HOTLINE: +36 1 424-0969 info@foodtest.hu Kapcsolat

Fejfájásra, emésztés javítóként is használják az illatos fűszert

Gyönyörű nimfából lett gyógynövény. Legalábbis a görög mitológia szerint. Állítólag az alvilág istene, Pluto beleszeretett a Minthe nevű nimfába – ám Pluto felesége ezt nem nézte jó szemmel, növénnyé változtatta a hölgyet.  Így keletkezett a menta.

Persze a mentának sok fajtája van, a leggyakrabban használt gyógynövény közülük a borsmenta és a fodormenta. Hatásuk azonos, ám a fodormenta enyhébb, kevésbé csípős.

A menta gyógyhatását már az ókorban felismerték. Emésztés- és étvágyjavítókét használták, később alkalmazták gyomor-, epe-, bélbántalmak ellen, de a borsmenta csökkenti a hányingert is. Bizonyítottan jó szélhajtó, görcsoldó, idegnyugtató, fejfájás-csillapító, fertőtlenítő, vértisztító, és hatásos a légúti megbetegedések kezelésében. A menstruációs zavarok ellen is alkalmazzák. Illóolaját hűtőkenőcsökben, rázókeverékekben viszketés mérséklésére használják. A menta számos savat, flavoinokat, magnéziumot, cinket, krómot, vasat, valamint B1, B2 és B3 vitamint is tartalmaz.

A szépségipar is felismerte már a menta jótékony hatásait, főleg illatszer, fogkrém és sampon alapanyagként használják. Nem utolsó sorban rágógumi ízesítésére is!

Levelei, hajtásvégei felhasználhatók gyümölcslevesekben, finom desszertekben, gyümölcssalátában, italokban és koktélokban frissen és szárítva.

A rekkenő hőségben mi sem hűsít jobban mint egy jól lehűtött lime-menta koktélJ