HOTLINE: +36 1 424-0969 info@foodtest.hu Kapcsolat

Ízületek „kenőanyaga” a természetben!

A kagyló nem mindennapos menü hazánkban és a fogyasztókat is megosztja, vannak, akik nagyon szeretik és vannak, akik nagyon nem. Pedig a tengerparton élők számára ez ugyanolyan táplálék, mint idehaza például a csirkemáj. Az új-zélandi zöld kagyló pedig egy igazán különleges fajta, nem csak finom, de a többi kagylóhoz viszonyítva nagyon jó élettani hatásai vannak! Ezt már az új-zélandi őslakosok is tudhatták!

A tudomány akkor figyelt fel a zöld kagylóra, amikor kiderült, hogy a tengerparton élő maorik egyáltalán nem szenvedtek reumás, ízületi fájdalmaktól. A legidősebb őslakosoknak sem voltak ilyen problémáik, miközben a szárazföld belsejében élő lakosok ízületei igencsak megkoptak, az idősebb emberek épp úgy panaszkodtak a derék, térd, csukló és gerinc fájdalmakra, mintha bárhol máshol élték volna le életüket. Az életvitel és elfogyasztott ételek vizsgálatakor derült ki, hogy a tengerparton élők szinte naponta ettek taréjos zöld kagylót, míg a vízparttól távolabb élők sokkal ritkábban.

A zöldkagyló több mint 40 éve a rákkutatás kapcsán is az érdeklődés középpontjába került, de a daganatok kezelésben nem értek el meghatározó eredményt. Ugyanakkor a világszerte indított kutatások során bebizonyították, hogy az új-zélandi zöldkagyló szokatlanul nagy arányban tartalmaz glukozaminglikánt (GAG), amely az ízületek működéséhez elengedhetetlen kenőanyag egyik legfontosabb alkotóeleme. Kovasav tartalma a csontokat és a kötőszöveteket erősíti, emellett C-,E-, B6-, B12- vitaminokat, folsavat, ásványi anyagokat tartalmaz. Mint a legtöbb vízi élőlény, a zöldkagyló is gazdag többszörösen telítetlen Omega-3 zsírsavakban, amelyeknek gyulladáscsökkentő hatása közismert. Összetevőinek köszönhetően hatásos segítséget nyújt a porckopás, porckorongsérv, a sportsérülések, ízületi gyulladások és reuma kezelésében.

A frissen halászott zöldkagylóért egészen Új-Zélandig kellene utazni, így inkább az értékes tengeri élőlényből készült krémeket és étrend kiegészítőket ismerik világszerte.