HOTLINE: +36 1 424-0969 info@foodtest.hu Kapcsolat

Kicsi, szúrós energiaforrás! Mi lehet az?

Szappanfélében az energia! Szójátéknak tűnik, de nem az. A ránézésre kicsit bizarr egzotikus gyümölcs igencsak sok hasznos ásványi anyagot és vitamint tartalmaz! Az európai szemeknek szokatlan külsejű növény látszatra talán szúrós és kicsit elrettentő, de ha közelebbről szemügyre vesszük és megkóstoljuk, kellemes csalódás érhet! A héjának kis tüskéi puhák, a gyümölcs húsa pedig igazán aromás, édes és lédús.

A rambután kifejezetten ázsiai gyümölcs, 6-7 méter magas fákon terem, szinte egész évben elérhető gyümölcs. Malajziában őshonos, de Vietnámban, Thaiföldön és Indonéziában is termesztik. Frissen is népszerű, de Ázsiában a rambután befőtt, valamint a rambután szósz is ott van szinte minden éléskamrában.

A számunkra kissé idegen gyümölcs élettani hatásait még csak most kezdik felfedezni a kutatók és a természetgyógyászat is. Ezzel szemben a keleti országokban régóta tudják és hiszik, hogy a rambután védelem a szív- és érrendszeri betegségek ellen, csökkenti a koleszterin szintet, energetizáló, frissítő hatása van. Tartós fogyasztása a fogínyt is védi, de nem elhagyagolható az immunerősítő, valamint a szövet- és sejtregeneráló hatása sem.

A gyümölcs nagy mennyiségben tartalmaz A- és C- vitamint, káliumot, cinket, magnéziumot, kalciumot és mangánt is.

A rambután a szappanfélék családjába tartozik. Nem, ez nem elírás, létezik egy növénycsoport, amelyet szappanféléknek neveztek el, miután régen ezeknek a növényeknek a magjából tisztítószereket, szappanokat készítettek.