HOTLINE: +36 1 424-0969 info@foodtest.hu Kapcsolat

Szúnyogirtóként is használható gyógynövény

A pásztortáska legismertebb tulajdonsága a vérzéscsillapító és véralvadást segítő hatása, flavonoidokat, kálium és kálcium sókat, kolint, tiramint és vérzéscsillapító peptideket tartalmaz. A növényt gyulladáscsökkentésre is használják, de magas káliumtartalma miatt vizelethajtóként is megállja a helyét.

Jó hatással van a női bajokra, segít megfékezni az orrvérzést, de egyéb belső vérzések esetén is hatásos gyógynövény. Mégis egyszerű gyomnövényként ismerjük! Biztos, hogy mindenki látott már pásztortáskát, hisz szinte bárhol kinő, a réteken tömegesen találhatók. Április, májusban virágzik, virágos leveles szárának felső részét szokták nyáron begyűjteni.

A káposztafélék családjába sorolják, pedig egyáltalán nem hasonlít egyik káposztafajtára sem. Sőt, a látszólag egyszerű gaz az egészségre gyakorolt hatása mellett szúnyogirtóként is funkcionál. Magvai a nedves környezetben egyfajta viszkózus anyagot bocsátanak ki, ehhez a rovarok hozzá ragadnak és végül elpusztulnak.

Persze a gyógyszeripar inkább az emberre gyakorolt hatása miatt kedveli a pásztortáskát, főleg cseppek és tabletta formájában készítik el, de teát is főzhetünk a begyűjtött virágokból.