HOTLINE: +36 1 424-0969 info@foodtest.hu Kapcsolat

Immunerősítő, gyomor- és bélregeneráló, egyben kiváló alapanyag a szép barna bőrhöz!

A sárgadinnye régen ismert zöldségféle, az ókori Mezopotámiában, Egyiptomban és Szíriában gyógynövényként is tisztelték. Hazánkban a 11-12. század környékén terjedt el, a török megszállás idején pedig új fajtákkal is bővült. Nem véletlen a török birodalomban mindennapos volt a sorbet nevű hűsítő ital fogyasztása, amely sárgadinnyéből készült. Ma már gyümölcsként tartjuk nyilván édes íze miatt, pedig valójában az uborkafélék családjába tartozik.

A különféle fajtáknak rendszerint különbözik színük is, sőt tápanyagtartalmuk is, de mindegyik igazi vitaminbomba és természetes gyógyszer. A sárgadinnye az egyik legjobb A- és C-vitamin vitaminforrás a B-vitaminokat nagyon jó összetételben és nagy mennyiségben tartalmazza: gazdag B6- és B3- vitaminban és béta-karotinban. A sárgadinnyében megtalálható cink, a foszfor, a kalcium, a kálium, a króm, a magnézium, a mangán, a nátrium, a réz és a vas, valamint különböző gyümölcssavak is.

A karotin a lázas és gyulladásos betegségek gyógyszere, jótékonyan hat a vékony- és vastagbélgyulladásra, felélénkíti a veseműködést, illetve a köszvény és reuma ellenszerét is rejti. Azoknak is ajánlják fogyasztását, akik menstruáció előtt fájdalmas időszakokat élnek át. Szintén béta-karotin tartalmának köszönhetően a hasi rész bármely gyulladásos megbetegedésének gyógyításában, illetve a szem egészségéért is ez az összetevő felel.

A sárgadinnye rosttartalma kifejezetten magas, ezért kiváló segítség lehet az emésztés, különösen a bél egészségének megőrzésére. Rendszeres fogyasztása helyreállítja a megfelelő gyomor- és bélműködést, tisztítja és egészségesen tartja a bélrendszert.

Csodát tesz a bőrrel is, az apróbb kiütéseket nyomtalanul eltünteti, akkor is, ha sárgadinnye kúrát tartunk, de akkor is, ha külsőleg alkalmazzuk. És persze nagyon fontos, hogy a béta-karotin tartalmának köszönhetően szépen, egyenletesen barnulhat a bőrünk!

A sárgadinnye nyersen, sütve, grillezve, desszertként elkészítve is finom csemege!