HOTLINE: +36 1 424-0969 info@foodtest.hu Kapcsolat

Hashajtó, emésztést segítő, bőrtápláló és finom lekvárt főz belőle a nagyi!

A titokzatos és sokoldalú szilva származásának pontos eredetét senki sem tudja, de nyomon követhető gyökerei egészen Elő-Ázsiáig nyúlnak vissza. A kutatók is csak feltételezik, hogy őshazája a Földközi tenger keleti medencéje. Annyi bizonyos, hogy Európába a rómaiak által került, de már az ősmagyarok is előszeretettel fogyasztották, erre következtethetünk a településnevekből, pl: Szilvásvárad, Szilvágy, Szilvás, Szilvásszentmárton. 

A szilva a rózsafélék családjához tartozó csonthéjas gyümölcs, a vele fajazonos ringló a mandulával, barackkal áll rokonságban. Ma már világszerte legalább kétezer fajtája ismert, lehet sárga, zöld, piros, vörös, bordó, kék és lila is. Formájában is lehet eltérés, ismerünk hosszúkás, kerekded vagy épp tojás alakút is. 
A zamatos, húsos, lédús szilva kalóriaszegény, nem tartalmaz telített zsírokat, ám vitaminokban, ásványi anyagokban és más hasznos összetevőkben gazdag! 

A szilvát elsősorban hashajtóként használják, és használták őseink is, miután a benne lévő rost, a szorbit és a szatén elősegítik az anyagcserét az emésztőrendszerben.
Kiváló C-vitaminforrás, amely hatékony antioxidáns. A C-vitamin segíti a szervezetet a rák, a gyulladások és a szabadgyökök elleni harcban, emellett antocianin, kvercetin tartalma is magas. A gyümölcsben található A vitaminnak jótékony hatása van a látásra, a bőrre és a nyálkahártyák egészséges megőrzésére. A tanulmányok következtetései szerint, ez a vitamin véd a tüdőrák és a rák szövődményei ellen.

Ezenkívül olyan antioxidánsokat is tartalma, mint a lutein, és a zeaxanthinul cryptoxanthinul. Ezek az összetevők segítenek az öregedés elleni harcban. 

A szilva gazdag olyan ásványi anyagokban, mint a kálium, vas és fluorid. A vasnak vörösvérsejtképző hatása van. A kálium a sejtek és a testnedvek fontos összetevője, ami szabályozza a szívverést és a vérnyomást.Található még benne B6 vitamin, pantoténsav, valamint K-vitamin is. 

Hazánkban sokféleképpen hasznosítják a szilvát már évszázadok óta. Ismeretes a csakis belőle készült, hungarikumnak számító szatmári szilvalekvár és szilvapálinka. A sárga bélű, hamvaskék besztercei, vagy másnéven hosszú szilva határainkon túl is komoly népszerűségnek örvend - egyes feljegyzések szerint Hungarian Plumot néven tőlünk terjedt el Közép - és Nyugat-Európában, sőt, még Észak-Amerikában is.Persze a besztercei szilva pálinka is hasonló hírnévnek örvend.