Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/digieinf/public_html/foodtest.old/fuggvenyek.php on line 2
Foodtest - Egészséges ételektől is megbetegedhet a gyermek
HOTLINE: +36 1 424-0969 info@foodtest.hu Kapcsolat

Egészséges ételektől is megbetegedhet a gyermek

Az ételintolerancia esetén lassan alakulnak ki a panaszok, ezért gyakran fel sem merül, hogy a háttérben az élelmiszer áll – írja a Magyar Preventív Gasztroenterológiai Társaság közleménye.

Válogatós, étvágytalan, hasi fájdalomra panaszkodó, ekcémás, fáradékony, figyelemhiányos gyerekek szülei sokszor éveken át kétségbeesetten keresnek megoldást a problémákra, holott, lehet, csupán egy-két alapanyagot kellene kihagyni az étrendből, s a problémák „maguktól” megoldódnak – mondja dr. Májer Éva gyermek-gasztroenterológus szakorvos.

Ételintolerancia esetén a gyermek szervezete egyes ételféleségekre ellenanyagokat termel, amely szerteágazó, egymástól látszólag különböző, de valójában ugyanazon okra visszavezethető tüneteket válthat ki.

Ételintoleranciát bármely étel vagy alapanyag kiválthat: gyakoriak a gabonafélék, tejtermékek, tojás, olajos magvak okozta panaszok, viszont olyan „gyanú felett álló” összetevők is lehetnek a ludasok, mint egyes zöldségek, gyümölcsök, fűszerek vagy adalékanyagok. Akinél például egy allergiavizsgálat nem jelez tejallergiát, az attól még lehet intoleráns a tejre.

 Az ételintolerancia laboratóriumi vizsgálattal mutatható ki: több mint kétszázféle alapanyag és táplálék vizsgálatára van lehetőség, s ez alapján összeállítható egy olyan diéta, amely révén akár évek óta fennálló panaszok is gyógyszeres kezelés nélkül, néhány hét alatt elmúlhatnak.

 Ételintolerancia vizsgálatot 2-3 éves kor felett érdemes elvégezni, mert korábban a gyerekek immunrendszere még nem elég érett ahhoz, hogy egy ellenanyag-vizsgálat valós eredményeket adjon. Miután a gyerekek szervezete sokat változik, előfordulhat, hogy az évek elteltével változik az ételallergia vagy ételintolerancia profilja is, s újra lehet adott ételeket fogyasztani – de az ellenkezője is előfordulhat, hogy idővel újabb alapanyagok is felkerülnek a kerülendő ételek listájára – írja a társaság közleménye.

 

 

(forrás: medicalonline.hu)