HOTLINE: +36 1 424-0969 info@foodtest.hu Kapcsolat

Immunerősítő, szívünk és bőrünk legjobb barátja!

A szőlő az emberiség egyik legközkedveltebb gyümölcse, szinte minden korai írásos emlék megemlíti. A keresztény hit szerint ahol szőlőt ültettek és ették annak termését, ott jólét és biztonság volt, maga Isten volt jelen. A keleti népeknél egyébként a bor nem az erjedt, hanem a frissen préselt szőlőlevet jelentette A Gilgames eposz is említi a szőlőt és a borkészítést, a sumérok pedig még statisztikát is vezettek róla. Az ókori birodalmakban, Babilóniában és Asszíriában is népszerű volt. Egyiptomban a szőlőtermesztést a halál és az újjászületés istenének, Ozirisznek tulajdonították, a birodalomban már sokféle szőlőfajtát nemesítettek és ismertek. Az ókor legnagyobb szőlőtermesztői a rómaiak voltak, ők alapították a hispániai és burgundiai szőlőtermesztést, a kereskedelem azonban inkább a görögök nevéhez köthető. 

Hazánkban már a honfoglaló magyarok is ismerték a szőlőt, hiszen a terület elfoglalásakor már komoly szőlőművelést találtak itt. Az István király által kivetett terményadózás fő gyümölcse is a szőlő volt. A magyar szőlőnemesítők munkássága jól ismert, számos új fajtát adtak a világnak, igaz a szőlő kapcsán a magyaroknak elsősorban a bor jut eszébe, pedig a nyers szőlő, vagy préselt szőlőlé fogyasztása számos kedvező élettani hatással van szervezetünkre. 

A gyümölcs magas szelén és kálium tartalma a keringési betegségek kezelésére, valamint az immunrendszer erősítésére szolgál. Emellett bőségesen tartalmaz mangánt, rezet, vasat és K-vitamint is.
Mind a szőlő levében, mind pedig a magjában számos antioxidáns vegyület található, mely a betegségek megelőzésében és kezelésében nyújthat segítséget. A szőlő segíti a koleszterin oxidációját, mely felelős az érelmeszesedés és a szívinfarktus, valamint az agyi érkatasztrófák kialakulásáért. A szőlőmagban előforduló vegyületek javítják a szívműködést, tágítja az ereket. Vizsgálatok kimutatták, hogy hatékony a rákos sejtek elpusztításában, csökkenti a trombózist. A szőlőmag kivonata jelentősen csökkenti az éhségérzetet anélkül, hogy a kedélyállapotot befolyásolná. 

A népgyógyászatban a szőlőt herpesz ellen, vérszegénységre, krónikus fáradság kezelésére, gyomorhurutra, májpangásra, aranyérre, gyulladások kezelésére valamint ideggyengeség ellen használják. Ezeket a hatásokat tudományos módszerekkel még nem sikerült igazolni. Ugyanakkor a szépségipar is lecsapott a szőlőmag-olajra, melyet számos készítményben felhasználnak mint méregtelenítőt és serkentőt.