HOTLINE: +36 1 424-0969 info@foodtest.hu Kapcsolat

Egyszerű gaz bőrproblémákra, ekcémára, stressz és sok egyéb baj ellen!

Egyszerű gazként ismerjük a szívbarát növényt.

A kövér porcsin Amerikából származik, bárhol megterem és mi csak egyszerű gazként ismerjük. Sorsa megpecsételődött, gyomként bánunk vele.  Pedig a legközelebbi rokonát, a pompás porcsint vagy porcsinrózsát kertek díszeként nevelgetjük.

A kövér porcsint már az 1500-as években is gyógynövényként használták igen sokféle betegségre. A feljegyzések szerint fekély, vesebaj, hasmenés, hideglelés ellen ajánlották a növény magját, levelét és kifacsart nedvét. Külsőleg viszkető, fájdalmas sebekre, emlőgyulladásra, újszülöttek köldökcsonkjának gyógyítására is. Kínában hasmenés, húgyúti fertőzések, láz, Indonéziában szívgyengeség ellen alkalmazzák kivonatait. Friss présnedvével nehezen gyógyuló sebeket gyógyítottak.

A vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag növény leveleit nyers salátákhoz, diétás ételekhez használhatjuk, a vegetáriánus konyhában fűszerként hasznosítják. Egyes országokban főzeléket is készítenek belőle, íze a sóskáéhoz hasonlít.

A porcsin Omega-3 zsírsavakban a leggazdagabb növény, emellett E-, és C-vitamint is tartalmaz, de jelentős savakat, ásványi anyagokat is magában rejt. Az eddig kimutatott gyógyhatásai között a szív- és érrendszer védelme, a koleszterin szint és a cukorszint karbantartása szerepel, nagyon jó álmatlanság és stressz ellen, bőrgyulladásra, ekcémára, égési sebekre, húgyuti betegségek, gyulladások kezelésére, fejfájás, megfázás, influenza és fogínygyulladás ellen is. Külsőleg aranyér, izomgörcs és reumatikus betegségek és egyéb bőrproblémák kezelésében hatékony.