HOTLINE: +36 1 424-0969 info@foodtest.hu Kapcsolat

Gyomor- és bélpanaszokra, puffadásra is jó a "tenger harmata"!

A rozmaringot már az ókori görögök és rómaiak is nagy becsben tartották, ezzel a fűszernövénnyel a szerelem istennőjének áldoztak!  Nevének jelentése, a  „tenger harmata” nem véletlen, hisz a mediterrán tájak jellegzetes növénye. Egy legenda szerint Mária rozmaringbokron szárította a köpenyét, így változtak a fehér virágok kékké, ezért is lett a rozmaring a hűség virága, melyet évszázadokon át a menyasszonyok koszorújába fontak.

A rozmaring jótékony hatásait már az ókorban is ismerték, a diákok memóriája jelentősen javult, jót tett az emésztésnek, a rozmaring olajat pedig fájdalomcsillapítóként használták.

A természetgyógyászat és az orvostudomány kutatásainak köszönhetően ma már tudjuk, hogy a rozmaring levél illóolajok, cserző- és keserűanyagok, illetve flavonoidok találhatók. Jelentős mennyiségű kámfort is tartalmaz, melynek révén nyugtatóan hat az idegrendszerre, és kismértékben serkenti a vérkeringést is. Van benne kevés karnozolsav is, mely mikrobaölő hatású.

A rozmaring leginkább salaktalanító, emésztésserkentő és természetes vízhajtó hatásáról ismert, de jó puffadás ellen, és fertőtlenít is. Hatásos gyógyír görcsös gyomor-, bél- és epepanaszokra. Segíti az emésztőnedvek kiválasztódását, és természetes módon serkenti a zsírok lebontását. Illóolajai jótékony hatással vannak az anyagcsere-működésre is, valamint erősítik a betegség során legyengült szervezetet.

Az olasz Catania egyetem kutatói azt is kimutatták, hogy a rozmaring hatóanyagai védik a bőrt az öregedéstől, a New Jersey egyetemen pedig azt bizonyították be, hogy a mellrák megelőzésében is hatékony, mivel a daganatos betegség kialakulásáért felelős ösztrogénszintet képes egyensúlyba hozni.

A számos jótékony hatással bíró növényt a többi fűszerrel ellentétben érdemes sokáig főzni az ételben, mivel erősebb rostjaiból csak így oldódnak ki az értékes anyagok.

A rozmaringot érdemes a konyha ablakban vagy a konyhakertben nevelgetni ugyanis a friss rozmaringlevelek aromája sokkal erőteljesebb, mint a szárított fűszeré.