HOTLINE: +36 1 424-0969 info@foodtest.hu Kapcsolat

Bőrápoló, immunerősítő és béltisztító - pedig csak egy egyszerű, konyhakerti zöldség!

A karalábét a magyar gasztronómia inkább leves hozzávalójaként hasznosítja, pedig sokféleképpen elkészíthető, nyersen és finom és nem utolsó sorban nagyon értékes zöldség.

A káposztafélék családjába tartozik, észak-európai eredetű növény, igénytelen, konyhakertben is termeszthető és egész évben kapható. Persze a kiválasztásnál nagyon oda kell figyelni, mert csak a zsenge gumók finomak, ha túl nagyra nő, azaz túl sokáig van a földben, vagy túl sokáig tároljuk, akkor fás, azaz ehetetlen lesz.

Szervezetünk számára nagyon hasznos, hisz növényi rostban gazdag, ásványi anyag tartalma pedig jelentős: kálium, kalcium, magnézium, foszfor, leveleiben sok a vas és a karotinoid található. Vitamintartalma sem elhanyagolható: C, A, B1, B2, B6-Vitaminokat tartalmaz. A színe nem befolyásolja az élettani hatását, összetevőit.

 A karalábénak méregtelenítő hatása is van, így nem csak gyomor- és bélrendszer kímélő menük fontos része lehet, hanem fogyókúrázóknak, diétázóknak is ajánlott, – akár főételként, akár köretként. Méregtelenítő hatásával pedig szépíti a bőrt is.

Mielőtt  a “zöldet”, vagyis a karalábé levelekét rutinból kidobnánk, gondoljuk végig mire szeretnénk felhasználni a növényt, ugyanis a karalábé levele ízesítőként, vagy töltve, főételként is ízletes, egészséges!

A karalábé nagyon jól fűszerezhető lestyánnal, szerecsendióval, petrezselyemzölddel, kaporral vagy fehérborssal is.