HOTLINE: +36 1 424-0969 info@foodtest.hu Kapcsolat

Diétához is jó alap a fura zöldség

A cukkíni származásáról több legenda is kering, vannak, akik szentül hisznek abban, hogy a tök és az uborka keresztezéséből jött létre. 
Botanikusok tanulmányai szerint azonban a cukkíni Közép-Amerikában őshonos, ahol valószínüleg már időszámításunk előtt több ezer évvel is fogyasztották, az indiánok „askutasquash” –nak nevezték. 
Egyes feltételezések szerint a XVIII. századi Olaszországban alakult ki az a gyakorlat, hogy a tököt már a teljes kifejlődés előtt leszedték, s így született meg a „tököcske”, vagyis a cukkíni elnevezés. 

Bárhonnan is származik, a cukkíni tagadhatatlanul egészséges, C-vitamin tartalma mellett magas víztartalommal bír, tele van antioxidánsokkal, magnéziumot és foszfort is megfelelő mennyiségben juttat a szervezetbe, a héja pedig béta karotint tartalmaz.

Megfigyelések szerint a cukkíni jó hatással van a koleszterinszintre, csökkenti a magas homocisztein szintet is, amely a trombózisban vagy agyi érbetegségben szenvedők esetében szokott megemelkedni. 

Nem utolsó sorban pedig kiváló táplálék fogyókúrázóknak is, hisz magas víztartalma miatt alig van benne kalória. Húsok mellé egészséges zöldségköretet készíthetünk belőle, de önmagában is fogyasztható grillezve, rántva, vagy a hagyományos húsos pörkölthöz hasonlóan elkészítve. A cukkini szép, sárga virágát nyersen, salátának ajánlják.