HOTLINE: +36 1 424-0969 info@foodtest.hu Kapcsolat

Hasmenés és hasgörcsök ellen is hatékony

A cayenne-i bors valójában a csípős ízű chilipaprika durva őrleménye, a tupi indiánoknak köszönheti nevét, de a dél-amerikai Cayenne városról kapott elnevezéze került be a köztudatba. Csak ritkán használjuk ételeink fűszerezésére, mert igen csípős, ám gyógynövényként annál inkább elterjedt. 

A cayenne-i bors A-. B és C-vitamin forrás, ezért hasznos a szem egészségétől az immunműködésen át a méregtelenítésig mindenre. Magas kalciumtartalmának köszönhetően jót tesz a csontoknak, a káliumtartalma pedig a szívünknek. Kutatások szerint a cayenne-i borsban koncentrált kapszaicin is van, amely hasznos fájdalomcsillapító, jó a szív-, és érrendszeri betegségek megelőzésére, és gátolja a fekélyek kialakulását és gyulladáscsökkentő is egyben.

A szárított paprikát gyógyászati és étkezési célokra egyaránt alkalmazzák. Bőrizgató tulajdonsága miatt a cserjés paprika növeli a vérbőséget, javítja vérkeringést reumás és ízületi gyulladás esetén.

A maják nagyon korán felfedezték a chilipaprika jótékony hatását: úgy tartották, hogy a csípős paprika megszünteti a hasmenést, a görcsöket, illetve a fogíny megbetegedéseit. Az aztékok pedig átpasszírozták, és a paprikapéppel borogatták fájó, meghúzódott izmaikat, törött csontjaikat.


Ma már a szépségipar is előszeretettel használja alapanyagként – nem véletlen, hisz keringésjavító hatása segít a méregtelenítésben - akár belsőleg léböjtkúrák részeként, akár külsőleg, krémekben, olajokban. Aki például használt már cayenne-i borsos masszázsolajat, nagyon jól tudja, hogy pillanatok alatt kivörösödik tőle a bőr, gyorsan hat. Ugyanakkor előfordulhat cayenne-i bors érzékenység is, figyeljen a tünetekre!