HOTLINE: +36 1 424-0969 info@foodtest.hu Kapcsolat

Bélproblémákra, székrekedésre és a szívbetegségek megelőzésére is jó!

A gersli már 6000 évvel ezelőtt a legtöbb életerőt nyújtó táplálék hírében állt. Testük építésére, kondíciójuk növelésére a gladiátorok is rendszeresen fogyasztották. Mítoszok szerint Demeter, a gabonatermesztők Istennője, azt kérte az emberektől, hogy árpával mutassanak be áldozatot neki.

Később, főleg Közép-Keleten megfigyelték, hogy azokon a tájakon, ahol az árpa, akár gabona, akár liszt formájában főételként szerepel, ott szinte ismeretlen a szívbetegség! A néporvoslás kiváló „gyógyszerészeti csomagnak” tartja az árpát, mely segít elhárítani a székrekedési bajokat, sőt a daganatos megbetegedéseket is távol tartja.

A nyugati medicina atyja, Hippokratész az árpalevest ajánlotta az egészség és a vitalitás visszaszerzésére.  Az árpa, a hideg mérsékelt öv legősibb és ma is legfontosabb gabonaféléje, származási helye Tibet.

Idehaza sajnos messze nem olyan népszerű táplálék, mint amilyen fontos összetevői vannak. Az gersli igen gazdag keményítőben, fehérjékben, cukrokban, vitaminokban (A, B1, B2, B5, B6, E) és ásványi anyagokban (kalcium, kálium, foszfor, szilícium, vas), azonban nátriumban szegény.  A kovasav tartalma is magas.

Könnyen emészthető, tápláló és szelíd ízű gabona. Kutatások is kimutatták, hogy az árpa fogyasztása kedvezően hat a vércukor- és a koleszterinszintre. Rendkívüli rosttartalma miatt az emésztést kedvezően befolyásolja, emellett megnyugtatja az idegrendszert, és vizelethajtó hatása is van. Foszfortartalmának köszönhetően a szellemi munkát végezők legjobb barátja, emellett megnyugtatóan hat az idegrendszerre és vízhajtó hatású is egyben.

A legmagasabb hatóanyag a hántolatlan árpában található, de minden árpakészítményre jellemző a magas nyomelem és vitamintartalom.