HOTLINE: +36 1 424-0969 info@foodtest.hu Kapcsolat

Nincs különleges fogyasztó hatása a szűzteának?

Az eredeti zöld tea a Camellia sinensis nevű növényből készül, alapvetően Ázsiában népszerű, de egyre jobban kedvelik a nyugati országokban is. Ez épp az élettani hatásainak köszönhető, hisz erősíti az immunrendszerünket, hatékony segítséget nyújt a rákmegelőzésben, a fogszuvasodás és a fogínybetegségek megelőzésében, valamint nagyon jó hatással van a szívünkre, érrendszerünkre és emésztőrendszerünkre is.

Antioxidáns tartalmának köszönhetően igen nagy segítséget nyújt a méregtelenítésben, kávé helyett pedig kifejezetten ajánlott a frissítő hatása miatt.

A fekete teával ellentétben a zöld tea egyáltalán nem erjesztett, mivel a szüret után nem sokkal gőzölik vagy melegítik a leveleket. Ezzel leállítják az erjedési folyamatot. Ezután formázzák, szárítják és válogatják.  A legmagasabb kategóriájú teák feldolgozását kézzel végzik.

Általános tévhit, hogy a szűztea egy különleges növény! Azért szűz a neve, mert a legfiatalabb leveleket szedik le és érintetlenül, kezelés és beavatkozások nélkül szárítják. Tehát ugyanúgy zöld tea, mint az összes többi, zöld tea néven ismert készítmény. Természetesen nagyon értékes és a szűz tea rendszeres fogyasztása valóban rendbe rakja a bélműködést, méregtelenít, salaktalanít. De azt tudni kell, hogy a különböző teafajtákat nem azért nevezik el különbözőképpen, mert más teacserjéről származnak, hanem azért, mert más feldolgozási eljárást alkalmaznak. A fehér tea például még a császári időkből kapta a nevét, ugyanis a teacserjéről csak az első kis hajtáslevelet és a friss rügyet szedik le, abból készítenek teát. Gyakorlatilag ez is egyfajta szűztea. Ha pedig csak magát az apró rügyeket szüretelik, akkor azt ezüst teaként hozzák forgalomba.

Természetesen ez egyik zöld tea értékéből sem vesz el, hisz kísérletek, kutatások bizonyították már, számos jótékony hatását. Az viszont előfordulhat, hogy intoleránssá válik a szervezetünk, ilyenkor elsősorban hasmenést, görcsöket okozhat, érdemes odafigyelni az intő jelekre és utánajárni, hogy mire érzékeny a szerveztünk