HOTLINE: +36 1 424-0969 info@foodtest.hu Kapcsolat

Ételintolerancia esetén is segíthet a legtermészetesebb prebiotikum!

Beleink legjobb barátja a csicsóka, amely régen egyet jelentett a szegénységgel, főleg az elszegényedettek fogyasztották -  hisz szinte bárhol megterem, nagyon igénytelen növény. Manapság azonban ismét felfigyeltek a csicsóka jótékony hatásaira.

Ez a fura növény a napraforgók családjába tartozik, de a gyökerét fogyasztjuk, így az íze inkább az édesburgonyáéra hasonlít.  Az egyik legfontosabb élettani hatása: helyreállítja a bélflórát. A zöldségben található inulin egy olyan folyékony növényi rost, amelyet az emberi szervezet nem tud megemészteni, ugyanakkor a hasznos bélbaktériumok tápanyaga. Így gyakorlatilag a csicsóka a legtermészetesebb prebiotikum, antibiotikumos kezelés után kifejezetten hasznos, de ételintolerancia esetén is ajánlott a fogyasztása a bélbolyhok mielőbbi gyógyulása érdekében.

Emellett cukorbetegeknek kifejezetten ajánlott a fogyasztása, mivel a benne található szénhidrátok fruktózzá alakulnak és felszívódásához nincs szükség inzulinra – így természetesen segítség a diétában is.

Számos kutatás bebizonyította a csicsóka vastagbélrák megelőző hatását, a mellrák kialakulásának rizikóját is csökkenti. Jó hatással van a koleszterin-szintre, a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, valamint a magas vérnyomás mérséklésében is hatékony.

A csicsókát nagyon sokféleképpen elkészíthetjük: krémlevesként, köretként is megállja a helyét. Ráadásul bárhol vásároljuk, biztosak lehetünk benne, hogy bio. Ennek a növénynek nincs kártevője vagy betegsége, emiatt teljesen tiszta vegyszermentes élelmiszer.

 

A csicsókában esszenciális aminosav, C-,B1-,B2-vitamin, niacin, béta-karotin, cink, kálium, kalcium, foszfor és magnézium is található.