HOTLINE: +36 1 424-0969 info@foodtest.hu Kapcsolat

Méregtelenítő hatású, egészséges, de ételintoleranciát is okozhat!

A görögdinnye a nyári hónapok elmaradhatatlan gyümölcse, legalábbis mi gyümölcsként ismerjük. Rendszertanilag egyébként zöldség, a tökfélék családjába tartozik. Legkülönlegesebb összetevője a likopin, melyről az utóbbi években bizonyították be, hogy antioxidáns, rákmegelőző hatással bír. A likopin molekulák például a bőrben az UV sugárzás káros hatását semlegesítik.

A mézédes finomság azért is különleges, mert a gyümölcshús több mint 90%-a víz, mégis számtalan hasznos összetevője van.  Bőségesen találni benne A-, B-, és C-vitamint, kálciumot, magnéziumot, fozfort, cinket, vasat és káliumot is.

Összetevőinek és magas víztartalmának köszönhetően hatékony méregtelenítő, jót tesz az emésztésnek, diétázók is bátran fogyaszthatják, hisz kalória szinte nincs benne, miközben jóidőre eltelíti a gyomrom, víztartalma pedig serkenti az anyagcserét. Segíti a hormonális és az immunrendszer működését, komoly szerepe van a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. Vizelethajtó és vesetisztító hatása miatt régebben gyógynövényként is számon tartották.

Egyes kutatók szerint a Kalahári-sivatagból származik, ott rengeteg görögdinnye található, szabadon nő, nem termesztik. Azt nem tudni, hogy hol kezdték tudatosan termeszteni, de a legkorábbi görögdinnye szüretről kb. 5 ezer évvel ezelőtti, egyiptomi hieroglifák árulkodnak. A 10. században Kínában már termesztették, ma is az ázsiai ország a legnagyobb termelő.

Görögdinnyéből nagyon sok fajta létezik, de alapvetően mindegyik ugyanazzal a hatással bír. Az egyetlen hátránya, hogy csak rövid ideig tárolható pl. a 10-12 fokos pincében, télen már nem áll el.

A görögdinnye - bár nagyon ritkán - mégis okozhat ételintoleranciát. Az ételérzékenység azonban kezelhető, így nem kell örökre lemondania az imádott falatokról! 

http://old.foodtest.hu/hu/az-etelintolerancia-kezelese