Növényekben is megtalálható a fiatalságért felelős Q10!
Q10 - divatos, mindennap hallunk róla, de tudjuk-e, hogy mit jelent? A Koenzim Q10 egy kinonvegyület, amelyet a szervezet állít elő, minden élőlényben és nagyon sokféle táplálékban megtalálható. A csodaszerként kikiáltott koenzimet több mint fél évszázada izolálták, azóta számos „jó tulajdonsággal” ruházták fel. Nem véletlenül!
Az egész szervezetünk energiaellátását a Q10 koenzim szabályozza, kb. 30 éves korig maga a szervezet állítja elő a kellő mennyiséget, de az idő múlásával egyre kevésbé termelődik a koenzim.
Érdemes pótolni, hisz általánosan ajánlott: szívelégtelenség, szívizomgyengeség, magas vérnyomás, szívritmuszavar esetén, a fogíny és a fogak egészséges karbantartására, idegek védelmére, rák és szívbetegségek megelőzésére, vagyis a teljes szervezetünk védelmére.
A növényi eredetű élelmiszerek közül a brokkoli és a spenót tartalmaz jelentős mennyiségű Koenzim Q10-et, a finomítatlan növényi olajok közül pedig a szójabab olaj és a pálmaolaj. Az állati termékek közül a marha, sertés, csirke és halak húsai, főleg a szervi húsok, mint a szív és az izmok.