HOTLINE: +36 1 424-0969 info@foodtest.hu Kapcsolat

Érzékenyek is lehetünk a jókedv gyümölcsére?

Ausztráliában a banánt a jókedv gyümölcsének tartják, ha jobban belegondolunk, még az alakja is egy mosolygó szájra hasonlít. A nevét persze nem érdemtelenül kapta, hisz a  köznyelvben boldogsághormonnak nevezett dopamin jelentős mennyiségben található meg a banánban, de nem csak a jókedvünket hozza meg, a pihentető alvásban is segít a triptofán és a tirozin nevű aminosavaknak köszönhetően.

A csodatevő banán története több ezer évre vezethető vissza, a buddhista iratok már időszámításunk előtt 600 évvel említést tesznek róla. Igaz, akkor még alig egy ujjnyi méretű volt – mai méreteit a nemesítésnek köszönheti. Eredendően az íze miatt kedvelték meg, de az idők során számos jótékony hatására is felfigyeltek.

Bizonyított, hogy a banán fehérjét, rostot, szénhidrátot, káliumot, magnéziumot, kálciumot és cinket is tartalmaz. Emellett az öregedés ellenszerének is tartják, hisz A-, C- és E-vitamin tartalmával regenerálja a sejteket. A B6-vitamin tartalmának köszönhetően pedig a stressztűrésben lehet segítségünkre.

Akárhogyis, a banán az egyik legértékesebb gyümölcs – főleg a szürke, kedvetlen, álmosító napokon! Ha mással nem, hát az ízével biztosan feldob!

Persze előfordulhat, hogy valaki érzékeny a banánra, ennek érdemes utánajárni: http://old.foodtest.hu/hu/foodtest-tel-kimutathato-etelerzekenysegek-listaja