HOTLINE: +36 1 424-0969 info@foodtest.hu Kapcsolat

Emésztési zavarokra, székrekedésre is jó az egykor mérgezőnek hitt zöldség!

Egykor mérgező bogyóként tartották számon az értékes zöldségfélét

A paradicsom története az aztékokhoz köthető, őshazája Közép-Amerika. A közhiedelemmel ellentétben nem Kolumbusz fedezte fel az aztékok által afrodiziákumnak tekintett növényt, hanem 1519-ben a spanyol konkvisztádor, Cortez, az ő jóvoltából jutott el Európába, ahol eleinte inkább kerti dísznövényként.  A középkori Európában sokáig mérgezőnek vélték a paradicsomot, mivel az akkoriban használt ón tányérokból valóban mérgező anyagokat vont ki a zöldség és néhány haláleset is történt. A szegényebb rétegek, vagyis a fa tálakból étkező lakosság körében azonban igen nagy népszerűségre tett szert a paradicsom. Nagyon sokáig övezte hitetlenkedés a paradicsomot, csak a 19 század elejére fogadták el világszerte ezt az értékes zöldséget. A paradicsom  egy Robert Gibbon Johnson nevű ezredesnek köszönheti, hogy ma már nem mérgező dísznövényként tartják számon. A bátor katona 1820-ban, megelégelve a paradicsomra szórt hamis átkokat, a salemi városháza előtt, hatalmas tömeg előtt, tisztes mennyiségű paradicsomot evett meg, s bár a helyi tűzoltózenekar gyászindulót játszott az ezredes mutatványa alatt, Johnson életben maradt, és a paradicsommal szembeni ellenállás lassacskán oszlani kezdett.

Ma már tudjuk, hogy számos jótékony hatása van az egykor rettegett zöldségnek. A paradicsomban lévő likopinek, karotiniok és más értékes anyagok zsírban oldódnak, ezért nagyon hasznos diéta, fogyókúra, tisztító kúra idején. A rostokban dús zöldségben B1, B2, C-vitamin, kálium, magnézium, kalcium, vas, foszfor, cukor, citromsav, almasav és egyéb ásványi anyagok is találhatók,  ezért gyakorlatilag naponta ajánlott a fogyasztása.

Persze a nyári kedvencünk íze kora tavasszal még nem az igazi, többnyire fóliában, üvegházban termett - de a 100%-os paradicsomlevek, vagy a biokertészetből beszerzett példányok ugyanolyan értékesek, mint a frissen szedett, napon érett zöldség.

 

A paradicsomot valamilyen formában érdemes egész évben fogyasztani, mivel erősíti a sejtek megújulását, a sejtanyagcserét, védi a nyálkahártyát, véd a fertőzések ellen, segít egészségesen tartani bőrünket, javítja a hangulatot, elősegíti a pihentető alvást, fokozza a hormonelválasztást, segíti a kötőszövetek megújulását, erősíti a szívet, vizelethajtó hatású és nem utolsósorban nagyon jó hatással van az emésztőrendszerre, hasznos segítség székrekedés esetén is.

A paradicsom egyébként külsőleg is hatékony, arcbőrünket hidratálja, fokozza a feszességét is. A paradicsomkarikákat önmagában is használhatjuk, de pakolást is keverhetünk belőle joghurttal, mézzel vagy kefirrel.

Lehet pici sárga, fürtös piros, kicsit hosszúkás vagy paprikára emlékeztető – mindegy milyen, szinte nincs olyan, aki ne szeretné, hisz önmagában is nagyon finom, de ezerféle ételhez tálalható. Színei pedig vidámságot sugallnak.