HOTLINE: +36 1 424-0969 info@foodtest.hu Kapcsolat

Emésztési problémák és puffadás esetén is hasznos a „halhatatlanság magja”!

Az örök élet reményében rágcsálták a koriander magot a kínaiak, de hatásai miatt egyéb hiedelmek is övezik ezt a fűszernövényt.

A hazánkban is ismert, de kevésbé használt koriander a Földközi tenger vidékéről származik, a Bibliában és a szankszrit szövegekben is csodaszerként jelenik meg mind a gasztronómiában, mind a gyógyászatban. Az ókori görögök, egyiptomiak és rómaiak elsősorban emésztésjavító, salaktalanító szerként használták, de ha hihetünk Seherezádénak, akkor afrodiziákumként is megállja a helyét!

A korianderlevél, illetve a koriandermag egymással nem helyettesíthető, eltérő illóolajokat tartalmaz. Ezek a növény minden részében megtalálhatóak, a magban elsősorban a linalool és a geraniol, a zöldje és a gyökere többek között olajsavat, cserzőanyagokat és flavonoidokat tartalmaz. A koriandermag és az illóolajok nyugtató, vízhajó, puffadásgátló és görcsoldó hatásúak, illetve segítik az emésztőnedvek termelődését is. Ma már az orvostudomány is hatékonyan hasznosítja baktériumok ellen, a legfrissebb kutatási eredmények szerint némely antibiotikumnál is erősebb baktériumellenes anyagokat is tartalmaz, fontos A- és C-vitamin forrás.

A korianderrel fűszerként főleg a keleti és indiai ételekben találkozhatunk, idehaza inkább savanyított zöldségek ízesítésére használják, pedig nagyon hatékony zsírégető és vízható növény. Levelei, magjai és gyökere is hasznosak, ízletessé tehetik ételeinket és nagyon könnyen termeszthető, igénytelen növény.

Pikáns ízük miatt jó alapanyagai a pácoknak, fűszerkeverékeknek, de sült húsokhoz, káposztafélékhez, szószokhoz, levesekhez jól illeszkedik. Ezen kívül kenyerek, pékáruk, édességek ízesítésére is kiváló. Hazánkban is beszerezhető őrölt és egész formában is – de érdemes megismerkedni a cserépben nevelt, friss formájával is.

Nagyon hasonlít az idehaza mindennapos leveszöldségként ismert petrezselyemre, vélhetőleg innen erednek a népies elnevezései: cigánypetrezselyem, kínai petrezselyem, zergefű vagy beléndfű.