HOTLINE: +36 1 424-0969 info@foodtest.hu Kapcsolat

Jót tesz az emésztésnek, a bőrnek, tisztít, fogyaszt, szépít, ránctalanít és nagyon egészséges!

Az almaecetet 2 ezer évvel ezelőtt csodaszerként tisztelték jótékony hatása és sokoldalú felhasználhatósága miatt, a görögök és a rómaiak mágikus erőt tulajdonítottak neki, Kínában pedig az élet jelképévé vált.  Szinte minden ismert ősünknek van saját története az almaecettel, volt, aki hadjárataira is magával vitte szerencsehozóként, volt, aki almaecetes vízben fürdött – így tartósítva fiatalságát.

Az ókoriak húsok és zöldségek tartósításához kezdték használni, amikor rájöttek, hogy az alkoholtartalmú italok levegő hatására megsavanyodnak és folyamat során ecetsavvá alakulnak. Később gyógyító hatásaira is felfigyeltek, ma pedig inkább finom fűszerként alkalmazzuk – elsősorban salátákhoz, halételekhez, szárnyasokhoz illik, de a sütemények is omlósabbá válnak tőle.

Az utóbbi két-három évtizedben vált ismét népszerűvé az almaecet a gyógyfüvek, természetes gyógymódok kedvelőinek körében. Nem csoda, hisz az almaecet összetevői nagyon pozitívan hatnak a szervezetre: a benne lévő pektin serkenti az emésztést, csökkenti a koleszterint, a gyomorra és a bélrendszerre is jó hatással van. Bár savanyú, a szervezetben bázikus kémhatást vált ki, lúgosító kúrákhoz is ajánlják.  Összetevői a vitaminok, A-,B-,C-,E- vitaminok az anyagcseréért, keringésért, külső-belső védelemért felelősek, ezen kívül a vas, nátrium, kén, szilícium, amelyeket ugyancsak tartalmaz az almaecet, melyek az immunrendszerre, a csontokra és a bőrre vannak jó hatással.

A fogyókúrák elengedhetetlen kelléke az almaecet, nagyon hatékony a méregtelenítésben és salaktalanításban. Elősegíti a keringést, erősíti a hajat, ápolja – enyhén dörzsölő mozdulatokkal pedig egyenesen ránctalanítja a bőrt. Azoknak, akik fogyni szeretnének, étkezés előtt érdemes almaecetes vizet inni. Álmatlanság, alvászavar esetén lefekvés előtt, mézzel ízesített almaecetes vizet fogyasszunk, de jót tehet a fáradt szemeknek is, ha borogatásként alkalmazzuk.

Az almaecetben lévő ásványi anyagoknak köszönhetően a szobanövények is jobban fejlődnek, ha időnként az öntözővízbe is teszünk almaecetet – és természetesen a háziállatoknak is nyugodtan adható.

Nem utolsó sorban biotakarítószernek tartják a különböző ecetfajtákat, így az almaecetet is. Valóban, csíraölő és fertőtlenítő hatása miatt kedvelt, a lerakódott vízkövet és zsírt is feloldja.