Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/digieinf/public_html/foodtest.old/fuggvenyek.php on line 2
Foodtest -
HOTLINE: +36 1 424-0969 info@foodtest.hu Kapcsolat

Megkaptam a FOODTEST eredményét, de két tétellel kapcsolatban tanácstalan vagyok

Megkaptam a FOODTEST eredményét, de két tétellel kapcsolatban tanácstalan vagyok. Korábbi tájékoztatása szerint a kuszkusz durum búzából készül, azaz búza fehérje forrás, ezért kerülendő. Ugyanakkor azt eredményem szerint a durum búzára csak 10-es értékem van. Akkor most ezt hogy kell értelmezni? A teljes kiőrlésű durumbúzából készült tésztákkal mi a helyzet, fogyaszthatom? A másik gondom az élesztő. Az én listám szerint csak a sörélesztő értéke magas (55), a sütő élesztő pedig 16-os.  A sütőélesztőt használhatom? Ráadásul megnéztem a sütőporokat is, azokban kukoricakeményítő van. Létezik kukoricakeményítő és élesztő nélküli sütőpor?

Válasz: Az elimináció során, mivel több pozitív eredménye is van, elsősorban a 40 fölötti értékű élelmiszerekre összpontosítson. Így pl. a tojásfehérje heti 2- 3 alkalommal szerepelhet étrendjében, könnyebbség, hogy ételkészítéshez így felhasználhatja.  Búza pozitivitás esetén a búza fehérje forrásokat ajánlott kerülni. Mivel a durum, tönköly stb., más búzafajok is hasonló fehérje szerkezettel rendelkeznek, ezért javasolt ezek fogyasztását is kerülni, amennyire lehetséges minimalizálni a fogyasztott mennyiségeket. Étel készítéshez rozs-, rizs-, lenmag-, zab-, kókusz-, quinoa-, cirok-, mandulaliszt használata javasolt. Kenyérfélék közül a tiszta rozs vagy fekete kenyér fogyasztása ajánlott. Ezek kisebb hányadban tartalmaznak búzalisztet. Fogyasztható a rizs hamlett, rozsos abonett.

Tésztafélék közül fogyasztható a rizstészta, de a gliadin mentes tésztát nem javasolnám,  tartalmaz kukorica és/ vagy szójalisztet. A  kukorica magasabb értéke miatt, inkább  a  durum tésztát iktassa be. Ilyen aspektusból  a kuszkusz is fogyasztható, de ezek fogyasztását korlátozza, ne haladja meg a heti 1-2 alkalmat. A gyakoriságot és a mennyiséget kell figyelembe venni.

A hajdina pohánka néven szerepel a testben, fogyaszthatja. A bulgur- tört búza ez sajnos nem fogyasztható.

A sárgaborsó külön nem szerepel a testben, de a borsó pozitivitása miatt a sárgaborsó szintén kerülendő.

A szójaszósz pontos  összetétele valójában üzleti titok, de az biztos, hogy szójababból készül. Sajnos, bármennyire finom is, pillanatnyilag fogyasztását javasolt kerülni.

Csoki fogyasztás területén, a jó minőségű keserű csokit javasolhatom, testsúlyának függvényében.

Májkrémet, húskrémet házilagosan javasolt készíteni. A konzerv adalékanyagot, szóját tartalmaz.

Az agar agar jelölése E406. Dzsemekben, befőttekben, aszpik húskészítményekben, zselés cukrászsüteményekben, joghurtokban, de akár fűszerekben, pácokban is benne lehet. Szerintem nincs olyan zselésítő anyag, amely ne tartalmazná, hisz ő maga a zselésítő.

Burgonya alapú étkezési keményítő használható, a burgonya 22- es értékével a határesetben maradt.

Élesztő helyett szódabikarbónával vagy élesztő mentes sütőporral készítsen kenyeret, vagy süteményt. A sör és a sütő élesztő hasonlóságot mutat. Ezért, aki az egyik félére érzékeny a másik típusú élesztő fogyasztását javasolt ritkítani. A pozitív ételek nagy mennyiségű, direktbe való fogyasztását mindenképpen szükséges kerülni. Az adalékanyagként való megjelenést, nem minden esetben tudjuk kivédeni. Tehát  a Dr. Oetker sütőpor használata nem fog problémát okozni. .

Ízületi panaszai esetében a tej és tejtermék mentes étrend javulást eredményezhet.

Az intolerancia elvileg elmúlik. A diéta ideje alatt megszűnik az ellenanyag termelés. Amennyiben a diéta javulást hoz tüneteiben, a panaszok és a pozitív ételek fogyasztása között párhuzamot vonhatunk. A pozitív ételek fokozatos visszaépítése után vagy nem vagy csak hosszabb idő után jelentkezhetnek a tünetek, ebben az esetben szervezetünk újból megkezdi az ellenanyag termelést az adott étel vagy ételek ellen. A tünetek akkor jelentkeznek újból, ha már az ellenanyagok jelentősen felhalmozódnak. Ebben az esetben vissza kell nyúlni az eliminációs étrendhez.

Az újabb intolerancia elkerülhető a változatos alapanyagokra és a szezonalitásra épülő étrend fogyasztásával. Az ételintolerancia kialakulása több tényezőtől függ, de mindig összefüggésben áll az étrendi szokásokkal, változatossággal. Befolyásolja kialakulását a felszívóhám ( bélbolyhok) állapota, ezért is fontos a diéta alatt probiotikum . fogyasztása. Az útifű maghéj fogyasztása is regenerálja a bélrendszert. Megnyugtatja a beleket, rendszeres székletet biztosít, ezáltal biztosítva a méregtelenítést.