HOTLINE: +36 1 424-0969 info@foodtest.hu Kapcsolat

Ételintoleranciát is okozhat a zöldségek királya!

A bazsalikom hazánkban inkább fűszernövénynek számít, pedig jótékony hatása és értékes összetevői megkérdőjelezhetetlenek. Nem véletlenül tartják szent növénynek, a zöldségek királyának több ázsiai országban.

Jellegzetes – egyben nagyon kellemes illatú, könnyen felismerhető, egyébként pedig az árvacsalánfélék családjába tartozik. Őshazája Perzsia, India és Ázsia más trópusi vidékei, ahol leveleit és magvait is inkább orvosi célokra használják.

Meleg, trópusi vidéken érzi magát igazán jól, de odahaza, cserépben nevelgetve nekünk sem kell lemondanunk a friss bazsalikomról.

Levele jótékony illóolajokat tartalmaz, amelyek alapvetően gyulladás gátló és antibakteriális hatásúak. Gazdag alapvető tápanyagokban és vitaminokban, sok béta-karotint, A-vitamint, és K-vitamint tartalmaz. Ezáltal védi a szervezetet az szabad gyökök és a reaktív oxigén származékok hatása ellen, melyeknek óriási szerepük van az öregedés és bizonyos betegségek kialakulásában.

Nagyon sok ásványi anyagot tartalmaz: kálium, mangán, réz, vas és magnézium van benne. A kálium fontos szerepet kap a szervezet sejtjeinek karbantartásában, rendben tartja a vérnyomást és a szívműködést.

Főként paradicsomos ételek ízesítéséhez használjuk, de érdemes kipróbálni a húsfélék fűszerezéséhez is. A bazsalikomból teát vagy főzetet is készíthetünk, úgy koncentráltabban juthatunk a hatóanyagaihoz.

Sajnos a bazsalikomra akár érzékeny is lehet, a FOODTEST azonban kimutatja, ha esetleg intoleranciát okozna. Járjon utána: 

http://old.foodtest.hu/hu/foodtest-tel-kimutathato-etelerzekenysegek-listaja