HOTLINE: +36 1 424-0969 info@foodtest.hu Kapcsolat

Laktóz érzékenyeknek ajánlott a sok vitát kiváltó élelmiszer!

„Szója fasírt, szója bab, szólj a nővérkének…” Sokunknak ismerős lehet a régi Hofi vicc. Ráadásul manapság is megoszlanak a vélemények: sokan ellenzik és legalább ugyanennyien pártolják a szója fogyasztását. 

Amit biztosan tudunk a sok vitát kiváltó növényről, hogy már legalább 5 ezer éve termesztik. Frissen nagyon sok aminosavat, telítetlen zsírsavat, lecitint, B1, B2, A, E, K vitamint, valamint foszfort és meszet is tartalmaz. Ugyanakkor az még egyetlen kutatásból sem derült ki, hogy változnak-e a szója összetevői a szárítás következtében.

Mindenesetre a természetgyógyászok, kutatások és a népi megfigyelések is azt támasztják alá, hogy a szója jó hatással van a koleszterin szabályozására, enyhíti a menopauza tüneteit és csökkenti a csontritkulás kockázatát is. Ezenkívül az ízületi betegségek kezelésében hasznos és a cukorbeteg számára is ajánlott – hisz lassan felszívódó szénhidrátot tartalmaz. A szójából készített tejet például kifejezetten ajánlják a dietetikusok laktóz-érzékenység esetén, hisz megfelelő mennyiségű fehérjét tartalmaz. Ugyanezért ajánlják vegetáriánusoknak is, hisz a húsokban lévő fehérje pótolható a szójából készült ételekkel. 

Érdekesség, hogy a Kelet-Ázsiában honos, hüvelyesek családjába tartozó növénynek mindössze 2%-át fogyasztják az emberek. A szójababból kipréselt olajat étkezési célra használják , a megszáradt szójababot pedig takarmányként hasznosítják. 

Persze azt sem árt tudni, hogy előfordulhat szója érzékenység, intolerancia is, bár szerencsére igen ritkán!