Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/digieinf/public_html/foodtest.old/fuggvenyek.php on line 2
Foodtest - Emésztés és az ételintolerancia
HOTLINE: +36 1 424-0969 info@foodtest.hu Kapcsolat

Emésztés és az ételintolerancia

Mikor az egészségesnek tűnő ételek ártanak?


Aki egészséges ételeket eszik, jól érzi magát!- Valóban így van ez? Nem feltétlenül, ha ételintoleranciája van.
Köztudott, hogy a feldolgozott élelmiszerek, élelmiszer adalékanyagok, a finomított szénhidrátok és cukrok, vagy akár a túl sok koffein is károsak lehetnek. Azonban nem sokan gondolnák, hogy az egészséges ételek, mint például teljes kiőrlésű gabona, tejtermékek, tojás vagy a zöldségek is árthatnak. Az ételintoleranciában szenvedőknél az egészségesnek hitt ételek emésztési rendellenességeket idézhetnek elő.

Emésztés és az egészség

Az étel-intolerancia okozhat emésztési zavarokat is

A jól működő emésztőrendszer fontos az egészséghez. Elsősorban a vékonybél sejtjein keresztül szívódnak fel a tápanyagok, továbbá a bélrendszer nagyon fontos eleme az immunrendszernek, fontos védelmi rendszer az étel útján terjedő fertőzésekkel, ételmérgezésekkel, ételallergénekkel szemben. Ételintolerancia alakulhat ki, ha az emésztőrendszer nem megfelelően működik, amit számos tényező okozhat (stressz, gyógyszerek, antitestek, a bél mikroba összetételének megváltozása.). A bélrendszer gyulladásakor előfordulhat, hogy a bél áteresztőképessége (permeabilitása) megváltozik. Ekkor a bélfalon átjutó, részben megemésztett ételfehérjék immunválaszt provokálhatnak és IgG típusú antitestek termelődhetnek ellenük. Az IgG antitest-ételantigén komplexek az érrendszerbe kerülve különböző szövetekben lerakódva gyulladásos folyamatokat indíthatnak el.

 

 

A bél permeabilitásának megváltozása

A bélfalon keresztül elsősorban a teljesen megemésztett (alapegységeikre bontott) szénhidrátok, fehérjék, zsírok jutnak át. A tápanyag felszívódásban alapvető szerepet játszó sejtek közötti záró zónán („zonula occludens” vagy  más néven „tight junction”) normálisan csak kis méretű (

Irritábilis bélszindróma (IBS) Az irritábilis bélszindróma a leggyakoribb gyomor-bélrendszeri megbetegedés. A gasztro-enterológusokhoz forduló páciensek mintegy 30%-ánál ezt a kórképet diagnosztizálják, a népesség 7-10%-át érinti. A szakorvost felkeresők különböző krónikus hasi panaszokról (puffadás, hasmenés, székrekedés stb. ) számolnak be, ugyanakkor problémáik hátterében semmilyen szervi eltérés nem mutatható ki.

Az irritábilis bélszindróma esetén a legalább 3 hónapja fennálló puffadás, hasfájás mellett dominálhat hasmenés (IBS-D típus), vagy a székrekedés (ISB-C típus) vagy hasmenéssel és székrekedéssel járó periódusok váltakozhatnak (ISB-M típus). Mindezek mellett nem gyomor-bélrendszeri panaszok is előfordulhatnak (pl. gyakori vizelési inger, izomfájdalom stb.). A diagnózist gasztroenterológusok állítják fel, nagyon fontos az egyéb hasonló panaszokkal járó betegségek kizárása. Ezt az állapotot több tényező együttes hatása (a gyomor-bélrendszer mobilitásának megváltozása, a zsigeri túlérzékenység, gyulladásos folyamatok, a bélflóra megváltozása, étel-intolerancia, a szénhidrát felszívódás zavara, pszicho-szociális tényezők) váltja ki. Kezelésében enyhe esetekben életmód- és étrendváltozást javasolnak, s csak súlyosabb formákban egészítik ki a terápiát – típustól függően – különböző gyógyszerrel. Az ételintolerancia méréssel segíthető a megfelelő táplálkozás kialakítása. A fizikai aktivitás fokozása mellett az érzékenységet okozó ételek kizárásával csökkenthetők, vagy akár megszüntethetők a tünetek. Az IBS betegek gyakran különböző diétákkal kísérleteznek, mert feltételezik, hogy tüneteiket valamely élelmiszer fogyasztása okozza. 

Javulást azonban csak akkor várhatunk, ha pontosan ismerjük, mely ételeket kell kerülnünk. Erre nyújt megoldást a FOODTEST 200+ laboratóriumi vizsgálat vagy a FoodDetective teszt.