Minden második ételre intoleráns vagyok, minden ilyen ételről le kell mondanom?
A FOODTEST nagyon sok pozitív eredményt mutatott ki, szinte minden második ételre intoleráns vagyok. Minden olyan ételről le kell mondanom, ami pozitív lett? És meddig kell diétáznom? Ha van rá mód, kérnék egy teljes listát arról, hogy mit ehetek és mit nem.
Válasz: A diétát 3 hónapig szükséges tartania. Sok pozitív eredmény esetén a 40 érték fölötti élelmiszerek elhagyását tartjuk indokoltnak, ezen élelmiszerek elhagyására kell koncentrálni. A diéta alatt indokolt a probiotikum készítmények szedése ( három hét probiotikum szedés - egy hét szünet tartása után újabb három hetes kúra ). Az intolerancia minden esetben összefüggésben áll a bélnyálkahártya állapotával és a jellemző étkezési szokásokkal. Az intolerancia nem azonos az ételallergiával, nem jelent egy életen át tartó diétát. Három hónap letelte után a pozitív ételek egyesével, fokozatosan visszaépíthetőek.
Étrendjéből a következő élelmiszereket javasolt elhagynia: tej és tejtermékek, tojásfehérje, szilva, búza, pisztácia, agar-agar, kóladió. Az elhagyandó élelmiszerek közé veszem a kesudiót és a szóját is. Ami ezek közül súlyozott: tej és tejtermékek, tojásfehérje, búza, szója, agar- agar.
Határesetbe került: juhtej, kecsketej, tojássárgája, kék kagyló, fésűs kagyló, lenmag, maláta, árpa, zab, fahéj, gyömbér, gingkó, földimogyoró, vörös vesebab, borsó. A határesetbe került élelmiszerek fogyasztását elegendő ritkítani, heti 2-3 alkalommal fogyaszthatóak. Itt is vannak kivételek.
Tej és tejtermékek helyett a növényi eredetű rizs-,mandula-, kókusz-,diótej fogyasztható. A laktózmentes tej fogyasztása nem megfelelő, laktózt ( tejcukorot ) nem , kazeint azonban tartalmaz. Tejet tartalmazhatnak: sütemények, kenyér, pizza, hússzaft, instant krumplipüré, krémlevesek, készételek, feldolgozott húsok, kolbászok, hurkák, virslik. Csomagolt snack, csokoládék, édességek, tejsodó, madártej, pudingok, öntetek, jégkrém, krémek. Ezek fogyasztását a diéta alatt kerülni kell.
Tojásfehérje intolerancia esetén a tojásfehérjét ki kell hagynia az étrendből. Fogyaszthat tojásrántottát , de csak a tojássárgájából készítve, étrendjébe beilleszthető a főtt tojássárgája. A tojássárgája felhasználható más ételek készítéséhez is (rakott ételek, panírozott ételek). A tojássárgája 33 - as értéke miatt figyelni kell arra, hogy heti 2-3 alkalomnál többször ne fogyasszon tojássárgáját.
Tudnia kell hogy a következő termékek tojást tartalmazhatnak: sütemények, péksütemények, desszertek, pudingok és egyéb készételek, majonézek. Ezek a termékek ezen kívül búzát, tejet, agar- agart is tartalmazhatnak. Ezeket az élelmiszereket tanácsos kerülnie.
Tojásfehérje helyett növényi eredetű tej, almapüre, banánpüre használható édes ízű ételek készítésénél. Rakott étel, vagdalt készítésénél paradicsom püre vagy főtt áttört burgonya, olaj, Loprofin tojáspótló por használható fel. Ezek az alapanyagok kötő anyagként használatosak a fehérje helyett.
A búza fehérje intolerancia nem azonos a gliadin érzékenységgel. Ebben az esetben nem kell a háttérben esetleg megbújó cöliákiára ( lisztérzékenység ) gondolni. Oldékonysági okok miatt, a gliadin tartalmú gabonákból a gliadint előzetesen kivonják. A gliadin alkoholban oldékony, a többi fehérje tartalom vízoldékony. A gliadin ezért külön szerepel a testben. A gliadin tartalmú gabonák már csak más fehérje tartalmukkal szerepelnek a testben. Gliadinra az Ön lelete negatív. Búza pozitivitás esetén a szokásos búzalisztet kell lecserélni. Helyette alkalmasak a köv. gabonafélék: kukorica, köles-, tápióka-,kókusz-, tökmag-, útifűmaghéj, szentjánoskenyérmag-, kókusz, mandula-, rizs-,rozs-, hajdinaliszt stb.
Az agar- agar zselésítő anyag ( E406 ). Aszpik készítményekben, joghurtban, süteményekben, lekvárokban, befőttekben találja meg. Szintén a házi készítésű lekvár, befőtt fogyasztása egészségesebb.
A kóladió készen vásárolható süteményekben, kekszekben, üdítőitalokban fordul elő.
Gingkó - gyógynövény, memória javító többek között ( Gingkó Biloba ).
A sör élesztő 37 - es értéke miatt, az erjesztett italok ( sör, bor ) kerülése javasolt. Étrendje cukor tartalmát is javasolt csökkenteni ( a gombák imádják a sok szénhidrátot ). Sütemény készítésénél szódabikarbónát, élesztőmentes sütőport használjanak. Kenyér készítésnél is célszerűbb lenne élesztő helyett szódabikarbóna használata.
A szójabab is az eliminálandó élelmiszerek közé sorolandó.Kerülje az olyan ételek fogyasztását, amelyek szójababot vagy annak feldolgozott formáját tartalmazzák. A szója ismert önálló ételként (szójatej, joghurt, krém, tofu) . Kerülendő a szójaliszt, szójakocka, szójapehely, szójaszósz mindennapos fogyasztása. Az élelmiszeripar felhasználja húspótlóként, adalékanyag, állományjavító és ízfokozóként is. A kínai ételek szójaszószt tartalmaznak.
Ellenőrizni kell a húsipari készítmények (felvágottak, húskrémek, virsli ) összetételét. Krémek, dressingek, töltött csokoládé, majonéz, margarinok, cukrászipari készítmények, fagylaltporok, pudingok, rágógumi is tartalmazhat szóját.
Szója összetevőre utalnak a következő kifejezések: glicin, conglicin, szójafehérje izolátum, szójakoncentrátum, szójalecitin, Soluprát. Szójaszármazékot tartalmazó állományjavító és módosító anyag jelölése : E322 ( szójalecitin ).
Felvágott félék helyett házilag készített húsárú fogyasztása egészségesebb. A szalámik nem tartalmaznak szóját, a jó minőségű táblás sonkák szintén szója mentesek.
Az ételek visszaépítését a három hónapos diéta letelte után lehet és kell is megkezdeni. A következő sorrend javasolt: tej és tejtermékek, tojásfehérje, szója, búza. Mindig csak egy fajta pozitív élelmiszert építsen vissza. Egy - egy kis étel adag elfogyasztása után, 3- 5 nap szünetet kell tartani a visszaépítésben. A tünetek intoleranciánál elhúzódóan, nem rögtön jelentkeznek. Tünetmentesség esetén teljes adagot próbáljon fogyasztani az adott étel- nyersanyag féleségből. Újabb 3- 5 nap szünet. Panaszmentesség esetén megkezdheti a következő pozitív élelmiszer visszaépítését.