Mi a különbség az ételintolerancia és az ételallergia között?
Ételallergia és ételintolerancia esetén az immunrendszer immunglobulinnak nevezett antitesteket termel az adott élelmiszer ellen. Attól függően, hogy ezek az immunglobulinok IgG vagy IgE típusúak, okoznak ételintoleranciát vagy ételallergiát. A kettő közötti legfontosabb különbségeket az alábbi táblázat mutatja:
Ételintolerancia (IgG) | Ételallergia (IgE) |
Lassú kialakulás: órákkal-napokkal az étel elfogyasztása után | Gyors kialakulás: percekkel- órákkal az étel elfogyasztása után |
A reakció általában a leggyakrabban fogyasztott ételeknél fordul elő | A reakciók viszonylag ritkák |
Krónikus betegségek erősen kötődhetnek ételintoleranciához | Akut reakció: általában gyors és heves lefolyású |
A test bármely szervét vagy szövetét érintheti | Általában a légutakat, bőrt és emésztést érinti |
Vizsgálat nélkül nehéz kimutatni |
Tünetei gyorsan megjelennek az allergén étel fogyasztását követően. |