Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/digieinf/public_html/foodtest.old/fuggvenyek.php on line 2
Foodtest - Ételintolerancia gyermekünknél
HOTLINE: +36 1 424-0969 info@foodtest.hu Kapcsolat

Ételintolerancia gyermekünknél

Mikor az egészségesnek tűnő ételek ártanak....

Ételintolerancia gyermekünknelA friss gyümölcsök és zöldségek, tej, és a búzafélék egészséges ételek- de vajon valójában jót tesznek gyermeke egészségének? Nem, ha gyermekének ételintoleranciája van.

Az ételintolerancia számos gyermekkori betegséget okozhat, mint például a hiperaktivitás, figyelemhiány, ekcéma, elhízás, ráadásul ezek egyre gyakrabban fordulnak elő.
Bár többnyire vannak gyógyszeres kezelések, azok megkezdése előtt érdemes a betegség lehetséges okait kivizsgálni és ezek közé tartozik az ételintolerancia is.
Az ételintoleráns gyermek immunrendszere az ételt test-idegennek  érzékeli és antitestet termel ellene. Az IgG antitestek az étel allergénekkel komplexet alakítanak ki, melyek a szervezet különböző helyein lerakódva gyulladást okoznak és károsítják a szöveteket.
Az IgG antitest termelődést kiváltó ételreakciót ételintoleranciának nevezzük, megkülönböztetve a klasszikus, gyors lefolyású és heves IgE antitestet termelő ételallergiától. Ételallergia esetén a tünetek röviddel az étkezés után, míg ételintolerancia esetén a tünetek jóval később jelentkeznek. A tünetek lassú kialakulása miatt FOODTEST 200+ nélkül nehéz meghatározni, hogy mely ételek okozták az intoleranciát.
A gyermekeknél az ételintolerancia és ételallergia tünetei jobban hasonlítanak.

 

Gyakori tünetek:
- orrfolyás, orrnyálkahártya gyulladás
- kiütések és egyéb bőrproblémák
- ekcéma
- gyomorfájás vagy hányás
- hasmenés
- székrekedés
- alhasi görcs és fájdalom
- általános gyengeség és fáradtság

Gyermekeknél az ételintolerancia előfordulhat ritkán és gyakran fogyasztott ételeknél is. A gyermekkori betegségek megelőzésére, illetve a már meglévő tünetek kiváltó okának megállapítására a FOODTEST 200+ ételintolerancia mérés a legalkalmasabb. Az ételintolerancia mérés eredménye alapján kialakítható a megfelelő étrend, mellyel a panaszok megszűntethetők.

Ételintolerancia és a figyelem hiány

Nem ritka gyermekeknél a figyelem-hiány hiperaktivitás zavar (ADHD). Ennek a tünetcsoportnak a kialakulásában is szerepet játszik az ételintolerancia.Mivel nem létezik laboratóriumi vizsgálat ennek diagnosztizálására, a figyelem hiánnyal küszködő gyermekek élénkítő gyógyszereket kapnak. Ezek a gyógyszerek nem szüntetik meg a betegség okait, csak a tüneteket kezelik.

Sajnálatos módon a napi szinten fogyasztott ételekhez egyre több adalékanyagot adnak és ezek kiválthatják a figyelem hiánnyal járó betegségeket.
Dr. Joseph Egger és kutató kollégái a Müncheni Egyetemen kimutatták az összefüggést a gyermekkori figyelemhiány és az ételintolerancia között. Hetvenhat súlyos figyelem hiányban szenvedő gyermeknél tartottak szigorú hipoallergén diétát négy hétig. Az eredmény megdöbbentően hatásos volt: a gyermekek 82%-ánál a diéta javulást, negyedénél pedig teljes gyógyulást eredményezett, továbbá egyéb betegségeikben is javulás következett be.

Összesen negyven hat étel okozott intoleranciához köthető tüneteket. A leggyakoribb panaszt okozó ételek a következők voltak:szója, tehéntej, búza, szőlő, csokoládé, narancs, tojás és mogyoró. A káposzta, saláta, zeller, karfiol, kacsa tojás nem okoztak tüneteket.

A gyermekek ételintoleranciáját úgynevezett kettős vak kontrollos placebo teszttel bizonyították.
Ez a mérföldkőnek számító tanulmány megmutatta, hogy az ételintolerancia drámaian befolyásolhatja a gyermekek viselkedését. Sajnos a legtöbb jelenlegi kutatás a gyógyszeres kezelésekre fókuszál a vegyszer-, és allergén mentes ételek alkalmazása helyett.

Ekcéma (atópiás dermatitis)

Az ekcéma a bőr száraz, hámlással, hegképződéssel járó, viszkető, krónikus gyulladása, melyhez a bőr megvastagodása, pigmentációja társulhat.Számos tanulmány bizonyítja, hogy különösen csecsemőknél és gyermekeknél bizonyos élelmiszerek okozhatnak ekcémát vagy ronthatnak azok állapotán. Minél fiatalabb a gyermek és minél erőteljesebb az ekcéma, annál nagyobb az ételintolerancia valószínűsége. A leggyakoribb ételintoleranciát okozó ételek a tojás, tej, mogyoró félék, búza, szója és a hal.

Egy klinikai tanulmányban 113 súlyos ekcémával küszködő gyermeknél vizsgálták az élelmiszer túlérzékenységet, étkezés utáni reakcióik megfigyelésével. Hatvanhárom gyermeknél volt megfigyelhető reakció:
84%-ban bőrtünetek, 52%-ban emésztőrendszeri tünetek és 32%-ban légzési tünetek jelentkeztek.
A túlérzékeny reakciók 72%-áért a tojás, mogyoró és a tej felelősek. A vizsgálati eredmény alapján kialakítható a megfelelő étrend, mellyel a panaszok megszűntethetők.