HOTLINE: +36 1 424-0969 info@foodtest.hu Kapcsolat

Golgota virágban a szenvedés gyümölcse!

A maracuja idehaza kevésbé ismert, inkább élelmiszer ízesítéséhez, pl rostos italok vagy jégkrémek, üditők összetevőjeként találkozhatunk vele.

A gyümölcs az Amazon vidékén őshonos, növény szára, indái akár 10 méteresre is megnőhetnek. Hatalmas fehér virágai vannak, melynek a közepén található a gyümölcs.

Európában a maracuja virága golgotavirágként ismert, több országban is a szenvedés gyümölcsének nevezik magát a maracuját. Ez az elnevezés pedig a spanyoloktól származik, ugyanis a virágban Krisztus keresztre feszítésének jelképeit látták.

Az első feljegyzés a 16. századból származik Peruból, de akkor az őslakosok már régóta fogyasztották a zamatos gyümölcsöt és az abból készített teát is. A nemesítéseknek köszönhetően ma már csaknem 600 fajtája létezik.

Az emberi szervezetre gyakorolt hatását többen vizsgálták, de még ma is sok a rejtély.  A maracujában nagy mennyiségű  A-, B- és C-vitamin, valamint vas és a kálium található, számos flavonoidot és alkaloidot is tartalmaz, melyeket, ha szétválasztunk, külön-külön éppen ellentétes hatásokat produkálnak, mint amikor együtt vannak jelen a gyümölcsben.

A nyugtató hatása már évszázadok óta ismert, kimutatták, hogy a gyümölcs leve és levele hatásosan kezeli az alvási nehézségekben szenvedők panaszait. Jelentősen csökkenti a szorongásos betegek tüneteit is.

Egyes kutatások szerint a maracujából készült kivonat tumor gátló-hatással is rendelkezik. A gyümölcs főzete megbénítja azokat az enzimeket, melyek a rákos sejtek mozgását biztosítanák. Ezáltal az nyirokrendszert és az érrendszert védi.  A népgyógyászat feljegyzéseiből pedig kiderül, hogy Brazíliában a gyümölcsöt asztma, köhögés, hörghurut, hasmenés, valamint féregtelenítés ellen használják. Dél-Amerika más területein epilepsziára is alkalmazzák. Törökországban menstruációs zavarokat is kezelnek vele. Ez utóbbi gyógyhatásokat azonban tudományosan még nem bizonyították.

Az íze azonban mindenképp meggyőző, akkor is nagyon jó, ha csak egy kis édes, ám egészséges nasira vágyunk!