Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/digieinf/public_html/foodtest.old/fuggvenyek.php on line 2
Foodtest -
HOTLINE: +36 1 424-0969 info@foodtest.hu Kapcsolat

Mi a különbség a kukorica és a polenta érzékenység között?

Mi a különbség a kukorica és a polenta érzékenység között? Én 2013. januárban végeztettem ételintolerancia vizsgálatot. Azóta szigorú diétát tartok, aminek áldásos hatását tapasztalom. Egy dologgal kapcsolatban azonban kérdésem van: tudomásom szerint a polenta kukoricadarából készül. A teszt szerint kukoricára 49, ellenben polentára 3 az érzékenységem. Ez hogy lehet, nem ugyanaz az alapanyag?

 

Válasz: Valóban a polenta kukoricadara és gyakori, hogy míg a kukorica pozitív a polenta negatív. Emiatt már felkerestük a gyártó céget. Magyarázatuk az volt, hogy a polentában a fehérje térszerkezete más, nem ugyanaz, mint a kukoricában (az immunglobulin képződés, kapcsolódás erősen függ a célmolekula térszerkezetétől is). Miután már fordított eset is előfordult, vagyis a polenta volt pozitív, a kukorica negatív - így az is feltételezhető, hogy a tesztben lévő „polenta” mást is tartalmaz, nemcsak kukoricadarát.

Azt tanácsolom, hogy ha csak az egyik pozitív, akkor se fogasszon a diéta alatt se polentát, se kukoricát. Ez a gyártó cég dietetikusának javaslata is.

Az ételintolerancia lelet alapján elkezdett diétát - amit mindenképpen csak dietetikus segítségével szabad végezni a hiánybetegségek elkerülése érdekében - nem kell egy életen át tartani,  kivéve, ha a gliadin pozitív, s az ezt követő, diétamentes időszakban elvégeztetett vizsgálat eredményeként coeliakia igazolódik. Szerencsére ez csak nagyon ritkán fordul elő.

 

A diétát követően, azaz 3 hónap után meg lehet próbálni, hogy egy alacsonyabb értékű pozitív ételt 5 napon át kis mennyiségben fogyaszt. Amennyiben nem észlel tüneteket, az adott élelmiszert vissza lehet építeni étrendjébe, de egyszerre ne fogyaszon belőle nagy mennyiséget és ne minden nap egyen belőle. Ezt követően lehet egy újabb étellel hasonlóan próbálkozni stb.