Milyen tejet fogyaszthatok, ha a FOODTEST érzékenységet állapított meg?
A napokban végeztettem el a FOODTEST ételintolerancia vizsgálatot. Csatolva elküldöm a leletemet. Sajnos elég sok mindenre jött ki pozitív érték. Az lenne a kérdésem a tejtermékekkel kapcsolatban, hogy csak a tehéntejet szükséges elhagynom, és bátran fogyaszthatok bivaly, kecske ill. juhtejet? Ezidáig sohasem fogyasztottam ezeket, kimondottan csak a FOODTEST kedvéért ettem a vizsgálat előtt 1-2 nappal bivaly-mozarellát, kecskesajtot, és juhsajtot. Tehát ha elkezdeném ezeket fogyasztani a tehéntej helyett, vajon fennáll annak a kockázata, hogy ezekkel szemben is intolerancia alakul ki?
Másik kérdésem a gliadinnal kapcsolatos, ez is magas értéket mutatott. Ez azt jelenti, hogy glutén érzékeny vagyok? Akkor hogy lehet, hogy a rozslisztre és a durum lisztre nem jött ki magas érték, hiszen azokban is van glutén?
válasz: A kazein negatív értéke miatt, csak a tehéntejet és termékeit kell elhagynia. Más eredetű tej és tejtermék (kecske, juh, bivalytej) fogyasztható. Ezenkívül fogyaszthat növényi eredetű tejet és tejterméket is. De ebben az esetben ügyeljen a kalcium bevitelre is. A negatív olajos magvak többek között erre a célra kiválóan alkalmasak. A laktóz mentes tejtermékek a tejfehérjétől nem mentesek. Az ételintolerancia minden esetben összefüggést mutat a bélrendszer állapotával és az étrend változatosságával.
Probiotikum fogyasztásával a sérült bélnyálkahártya regenerálható. Minél többféle alapanyagból összeállított étrend fogyasztásával elkerülhetőek az újabb intoleranciák. Fontos oda figyelni, a szezonális és lehetőség szerint hazai termelésű alapanyagokból összeállított ételek fogyasztására.
A gliadinra intoleráns, tehát szervezetének ezt a fajta fehérjét nehéz feldolgoznia. A FOODTEST vizsgálat gliadin eredménye nem azonos a cöliakia ( lisztérzékenység ) diagnózissal. Ez érzékenység három hónap teljes elhagyással változhat, de a cöliakia egy teljes életre szóló diétát jelent. Pozitív gliadin eredmény esetén, javasolni szoktuk a szöveti transzglutamináz vizsgálat elvégzését. A vizsgálat pontosítás végett szükséges, főleg akkor, ha tünetei hasonlóak a lisztérzékenység tüneteihez.
A gliadin alkoholban oldékony, a többi fehérje tartalom vízoldékony. A gliadint ezért kiválasztják a gliadin tartalmú gabonákból és ezek az alapanyagok, már gliadin mentesként csak más fehérje tartalmukkal szerepelnek a testben. Ezért maradnak egyes gabonák a negatív tartományban, holott a gliadin maga pozitív.