Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/digieinf/public_html/foodtest.old/fuggvenyek.php on line 2
Foodtest -
HOTLINE: +36 1 424-0969 info@foodtest.hu Kapcsolat

Többféle érzékenységet mutatott ki a FOODTEST, milyen ételeket adhatunk a kislánynak?

Kislányunk a FOODTEST szerint több ételre is érzékeny. Csatoltam Önnek a leletet, segítene értelmezni? Szeretnénk pontosan tudni, hogy mit adhatunk neki és mit nem.

válasz: Kislánya leletében a következő  élelmiszerek pozitív eredményt mutatnak: tojásfehérje, gomba, sör élesztő. Határesetbe került: tojássárgája, kukorica. A kislányuk intolerancia szempontjából alig érintett.

Ételintolerancia esetén a 30 - as érték fölötti élelmiszerek eliminációja (teljes elhagyása) szükséges három hónapig. A határesetbe került élelmiszerek fogyasztását elegendő ritkítani (heti 2 x, 3x  fogyaszthatja). A test nagyon érzékeny, mérési eredményeit ezért mindig egyedileg kell értelmezni.

 A bélnyálkahártya regenerációját elősegítő probiotikum kúra fogyasztása gyorsítja a gyógyulást. A magas baktérium számú, pre és probiotikumot egyaránt tartalmazó étrend-kiegészítő választása megfelelő. A Normaflor vagy a Protexin gyermekeknek szánt készítménye a diéta teljes hossza alatt, 1-1 hét kihagyással alkalmazható.

Az ételintolerancia nem azonos az ételallergiával, az intolerancia tünetei elhúzódóak, nem annyira jellemzőek.

Intolerancia esetén a pozitív ételek a diéta betartása után (három hónap) fokozatosan visszaépíthetőek ( egy- egy kis adag elfogyasztása, majd 3-5 nap szünet). A diéta és a visszaépítés ideje alatt fontos a tünetek változásának figyelemmel kísérése, diétás napló vezetése.

Tojásfehérje intolerancia esetén a tojásfehérjét teljesen ki kell hagyni az étrendből, a tojássárgája határeseti értéke miatt kislányuk, heti max 2-3 alkalommal fogyaszthat tojásrántottát , de csak a tojássárgájából készítve, étrendjébe beilleszthető a  főtt tojássárgája. A tojássárgája felhasználható más ételek készítéséhez is (rakott ételek, panírozott ételek). Fontos, hogy a heti mennyiség ne haladja meg a két-három alkalmat.

Vásárláskor a következő összetevőkre kell figyelni, ezek tojás eredetű fehérje tartalomra utalnak: albumin, ovoglobulin, tojásfehérje, pasztőrözött tojás, fagyasztott tojás, tojás proteinek, ovalbumin, szárított tojás, ovovitellin, livetin, tojáspor, ovomucin, teljes tojás, vitellin, globulin.

Tojást tartalmazhatnak a következő termékek: sütemények, péksütemények, desszertek, pudingok és egyéb készételek, majonézek, friss péksütemények.

Tojásfehérje helyett növényi eredetű tej, almapüre,  banánpüre, paradicsom püre, olaj, Loprofin tojáspótló por  használható az étel jellegétől függően.

A gomba a csiperke gombát jelöli, óvatosság szempontjából a diéta ideje alatt kerüljék más fajta gomba fogyasztását is.

Kisgyermeknél  a sör élesztő pozitivitás esetében a sütő élesztő kerülése célszerű  amennyire megoldható. Sütemény készítésénél szódabikarbónát, élesztőmentes sütőport használjanak. Kerüljék a levesporok, fűszerkeverékek, kész öntetek, aszalt gyümölcsök fogyasztását. Élesztő mentes kenyeret pékségben nehezen találni. Javasolt vacsorára is főtt ételt, tízóraira- uzsonnára gyümölcsöt, tejterméket fogyasztani. Ilyen módon a gyermek ritkábban fogyaszt kenyeret, eleget tudnak tenni a kisebb mennyiségű élesztő bevitelnek. Kukorica köret és liszt, puliszka fogyasztása ritkábban heti 2- 3 alkalommal lehetséges.