diétát követően, fokozatosan visszaépíthetőek, de! a diagnosztizált cöliakia esetén a gluténmentes étrend egész életre szól. Ráadásul cöliákia esetén a bél regenerálódása 1-2 évig is eltarthat.
Az ételintolerancia kialakulása több tényezőtől függ. Összefüggésben áll az étrendi szokásokkal, változatossággal és az emésztőrendszer állapotával.
Az Ön ételintolerancia lelete nagyon szép, a gliadin negatív. Pozitív eredményt a következő élelmiszerek mutatnak: árpa, búza, kukorica, kesudió, amarantusz, kóladió.
A búza pozitív eredményét okozhatja, ha használ gluténmentes búzakeményítőt. A búzára és más gabonára adott érték nem azonos a gliadin érzékenységgel. Oldékonysági okok miatt, a gliadin tartalmú gabonákból a gliadint előzetesen kivonják. A gliadin alkoholban oldékony, a többi fehérje tartalom vízoldékony. Ezek az élelmiszerek már csak más fehérje tartalmukkal szerepelnek a testben. Ebben az esetben Ön, a búza más fajta fehérje tartalmára ( alfa amiláz inhibitor) érzékeny.
A kukorica 80 - as értékét indokolja, ha mint gluténmentes lisztet gyakrabban használja , tészták közül válassza a rizstésztát vagy a hajdina , köles vagy ciroklisztes vagy a NoCarb tésztát. Ezek a tészták glutén, kukorica és búzamentesek. Kifejezetten ételallergia üzletekben érdemes ezeket a termékeket keresnie .
Próbálja az ételkészítéshez felhasznált gluténmentes liszteket változatosan alkalmazni. Ezeket Ön már kitűnően ismeri: rizs-, barna rizs-, hajdina-, szója-, köles-, len-, mandula-, mogyoró-, kókusz-, útifűmaghéjliszt, burgonyakeményítő-, zöldbanán-, quinoaliszt stb.
Kenyér péksütemény készítésnél kiesik a kukoricaliszt, alapként használja a szója-, rizs és hajdinalisztet, ezeket érdemes különböző magvakkal (lenmag, chiamag) kiegészíteni. A sikér helyettesítésére alkalmazhat xantaángumit, guargumit, pektint, szentjánoskenyérmaglisztet, de az útifúmaghéj is kiváló zselésítő, kötőanyag.
Kenyér receptet talál: www.mindenmentes.hu oldalon. Recepteket talál a www.etelallergia.hu oldalon és pl. a Springmed kiadó Lisztérzékenyek kézikönyve kiadványában.
Amarantmag-, liszt kerülendő. Negatív olajos magvak a kalcium bevitel miatt javasoltak.
A kóladió készen vásárolható süteményekben, kekszekben, üdítőitalokban fordul elő.
A sör élesztő 38- as értéke miatt, az erjesztett italok ( bor, sör ) kerülendőek. Kerülje az ecet, bor ecet használatát. Az aszalt gyümölcsök felületén is lehet élesztő, ezeket pillanatnyilag kerülje. Fűszerkeverékek, levesporok is tartalmazhatnak élesztőt, érdemes összetételüket elolvasni.
Panaszaival érdemes gasztroenterológusát felkeresni, aki további vizsgálatokat rendelhet el. Lehet ez esetleg egy refrakter cöliakia. A szájzugban lévő sebek Duhring betegségre utalnak, amelynek oka szintén a glutén. Elsődlegesen meg kell vizsgálni, hogy nem kerül - e be, étrendjébe glutén szennyező anyagként.
Puffadásos panaszt okozhat tejcukor érzékenység, fruktóz érzékenység, amiket érdemes kivizsgálni. Ezért, javaslom keresse fel orvosát.
A gyógyulás folyamatát a diéta mellett, elősegíti a bélnyárkahártya épségének helyre állítása, probiotikum készítményekkel.
Hogyan építse vissza a pozitív élelmiszereket
A bélbolyhok regenerálódása és az eliminációs diéta hatására a reaktív ételek általában újból fogyaszthatóakká válnak.
Az újabb intolerancia kialakulása elkerülhető, a változatos alapanyagokra és a szezonalitásra épülő étrend fogyasztásával.
A visszaépítést a legalacsonyabb értékű érintett élelmiszerrel javasolt megkezdeni. Egyszerre mindig csak egyfajta élelmiszert tudunk visszaépíteni, így lehet kiszűrni, hogy az adott élelmiszer emésztése már nem okoz panaszt.