HOTLINE: +36 1 424-0969 info@foodtest.hu Kapcsolat

Az emésztési problémák jelentős részét ételintolerancia okozza

Az emésztési panasz a gyakorlatban gyűjtőnévként funkcionál, hisz az emésztés során számos tünet alakulhat ki, melyek azt jelzik, hogy valamilyen egészségügyi és egyéb gond állhat a hátérben. Emésztési panaszként írhatjuk le akár a gyakori hányingert, teltség érzetet, gyomorégést, gyomorbántalmakat, émelygést, gyomor fájdalmat, hasmenést, székrekedést, gázosodást, hasi fájdalmakat, bélproblémákat is.

Az emésztés magába foglalja az étel összekeverését, az emésztőrendszeren keresztülhaladását, majd a nagy molekulákból kisebb molekulákká bomlását. Az emésztési zavarok a mai fejlett társadalom helytelen táplálkozásából adódóan igen gyakoriak, csak az Egyesült Államokban 60-70 millió embert érint ez a kellemetlen tünetekkel járó állapot.

Általánosságban véve, ezek az emésztési rendellenességek a szennyezett vastagbél, a paraziták, a hasznos baktériumok hiánya, az elégtelen mennyiségű rostbevitel és az emésztőenzimek lassú termelésének egyenes következményei.  Az emésztőrendszerünk meglehetősen összetett, bonyolult és az étkezés során mindegy egyes fázisra oda kell figyelni. A megfelelő ételek és alapanyagok kiválasztása mellett fontos az étel mennyisége, fontos a nyugodt étkezés, a megfelelő folyadékbevitel, a rendszeres étkezés, kialakult bioritmus – és bármennyire hihetetlen a rendszeres mozgás és minőségi pihenés is elősegítik emésztőrendszerünk karbantartását. Az emésztés ugyanis egy olyan folyamat, amelyre minden hatással van, ami az emberrel történik, még a pszichikai állapota, hangulata, kedélyállapota is. Ez egy ördögi kör, hisz ha minden körülmény jó, adottak a feltételek ahhoz, hogy az emésztési zavarokat elkerüljük, akkor is előfordulhat, hogy az ételek lebontása során valami nem stimmel, és már ki is alakulnak a megmagyarázhatatlan tünetek.

A FOODTEST 200+ vizsgálat épp ezen megmagyarázhatatlan tünetek, egészen pontosan az azok hátterében húzódó okok felkutatásában segít. Az ételintolerancia ugyanis egy nagyon alattomos és nehezen felismerhető betegség, amelynek leggyakoribb tünete az emésztési zavar. Így tehát, ha valaki azt hiszi, hogy kizárólag egészséges ételek fogyasztásával elkerülhető az ételérzékenység, s bár az orvosok sem találják az okot, mégis egészen más okozza a bélproblémákat – valószínűleg téved. Persze az köztudott, hogy a feldolgozott élelmiszerek, élelmiszer adalékanyagok, a finomított szénhidrátok és cukrok, vagy akár a túl sok koffein is árthat az emésztőrendszernek.

Azt azonban csak kevesen tudják, hogy ételérzékenység az egészséges ételekre és alapanyagokra is kialakulhat, így például emésztési gondjaink hátterében állhat a teljes kiőrlésű gabona, tejtermékek, tojás vagy akár a zöldségek is.  Az ételintoleranciában szenvedőknél az egészségesnek hitt ételek emésztési rendellenességeket idézhetnek elő.  A tápanyagok elsősorban a vékonybél sejtjein keresztül szívódnak fel, ezen kívül a bélrendszer nagyon fontos része is az immunrendszernek, védelmi rendszer az étel útján terjedő fertőzésekkel, ételmérgezésekkel, ételallergénekkel szemben.

Ételintolerancia alakulhat ki, ha az emésztőrendszer nem megfelelően működik, amit számos tényező okozhat: stressz, gyógyszerek, antitestek, a bél mikroba összetételének megváltozása.  A bélrendszer gyulladásakor is előfordulhat, hogy a bél áteresztőképessége (permeabilitása) megváltozik. Ekkor a bélfalon átjutó, részben megemésztett ételfehérjék immunválaszt provokálhatnak és IgG típusú antitestek termelődhetnek ellenük – és már jelentkeznek is a tünetek: az emésztési problémák. Az IgG antitest-ételantigén komplexek pedig az érrendszerbe kerülve különböző szövetekben lerakódva gyulladásos folyamatokat is elindíthatnak.

Az egészséges emésztés során a bélfalon keresztül elsősorban a teljesen megemésztett, azaz alapegységeikre bontott szénhidrátok, fehérjék, zsírok jutnak át. Természetgyógyászok szerint, ha a bélfal elvékonyodik, az emésztési zavarokat egy úgynevezett szivárgó bélszindróma okozza, ezt azonban az orvostudomány nem igazolja és nem fogadja el 100%-ban. Az elfogadott, orvostudomány által is megnevezett leggyakoribb betegség, az Irritábilis Bélszindróma, amely gyakorlatilag a megváltozott, azaz nem megfelelő emésztési folyamatokat jelzi. Az emésztési zavarokkal gasztroenterológusokhoz forduló páciensek mintegy 30%-ánál az IBS kórképet diagnosztizálják, ez a népesség 7-10%-át érinti. A szakorvost felkeresők különböző krónikus hasi panaszokról, puffadásról, hasmenésről, székrekedésről vagy hasfájásról számolnak be, ugyanakkor emésztési problémáik hátterében semmilyen szervi eltérés nem mutatható ki.

Az Irritábilis Bélszindróma esetén a legalább 3 hónapja fennálló puffadás, hasfájás mellett dominálhat hasmenés (IBS-D típus), vagy a székrekedés (ISB-C típus) vagy hasmenéssel és székrekedéssel járó periódusok váltakozhatnak (ISB-M típus). Mindezek mellett nem gyomor-bélrendszeri panaszok is előfordulhatnak (pl. gyakori vizelési inger, izomfájdalom stb.)

Ételintolerancia méréssel segíthető a megfelelő táplálkozás kialakítása emésztési panaszok esetén. A fizikai aktivitás fokozása mellett az érzékenységet okozó ételek kizárásával csökkenthetők, vagy akár meg is szüntethetők a tünetek. Az IBS betegek gyakran különböző diétákkal kísérleteznek, mert feltételezik, hogy tüneteiket valamely élelmiszer fogyasztása okozza. Ezt a „kísérletezést” helyettesíti a FOODTEST 200+ ételintolerancia vizsgálat, mely során rendre kiderül, hogy az emésztési gondokat valamelyik étel, vagyis étel érzékenység okozza.

Megfelelő diétával az ételérzékenységek nagy része kezelhető, így az emésztési panaszok is megszűnnek. Ugyanakkor fontos tudni, hogy az emésztőrendszer rendellenes működésének hátterében számos egyéb ok állhat, akár baktérium, fertőzések, gyógyszerek vagy valamilyen krónikus betegség, rossz egészségügyi állapot. Az emésztési problémákkal ezért mindenek előtt ajánlatos háziorvoshoz, majd gasztroenterológushoz vagy egyéb szakorvoshoz fordulni!

A kezeletlen emésztési zavarok nagyon súlyos egészségügyi problémákhoz, krónikus megbetegedéshez vezethetnek! Nem szabad elfelejteni, hogy az emésztőrendszer rossz működése gyakorlatilag egyet jelent az immunrendszer hiányos működésével is!

Ha az orvosok szerint semmilyen szervi elváltozás, egyéb betegség nem áll az emésztési problémák hátterében, akkor mindenképp érdemes tovább kutatni az okokat,  hisz attól, hogy „nincs semmi baj” – még nem szűnik meg a hasfájás, puffadás, székrekedés vagy hasmenés – és előbb-utóbb mégis lesz valami komoly baj!

A komolyabb emésztési zavarok mellett már olyan kísérő tünetek is jelentkeznek, mint például a fáradékonyság, az alvászavarok, a szédülés vagy éppen a folyamatos vizelési inger. A megfelelő emésztéshez, a bélrendszer egészséges működéséhez tehát tudnunk kell, hogy nem elég egészségesen élni, hisz egyes egészségesnek hitt ételek is árthatnak – az étel érzékenység esetén pedig nem lehet általánosítani, minden ember „ételintolerancia térképe” más és más.