HOTLINE: +36 1 424-0969 info@foodtest.hu Kapcsolat

Emésztési problémákra is használható dísznövény!

Kertünk díszében az orvosság!

Az Izsóp egyszerű, igénytelen és nagyon mutatós kis virág. Szinte bárhol fellelhető, hisz a Földközi tenger vidékéről származik, ahol főleg sziklák oldalában nőtt ki. Miután egész nyáron virágzik, így a mai kertekben inkább dísznövényként van jelen, pedig igencsak jelentős gyógyhatással bír.

Az ókori rómaiak borok fűszerezéséhez használták, közép-Európába a Benedek-rendi szerzetesek hozták be. Akkoriban ők feleltek a gyógyításért, így nem véletlen, hogy az Izsóp gyógyhatásaira is ők jöttek rá. A növény levelein egy, a Penicillium fajhoz tartozó gomba szaporodik, melynek gyulladáscsökkentő hatása van. Az izsópfürdőket is ebből készítették, így gyógyították a leprásokat.

Később kimutatták az izsóp további gyógyhatásait is, mely szerint segíti az emésztést, görcsoldó és nyákoldó hatással bír. Ezáltal magas vérnyomásra, köhögésre, asztmára, menstruációs panaszokra és sebek, hegek kezelésére is felhasználták. Az izsópból készült teát izzadásgátlóként, gyulladás csökkentőként és fájdalomcsillapítóként is számon tartják.

A mediterrán konyhák egyik pikáns fűszere, a zsíros, nehéz ételeket ízesítik vele – épp az emésztést segítő hatása miatt. Kesernyés-mentás ízt ad a húsoknak, leveseknek és salátáknak is. Olaszországban például édességekbe és likőrökbe is tesznek izsópot.

Érdekesség, hogy az izsóp a kölnivíz alkotórészei is, miközben kártevők ellen is bevethető fegyver. A konyha kertekben magához csalogatja a káposztalepkéket.

Az izsópról a biblia is egyfajta fertőtlenítőszerként ír – így nem tudni, hogy pontosan mióta ismertek a gyógyhatásai. Ám ha mindennek ellenére csak egyszerű dísznövényként látjuk szívesen, akkor sem okozhat csalódást.