HOTLINE: +36 1 424-0969 info@foodtest.hu Kapcsolat

Kívül-belül áldásos hatása van a csípős növénynek!

Bárhol összefuthatunk a nagy csalánnal, legyen az kiadós séta a hegyekben, a mezőn, a folyók vagy tavak partján, vagy csak egy nagyvárosi parkban. Biztos, hogy mindenkinek volt már kellemetlen találkozása a csalánnal, amikor az ártatlannak tűnő zöld levelek csúnyán megcsípték. De talán épp ebben rejlik az ereje.

A csalán gyógyhatásáról már az időszámítás előtti századokban is tudtak, igaz, akkor főleg kígyómarásra, a méreg eltávolítására használták. Mára a kutatásoknak köszönhetően kiderült, hogy nagyon értékes vadnövény a szénanátha, az ekcéma és egyéb bőrproblémák kezelésében is. Emellett évszázadok óta használják reumás fájdalmakra, húgyúti betegségekre, vízhajtóként,  méregtelenítőként és koleszterincsökkentőként is.

A növény A-, B-, C-, K-, U-, P- vitaminok mellett számos ásványi anyagot, vasat és szelént, valamint értékes flavonoidokat és savakat tartalmaz. Ennek köszönhető számos áldásos hatása. Mi magunk is szedhetünk csalánt, de kesztyű nélkül inkább ne próbáljuk meg!

A csalán leveléből odahaza teát, tinktúrát, főzetet, borogatást készíthetünk, valamint felhasználhatjuk salátában, főtt ételekben is. A túlzott csalántea fogyasztásától azonban óvakodjunk, meggyötörheti a beleket!

 A csípős növény áldásos hatására már a szépségipar is felfigyelt, hisz nem csak a méregtelenítő- és fogyókúra részeként ajánlják, számos krém, hajsampon, hajszesz alapanyaga.