HOTLINE: +36 1 424-0969 info@foodtest.hu Kapcsolat

Bőrápoló, szívgyógyszer, méregtelenítő és az influenza legerősebb gyógyszere!

„Szegényember patikája”

A bodzát a világon szinte mindenhol ismerik és hasznosítják, Európában és Észak-Afrikában honos. A különböző kultúrákban azonban különbözőképp tisztelik. Az angolok varázsnövényként tartják számon, a németek szent növényként tisztelik és egykor a családi fészek istennőjének áldozták. Magyarországon élősködők elűzésére is használják a bodzaleveleket, de van, ahol az ördög fájának tartják. Szegény ember patikájának azért nevezték el, mert legelők, vízpartok, utak és ritkább erdők mentén, sőt szinte bárhol fellelhető.

A bodza nyersen enyhén mérgező hatású lehet, így sem a virágát, sem az érett bogyóit nem szabad elfogyasztani. Hőkezelés után azonban annál inkább érdemes! 

Klinikai kutatások is igazolják, hogy a bodza immunerősítő és vértisztító hatású. Már évszázadokkal ezelőtt is a TBC-s betegeket gyógyították vele. A gyümölcs, vagy másnéven bodzabogyók nedve fájdalomcsillapító, nagyon jó mandula- és torokgyulladás ellen és a vírusokat is két-három nap alatt kiűzi a szervezetből, így tehát az influenza egyik legerősebb gyógyszere. 

Egyes vidékeken a bodzabor, vagy bodzapálinka hagyományos szívgyógyszer. A virágból pedig szemcseppet, vagy mézzel keverve bodzalekvárt készítenek, amelyet elsősorban tüdő- és légúttisztító hatása miatt fogyasztanak. 

A bodzát már az ókorban is gyógyászati célokra használták – a tapasztalatok és a megfigyelések alapján. Ma már bizonyított, hogy a bogyó gyümölcssavakat, C-vitamint, A-vitamint, B-vitaminokat, flavonoidokat valamint antociánokat (szambucint) tartalmaz. A virág flavonoidokat (kvercetint, kempferolt), fahéjsav-származékokat, illóolajat és nyálkát tartalmaz.

Az utóbbi évtizedekben a szépségipar is felfigyelt a bodza áldásos hatásaira, bizonyítottan méregteleníti a szervezetet, így áldásos segítség a fogyókúrázók számára, de nem elhanyagolható a ránctalanító, bőrvédő, bőr regeneráló hatása sem.