Sós- és édes ételekhez is ajánlott
Az avokádó az aztékokhoz köthető, már évezredekkel ezelőtt is afrodiziákumként tartották nyilván, pedig ennél sokkal többre is képes!
Ez a gyümölcs C- és K- vitaminban, valamint rostokban gazdag, egyben nagyon jó antioxidáns is. Az avokádó védelmet nyújthat egyes daganatos megbetegedésekkel szemben, csökkenti a koleszterinszintet, gyulladáscsökkentő hatású és hatékony a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében is!
Az avokádó semleges íze miatt édes és sós ételek alapanyaga is lehet, készíthetünk belőle salátát, krémet, mártást, levest, tejturmixot, illik a húsokhoz, halakhoz, a szendvics vagy a suschi egyik legnépszerűbb alapja, de jégkrémként és desszertként is elkészíthető. Ázsiában grillezett formájában is elterjedt, főzni viszont nem szabad, mert ehetetlenül keserű lesz!
Érdekesség, hogy az éretlen avokádó egy két nap alatt megpuhul, beérik, ha papírzacskóba tesszük egy banán melléJ
Ritkán, de mégis előfordulhat, hogy valaki érzékeny az avokádóra, érdemes utánajárni, van-e valamilyen ételintolerancia a családban:
http://old.foodtest.hu/hu/foodtest-tel-kimutathato-etelerzekenysegek-listaja